Ami a Ztp videókon látható, az egy tanult viselkedés. Ezekre a gyakorlatsorokra kiképzik a kutyát. A KIKÉPZÉS alapja, hogy, a kiképzést irányító ember, a kutya meglévő ösztön készletére alapozva választ ebben az ágazatban is technikát, metodikát, amiben a segéd szerepe kulcsfontosságú. Segítő, segéd, aki nem ront a kutyán, de meg tudja mutatni az értékeit. A teszteken, a vizsgákon a szerepe más a segédnek.

Akkor ő a bíró segítője, hogy a bíró láthassa, hogy a kutya, hogyan van kiképezve. A segéd munkája nyomán látszik a kutya értékes tulajdonsága, de bizony ekkor látszik a hiányossága is. Kiképzési hiba, felvezetői hiba, avagy állandó, hozott anyag, a kutya alapképessége? Ezt  kell látnia a bírónak, mint ahogyan azt is, miként működik együtt a felvezetőjével.

Kérdés továbbá, hogy az adott kutya feltehetően milyen ösztön készlettel rendelkezik.

Ez a TENYÉSZTÉS SZÁMÁRA FONTOS, LÉVÉN AZ ÖRÖKLŐDIK. (bizonyította be a tudomány régen) Vannak kutyák,  akik nem rendelkeznek az őrző-védő kutyákra jellemző, elvárt ösztönkészlettel. Őket nehéz, sokszor lehetetlen kiképezni arra a minimum szintre, ami kötelezően elvárható lenne a fajtaleírás ajánlása szerint.

Hallgasd meg, nézd meg a videót!

Szolnoki Béla, a tolmács, nem kutyás, soha közelében se volt a munkakutyázásnak, viszont a tolmácsolásban profi! A két tréningnap végére megértette ezt a fontos dolgot, hogy a kutya jó képességei teszik lehetővé, hogy kiképezzék erre a feladatra.

Ezek a kérdések már akkor is izgatták a kutyásokat, hiszen ők is szembesültek vele, hogy nem minden kutya képes olyan munkára, amiről még a rutinos kutyások is elismeréssel beszélnek! Wolfgangék, ekkor, már második alkalommal voltak Magyarországon, így “folytatták” a témát a beszélgetést megelőző tréning után. 

Miért volt jó az egyik kutya és miért nem volt jó a másik?

A kutyások arra kérdeztek rá, amit láttak, ami izgatta őket! Miért? Akkor már egy éve bevezették a kötelező tenyészszemlét, ahol fel kellett vezetni a kutyát, ha tenyészteni akart vele a gazdája. Bizony kiderült, hogy nem minden rottweiler felel meg, mert az otthon “házőrző kutya” ezekben a feladatokban csődöt mondott!

Azóta is így van.

Egy komoly változás van. Ez pedig a kutyás szleng, a szöveg, ahogyan erről a témáról folyik a közbeszéd! ÖSZTÖNERŐS, ÖSZTÖN KÉSZLET – ÖMT= Ösztönös Magabiztosság Terhelhetőség  = születetten jó, nem csak tanított az őrző-védő munkája.

Ami szégyen a rottweiler fajtára itthon, hogy egy labrador, egy mix, de akár egy border colli, netán egy csivava is különb gyakorlat sort tud bemutatni, mint láthatjuk a YouTube csatornán, ha látni akarjuk !

Ráadásul a félő, ijedős, gyáva rottweiler TENYÉSZTÉSRE NEM ALKALMAS!  Hiába próbálják  a gazdák azt látni, hogy jó az! A kutya, aki már a fenyegetésre is meghátrál, nem nevezhető ösztönerős, jó őrző-védő kutyának.

 Lásd! Tenyésztésből kizáró hibák
  • Minden félénk, bátortalan, gyáva, lövés bátortalan, túlzottan gyanakvó, ideges rottweilert ugyan úgy, mint azokat, amelyek gyengeelméjűnek néznek ki és így is viselkednek. Kutyák, amelyek feltűnően kedvetlenül mozognak, szokatlanul lassú a reakciójuk vagy egykedvű magatartást, tanúsítanak, a tenyésztésbe vétel előtt különösen behatóan megfigyelendőek és megvizsgálandóak. Tenyésztésből kizáró hibák Kapcsolódó téma még https://tunde54.blogspot.com/2011/01/meg-mindig-tenyeszalkalmassag.html
 
 
A maga alá húzott farok, nem az elfogulatlan, magabiztos, figyelmes, kiegyensúlyozott viselkedésre utal.
Ami a Ztp. videókon látható