Történetünk a tenyésztésben 1980-1992 terjedő időszak.

Időben szétbontva, hogy azok is lássák akik nem tudják térben és időben elhelyezni az eredményeinket. Nincs tételesen felsorolva, hogy egy egy kutya hányszor nyert, hány kiállításon vett részt. A legjobb eredmények, győztességek vannak feltüntetve, némi kiegészítéssel, megjegyzéssel fűszerezve.

Testvéreik eredményei, rájuk való utalás, hiszen az alom sikeressége nem csak az 1 győztes kutyáktól függ. Kiegyenlítetten jó alom, vagy egyetlen kiemelkedő utód? Örök kérdés a tenyésztésben. Szerintem egy kevés, ha a testvérek mellette “csapnivalóak”. Mielőtt tenyészteni kezdtünk, nyolc év eltelt a fajtában elmerülve.

Beni és Bona 

Kutyáink eredménye. HCH Neckermanni Aidasz,KII. munkavizsga

1980. Arnoldhoz vettünk egy felnőtt szukát.

Ela Harzqelle  CAC kettőjük párosításából  született az első Siroccó alom,  B betűvel kezdtük, ez utalt arra, hogy a szukának volt már alma egy másik kennelben. ( Gambrinusi)

Majd  öt év szünet következett a tenyésztésben, mert a PARVO járvány jött és tarolt. Volt és lett kutyánk ezen öt év alatt is. Kutyáztunk is és kiállításra is jártunk.

1985-ben született  a második Siroccó C- alom.  

Spes Borbolya Crisztosz, CAC, K I. mv. és Gabi Ortles kitűnő minősítésű szukától. Gabit egy évesen vettük. 

1985. Lett egy harmadik kutyánk is.

Ali Kocka. Őt 5 hónaposan vettük, nagyon jó minősítésű kutya volt, kiállításon. HD röntgennel rendelkezett és a természete volt az amiért Győző ragaszkodott hozzá. Három kutyával költöztünk Újpestről  Pestlőrincre, Crisz, Gabi, Ali-CÉL A TENYÉSZTÉS FOLYTATÁSA.

1986.

Gabi kutyánk néhány hét alatt rákos daganat miatt, váratlanul elpusztult. Három hetes kölyköket “hagyott” ránk. 3 évet élt velünk.

Ezért vettük meg

1987. Cila Kocka-t, Dollyt 10 hónaposan


1986. Ali és Gabi fedezéséből született az E-betüs alom. Sirocco Era az én választásom.  Az én kutyám lett. HPJ Fiatal Klubgyőztes, majd egy nagyon jó minősítése volt. Tehetséges a nyomkövetésben, a fegyelmezőben, de őrző-védőben nagyon rapszodikus volt.

Ali Koc-ka

Siroccó Era története 

Era és Crisz fedeztetéséből született Gigi kutyánk, aki egy remek fiúcska volt.

1988. Siroccó Gigi , Győző kutyája lett. 11 évet élt velünk.

Era tenyész kutyaként se vált be, ezért jelképes összegért eladtuk. Nagy zokogás közepette engedtem el , de tudtam, hogy én nem ilyen kutyát szeretnék. Őrző-védőben csak a 100%-osan teljesítő kutya volt a tolerálható. 3 évet élt velünk. 12 éves koráig új gazdáinál.

Újabb szukát vettünk

Majd fedeztettünk egy szukát Alival és nagyon szép és jó kölykeik lettek. Így amikor felkínálták megvételre Lüszit, megvettük.

CAC, HFGY, KI mv Flamingó Szigeti Ámor( a képen) aki miatt reméltük, hogy sikeres almok lesznek.

1989. Furiozó Alina, Lüszi.

H-alom 5 kutya és  J – alom 4 szuka, utána többet nem vemhesült sokszori próbálkozásra sem. 

1989.Sirocco Jolly, Pincur az én választásom, az én kutyám lett.

4 hónaposan baleset érte, eltört a könyöke, nem sok esély volt , hogy komoly munkára lenne fogható később. Gyógyulás után házőrzőnek elajándékoztuk. Aztán fél év múlva meglátogattuk és gyorsan haza is hoztuk.
Szép és jó kutya volt, sok örömet adott. A könyöke miatt túl nagy terhelést nem kaphatott, ugrálás, akadály kizárva!

Így csak engedelmes vizsgáig jutott. Tenyészszemlén bemutattam, kiállításon is.

Szép eredményt ért el. Abban az időben a Rottweiler Szakosztály elnöke voltam, így az általam rendezett kiállításokon nem vezettem fel, nem tartottam etikusnak. Azt sem, hogy a pozícióm miatt helyezzék a bírók előre, így CACIB-on sem szerepeltünk, csak kétszer.

Kitünő 1 HPJ, majd egy kitűnő 3. minősítés. A második kiállítást olyan nagyon felháborítónak tartottam, hogy sokáig ki is töröltem az emlékeimből. 1990. szeptember 30. Bírált: Hans Birwolf. Ha veszed a fáradságot és elolvasod a bírálati lapot, láthatod, hogy hibát nem is igen írtak róla, így alighanem sok győztességet össze szedhettünk volna vele, ha járjuk az országot és a CAC kiállításokat.

Egy alom született tőle.

1991. O-betüs alom. Sirocco Jolly – Pincur-Nestor von Wilberger Schlosz párosítás. ADRK tenyésztésű, nem szép kan, de okos, kiegyensúlyozott természete miatt megért egy próbát.

Opál, Odin, lásd lentebb, Odri k2 R.CAC, CAC, Omár nagyonjó, tenyészthető, Odüsszeusz, Urquel, és O. Phusör, O. Géza kutyája => kedvencek voltak, ők a következő kutyájukat is tőlünk vették.

Ma is sokat emlegetjük Ucit, akiről csak néhány képem van.

Sirocco Opál 1993-1997 között érte el az eredményeit. (kb.)

Opál szuka testvérétől Sirocco Odintól, (aki nagyon jó, kitünő 4 és tenyészthető minősítésű volt) született egy nagyon eredményes, sztár kutya

Több alom nem született Jolly-Pincurtól, sokadik próbálkozásra sem.

Nagydombi Led Afton. Eredményei.

Mint látjuk kezdő tenyésztő első alma, aki a mi javaslatunkra fedeztetett Falk, egy nagyon eredményes szép és jó utódjával, Black-Rott Ludviggal.

Kapcsolódó történet

Amikor az alom megszületett és hat hetesek voltak a kutyák, megnéztük az almot és egyből kiszúrtuk ezt a kutyát. Szép volt és nagyon jó természetű. Egy hibája volt, a szőre hosszabb volt a kívánatosnál. Akkor már láttunk Falk utódot igen hosszú szőrrel is, ezért egy kicsit “elbizonytalanodtunk” érdemes lenne-e Lacinak megtartani.

Végül nem tartotta meg és négy hónaposan egy barátjának, üzlettársának eladta. Nemeskéri Guszti kifizette, hazavitte, majd amikor a sok tudós rottweileres meglátta, szörnyülködve elmesélték neki milyen rossz vásárt csinált.

Baranyiné Tóth Erzsike segítségével egy nagyon eredményes, szép karriert futott be. Mindenki a saját zsenialitásának tudta be később ezt az eredményt. Sem a tenyésztőnek, sem Gusztinak, aztán nem sikerült ismételni ezt az eredményt és a tenyésztésben sem hagyott a kutya maradandó nyomot.

Na de vissza, hozzánk, mert egy kicsit előre szaladtunk.

Kezdjük az eredmények felsorolását.  Alom , alomszám , győztességek, címek.

1980. B  (8) kölyök született, de a felnőtt kort csak 2 kutya érte meg. Akkor indult és söpört a PARVO járvány. Pont ezért, itt egy öt éves szünet következett. 

1985-ben kezdődött ismét. Harmadiktól – 17-ik alomig számszerűen. 

1985. C,D (6,1)
1986. E (6 )
1988. I,F,H, G, (,7,7,5,2,7 )
1989. J, K (4,10)
1990. L,N, M, (8,6,4 )
1991. P, Q, O (4,7,7 )

Közben kicsit frissítettünk, meg variáltunk, nem csak saját kutyával fedeztettünk.

1988. Andráspusztai Gerzson Met.Rott 737 CAC, HFGY, R.CACA KI munkavizsgás kan volt, az I-betűs alom apja ő, Crisztosz kutyánk egyik fia.

1989. Falk von Stöckwald ADRK import kan, 3 szukánknál volt fedező kan

1989. Lüszi, szuka vétellel is próbálkoztunk.

1989. Dolly-Falk fedeztetéséből született a K-betüs alom.

Sirocco Kai – Boby később Győző kutyája lett. Visszavettük, mert szökős kutya volt. Kész “Hudini”. 8 évet élt velünk. Tenyészszemlén vezette fel Győző. Lásd a videófelvételt, ahol végül lemaradt az őrző-védő rész Bobiról és Ludwigról, de pontosan úgy zajlott, ahogy Faußner úrtól tanultuk . 

1990. Sirocco Flóra
(Fruzsina, Crisztoszunk lánya volt). Őt 2 évesen “vissza fogadtuk”, mert gazdija nem tudott megfelelően foglalkozni vele. Nevét sem tudta, de gyorsan tanult és jó képességű kutya volt. Végül nem tartottuk meg, Vásárhelyi Kálmán kutyája lett, aki a mai napig szeretettel és elismeréssel beszél róla. 2 évet élt velünk. HD+/-, tenyészthető.
1991. Udo v.d. Fuße der Eifel
ADRK import Kitűnő. nj. CAC, R.CACIB IPO 1-HD+. Nem volt jó döntés fedeztetni vele. Nagyon “rossz” képességű kutyák, ami csak annyit jelent, hogy a mi elvárásunknak nem felelt meg, hiszen sokkal másabb és jobb kutyák voltak ez előtt. Sok HD-s kutya is született tőle.
1991. Wendi Kralicky Snezik

HD frei, tenyészthető – vettük, sok pénzért és az első almából 2 visszajáró kölyökért, 10 hónaposan Csehországból, Alaxander Kockás segítségével. Kockás Sanyi, Ali Koc-ka és Cila Koc-ka tenyésztője volt, innen az ismeretség és a barátság .

Címekben ez az időszak

Név szerint felsorolva , akik

HPJ

Sirocco Charman,hosszú évek után a második Sirocco alomból származó kutya, (az első ellésnél elpusztult).
Sirocco Jolly
birálati lapok, tenyészszemle 1, tenyészszemle 2

Fiatal Klub győztes

Siroccó Era, Sirocco Lissi, 1991. Klubkiállítás, bíró: Willi Faußner. Lissit soha máskor kiállításon nem vezették fel, iskolába se jártak vele. “Csak” családi kutyaként tartották 13 évig.

Osztrák Fiatal győztes

Siroccó Igor

Osztrák Fajta győztes

Sirocco Igor

Derby győztes

Sirocco Jessy-Berta 2x , mert külföldön is kapott Derby győztes címet

CAC

Sirocco Ingó, bírált: Adolf Ringer
Sirocco Inge, Sirocco Jessy Berta, Sirocco Opál, Sirocco Odri

R.CAC

Sirocco Ingó, Sirocco Kitty, Sirocco Muki, Sirocco Odri, Sirocco Qelle,

2 R.CACA Ausztria

Sirocco Jessy-Berta, Sirocco Rita 

R. CACIB kétszer

Sirocco Ingo

CACIB

Sirocco Opál

HCH

Sirocco Opál,

BkHCH

Sirocco Opál

Austria Bundessiger

Sirocco Opál

Chamoionok Championja

Sirocco Opál, Siroccó Leó – Noris 

ICH

Sirocco Opál

HFGY

Sirocco Opál, Sirocco Ingo, Sirocco Jessy,Berta,

Szlovák Klub győztes

Sirocco Opál

Klub győztes

Sirocco Opál összesen négyszer!!!! komoly szakbíróktól.

„E” VIZSGA

Fedor, Helén, Helga, Iwán, Ingo, Jolly, Kondor, Lukas, Simon, Opál,

IPO 1

Sirocco Opál

ICH

Sirocco Opál, már második generációs saját tenyésztésű kutya, hiszen Opál anyja is Sirrocco kutya, Sirocco Jolly!

Opál eredménylistája:

BkHCH, ICH, Austria Bundessiger 1994. Campionok Cahampionja 4-szeres Klubgyőztes.
Mindenki utána nézhet a MEOE kiállítási szabályzatban, hogy mi kell ezen címek eléréséhez.

Sirocco Ingo

Őt, a kiváló eredményei ellenére sem vezették fel tenyészszemlén, közepes HD értékelést kapott. 12 boldog évet élt a családdal. A képen, mellettem áll, Kovács Hajni gazdijával.

Kolman Laci, Sirocco Igor

Sirocco Inge alomtestvérek és többszörös győztes kutyák, Ilko a testvérük, nem volt kiállításon, de tenyészszemlén részt vett”E” vizsgát is tett. Kivétel nélkül iskolába jártak és részt vettek a kiképzésen, de nem volt lehetőségük magasabb szinten vizsgázni.

Nem volt nyilvános vizsga az iskolán, senki nem szervezett ilyent, csak én nagy nehezen “E” vizsgát. Jó, felkészült segédnek már akkor sem voltak. Tanulgattuk, próbálgattuk, hogyan működne jól a laikusok számára is, akiknek még a “kutyát” is tanulni kell.

Hívtunk szakembert is hozzá.

Na meg a tenyészszemlét is szorgalmaztuk, amit abban az évben vezettek be kötelező jelleggel a MEOE nál a tenyésztéshez. Addig csak a kiállítási eredmény számított.
Mennyire nem egyszerű egy laikusnak “jó” rottweilert nevelni, példa erre Inge, Carmen, akit végül Szolnoki Gabi megvett a gazdájától, mert nehezen bírtak vele, és a következő tenyészszemlén Ingét, Carment sikerrel felvezette, kiállításon is bemutatta. Ahol győztes címet is elért. Cármen túl aktív és határozott volt egy “átlag” kutyás számára. Ők csak egy házőrzőt szerettek volna, aki jól el van a kertbe zárva.

Héra, Helga, Iwán, Ingo, Jolly, Kondor-Max, Lukas, Simon, mind a Pestlőrinci kutyakiképző iskolába járt.Helga-Kiszely Hedvig kutyája kivételével ,az én csoportomban az, én irányításommal készültek. Tenyészszemlére és a kiállításokra is a mi segítségünkkel , hiszen kezdő kutyás, kezdő rottweileres volt minden gazdi. Ebbe a sorba tartozik Sirocco Herkules aki Seres Pisti első kutyája volt tőlünk. Ő nem velem, velünk készült, de Szakosztály tenyészszemlét tett.

Ebből az alomból Sirocco Hobo, dr Magyar Zoltán kutyája lett. Aki két évtizedig volt állatorvosunk,ezután is.

Sirocco Kitty- Szombathelyen élt, Sirocco Muki -Kiskunlacházán, Sirocco Qelle -Diósdon, ők tőlünk függetlenül értek el eredményt, a segítségünk nélkül.

Saját kutyák

Sirocco Era, Sirocco Jolly az én kutyám volt, velük én értem el eredményt, hiszen én vezettem fel a kiállításokon mindkettőt. Tenyészszemlére is én készítettem fel.

Jolly testvére Jessi, Berta -Juhász Laci kutyája volt,

többszörös győztes itthon és külföldön is. 2xDerby Győztes, itthon és Csehszlovákiában 4xCAC, HFGY, R.CACA, K2, K3, tenyészthető, itthon Csépai Istvántól azért bírt kapni egy nagyon jót. Azt hiszem Lacit ezért motiválta, hogy külföldön vezesse fel a kutyát. Kicsit megelőztük a korunkat, vagy más oka volt? Mindenki eldöntheti maga, ha megnézi az akkori katalógust.

Két másik lány testvérük Julia kitünő 2, HD+, és Jessika, kitünő 4,

minősítést ért el CACIB kiállításon, a tulajdonosok felvezetésében, és egy körben álltunk.

Ők részt vettek tenyészszemlén, az én segítségemmel készültek. A tenyészszemlét is én szerveztem. Lásd korabeli dokumentumokat.  Merőben eltért az akkor “szokásos” MEOE tenyészszemléktől. Volt is egy kis bizonytalanság a bírók részéről, szabad -e, lehet- e ilyen formában tartani. Hiszen a MEOE tenyészszemle szabályzata nem ilyen volt.

Ám a szervezetnek volt lehetősége szigorúbb szabályokat előírni.

Tehette ezt úgy, hogy közgyűlésen, a MEOE elnökségén átvitte, majd a tagjai számára ezt írta elő. Ám mindenkinek volt lehetősége, más szervezetnél is tenyészszemlét tenni. Ezt is el kellett fogadni. Meg is tették a rottweileresek bátran és tömegesen. Kevesen merték vállalni az általuk szigorúnak tartott bírálatokat.

Részletes leírás, almonként és kutyánként felsorolva megjelent 1994. Rottweiler szaklap áprilisi számában.
Ha lesz energiám egyszer újból feldolgozom.
“Szép és jó” igazi kemény, dolgozni képes, egészséges rottweiler, ez volt a tenyésztési cél.

Láttunk, tanultunk

1990.1991.1992. ADRK Klubkiállítások, 1991. Világkiállítás Dortmund
Salzburg, Bécs, Stokerau, Valencia, Klagenfurt,….. Kiállítások, bullmastiff és rottweiler.
Somogyi Jani- Győző, és én, -láttunk, hallottunk, tanultunk.

Emlékek, katalógusok, képek, ALBUM ITT

Berni pásztorban is sokat kutakodtunk-Gyarmati Márta sógornőnk révén- hiszen az ő tenyésztését is végigkísértük, végig aszisztáltuk, segítettünk nekik. Somogyvári Vitéz kennel, Wekerlei Nagymedve kennel.
Láttuk, tanultuk, összehasonlítottuk eközben a három fajta Klubjának tenyésztés irányítását, kívánalmait a hazaival.
Ég és föld. Mindhárom komoly tenyésztői klub volt, valódi tenyésztésirányítással, nyilvános és bárki számára elérhető tenyésztési adatokkal.
A külföldi kiállítások jobban szervezettek voltak a hazainál, a bírók képzettebbek, udvariasabbak, segítőkészek voltak.

Megnézheted merre jártunk, hol is voltunk, mit is néztünk meg, mit tettünk a tenyésztés érdekében.

Kis kutakodás és minden nyomon követhető, a képtárban megtalálható

Album: A múlt 1986-2009-ig.

Bár a Rottweiler Magazinban soha nem szerepeltünk, azért mi még dolgoztunk és tettük a dolgunkat, “szakosztály” támogatás nélkül is. Kutyáink így is eredményesek voltak, nem kellett mellettük állni (nekünk) a jó eredményért.

Gyakorlatilag folytattuk a megkezdett munkát a tenyésztésben is , úgy ahogyan mi gondoltuk helyesen és szakmaian. Nem önmagunk sztárolására fordítottuk a pénzt és az energiát, hanem újabb és újabb fedezésre, jó tenyészkutya kiválasztására, megtartására, felnevelésére.

Változás éve 1992.

Az az év, amikor komoly elhatározás született. Igaz,  Gigi kutyánk megfelelő fedező kan lett volna Wendihez, mégis a sokkal nehezebb és drágább, bizonytalanabb megoldást választjuk. Noris von Grüntenblickhez mentünk fedeztetni. Akkor még útlevél kellett, sok pénz volt, sok km. Kétszer 1600 km-t kellett autózni.  Jani, Győző- télen- nagy havazás közepette tette meg az utat.

1992. márciusában megszületett az R-betűs alom. 10 szuka és 1 kan! Egy új időszak kezdődött el.