Hányszor fürdessük a kutyát? A túl gyakori samponos fürdetés nincs jó hatással a kutya szőrére és bőrirritációt  okozhat. Az állat fajtája és aktivitása is befolyásolja  a fürdetés gyakoriságát.

Lakásban tartott kutyánál kicsit nehezebb a helyzet.

A napi séták során összeszedett koszt, sarat bizony behordja a lakásba, ami  csúnya látvány, de higiéniailag sem kedvező. Ennek ellenére lakásban tartott kutyáknál is minimális számú fürdetést javaslok, hisz az ő bőrük sem különbözik a kertben tartott ebekétől. Fürdés helyett rendszeres keféléssel,  vizes törölközővel való átdörzsöléssel is célt érhetünk . A jól etetett kutya szőre öntisztuló . Száradás után kipereg a föld, a homok .

Hogy fürdessük?

Mielőtt fürdetni kezdünk , készítsünk a kezünk ügyébe mindent, amire szükségünk lehet. Ne feledkezzünk meg a törölközőről sem,amellyel majdnem szárazra törölhetjük kedvencünket.

A kölyökkutyákat, nem szükséges fürdetni. Ha belehemperegtek valamibe, úgy langyos csapvízzel , kádban a kutya mellkasáig érő vízben meg fürdethetjük. Csúszásgátló, vagy egy törölköző a kád aljára jó szolgálatot tehet! A zuhanyrózsa praktikus eszköz, de rémülettel töltheti el a kutyát a hangja, a vízsugár érintése! Fokozatosan szoktassuk hozzá a kutyát!  Egy füles mérőedény segítségével is leöblíthetjük a kutyát.

Samponnal ?

A fürdetéshez a sima babasampont ajánlom, mert a különféle drága samponok, káros hatása jelentkezhet, az érzékenyebb bőrű kutyáknál.   A sampont alaposan mossuk ki kéz meleg csapvízzel. Samponos víz, fülbe, szembe ne menjen!

Szárítás ?

Fürdetés után puha  törülközővel dörzsöljük szárazra a kutyát, majd engedjük, hogy ki rázza magát. Ezután érdemes fésülni, kefélni. A rövid szőrű kutyát is hozzá kell szoktatni a fésüléshez, keféléshez! Megfelelő eszköz kiválasztásához kérjük ki egy kutyakozmetikus tanácsát, főleg ha a kutya szőre a későbbiekben speciális nyírást, trimmelést igényel!

Mire figyeljünk még?

Hűvösebb időben minimum egy órás benntartozkodás után menjünk ki a fürdetés után. Ha szőrzet nem fényes, egészséges a fürdetés és kikefélés után, akkor érdemes bőrtápláló vitaminokat adnunk.

A bolha- és kullancsirtók használatakor néhány napig semmiképp sem tanácsos, hogy vizes legyen a szőr, ezért mindig azok használata előtti időre tervezzük be a fürdetést!

A kutya fürdetése