Egy kutya se működik gombnyomásra, hibátlanul. A kutyának meg kell tanulni, nem tudja magától! A kerti kutya, az emberek fejében egyenlő “van kutyám, hogy őrizze a házat”. Tud, mindent magától vélik sokan, sőt egyenesen elvárás a kutyától, hogy “jól” viselkedjen. Ez abból a gyerekkori, vagy régi emlékből ered, hogy a sok évet a családdal töltött kutyára emlékszünk vissza, a kész felnőtt kutyára, aki mindent tudott, pedig sose tanították. Bezzeg a másik, és jönnek elő a történetek, amik persze nem a csetlő botló, néhány hetes kutyáról szólnak.

Ki emlékszik már arra?

Az olyan rövid idő a kölyök életében! Így alakult ki talán az a vélekedés, hogy csak a kölyök korát kell átvészelni a kutyának és utána már szuperül működni fog, mert felnőtt lesz és okos. Azt a néhány dolgot, amit egy kerti kutyának tudnia kell, valóban megtanulja a kutya “magától”, mert kb. 5 vezényszó és öt esemény irányítja a mindennapjait. Egyél, igyál, ülj le, “Rexi”, ne csináld, nem mész innen! Körülbelül ez az, amit nap, mint nap hall és “gyakorolnak ” vele. Nem nehéz ezt megtanulnia 1-2 év alatt!

Ám egy valódi családi kutyától, kedvenc ház őrzönktől mást várunk.

Sétálni szeretnénk vele az utcán, szeretnénk kutya közösségbe vinni, szeretnénk kirándulni vele, az sem lenne baj, ha a vendégek érkezésekor is tudna viselkedni, a gyerekekkel is jól kijönne, nem mellesleg maximálisan megbízható testőr, házőrző is lenne.

Ehhez a kutyát meg kell tanítani egy sor dologra.

Mindezt kölyökkorban elkezdve, mert akkor a legfogékonyabb a kutya. Akkor képes gyorsan, a legtöbb emberi szabályt megtanulni.  Formálhatjuk, alakíthatjuk,  ám ez a formálás, nem megy varázsütésre, meg kell dolgozni érte.

A rendszeres és következetes foglalkozás nem maradhat el, csak akkor lesz egy szóra és azonnal engedelmeskedő kutyánk! Mindezt nem kell kényszerként megélni az embernek sem!

Adott a napi ritmus

Keretet a kutya gondozása adja. Kezdetben napi fél óra a plusz idő, a célzott otthoni foglalkozás. Ez bőven elég az alapokhoz! A közös séták, szocializáció jelöli ki a további a tanulandó feladatokat!

Lásd Dezsi és Lilu példáján keresztül!

Ők gyorsan és vonakodás nélkül teljesítenek mindent. Főleg, ha semmilyen váratlan esemény nem történik! Ám váratlan esemény mindig van, mert jönnek hozzánk, elmennek a házunk előtt sokan, járunk sétálni, úszni, idegen emberek, idegen kutyák közé is megyünk.

Fegyelmezetten, önuralommal kell viselkedni

Erre én tanítottam meg őket, nem maguktól kellett kitalálniuk, milyen viselkedést várok tőlük! Én irányítom őket és az én irányításom alatt vannak, amikor közös tevékenységet végzünk. Nem tehetnek kedvük szerint! “Szóra” hajtanak végre mindent, legalábbis ezt látja a külső szemlélő. SZAVAKKAL irányítom őket.

“Szóval” mondom neki és megcsinálja

Korán reggel, bemelegítés, ráhangolódás nélkül, a szokásos reggeli menettől eltérő módon kezdünk formagyakorlatokat gyakorolni.

Lássuk mi történik!

Kiderül a videóból, hogy még nem “tudja” szóra! Azaz csak vezényszóra, még nem hajtja végre azt, amit kérek tőle. Sokkal inkább sikerülni szokott a dolog, ha elég kitartóan mondogatom és adom a testjeleket is hozzá. Az okos kutyák felismerik a szabályt azonos szituációkban és igyekeznek kedvemre tenni, de más helyzetben erre még nem képes.

Itt Dezsit, váratlanul érte a reggeli gyakorlás, ezért minden egyebet csinálna, játszana leginkább! Néha úgy csinál, mintha nem értené a dolgot, pedig érti, csak nem érzi ezt az egészet magára nézve kötelezőnek. Az ő reagálása nem makacsság, nem önfejűség! Változtattam a szokásos meneten, ezért szétszórt, figyelmetlen.

Nincs értelme szidni, mérgelődni, parancsolgatni neki. Persze azért meg kell csinálnia amit, mondok!  Ehhez kapja a plusz segítséget, testjellel, kézjellel, szavakkal, hangsúllyal.  Próbálom együttműködésre bírni számára szokatlan időpontban, helyzetben is.

Lilu

Őt is váratlanul érte a dolog, de ő már végre hajt POZÍCIÓKAT csak szóra, tehát tudja! Persze ő sem hibátlanul, ezért korrigálni kell nála is, amit testjellel teszek itt.

Tehetnék rá nyakörvet, fel csatolhatnám a pórázt, fejbe is üthetném, rángathatnám miért idétlen, de a hiba nem az ő készülékében van! Tudom, hogy nincs profin kiképezve, így  nincs is miért szigorúan bánni vele.

Ráadásul a póráz felcsatolása a kertben, a sétára indulást jelentené, és attól még nagyobb izgalomba jönnének! Ezzel nem akartam megzavarni őket, de séta közben, az utcán, vagy a parkban pórázzal gyakorolunk. Olyankor mindig azzal korrigálom a hibás pózokat, vagy a lassú, nem megfelelő végrehajtást.

Tanítás, kiképzés eredménye A SZÓRA ENGEDELMESKEDŐ kutya.

Nem csak a kutyaiskolában, de otthon is képezhető. Sőt! Az alapokat otthon rajuk le, a minden napos rutin, a tudatos foglalkozás révén. A valódi tréningeket, vizsgarendszerű – IPO-IGP követelmény szerinti – kiképzést nem így építjük fel. Ott minden egyes részfeladat meg van tanítva, pontosan kondicionálva, rögzítve van.

Ám a kiképzés technikája a jól nevelt kutyához vezető út is!

Szórakoztató, egyben hasznos játék is lehet. Lásd a másik két videót.  Egyszerűen elkészíthető otthoni akadálysor és az “apport” tanításának haszna.

A kutyának meg kell tanulni