Nem a törzskönyvezés tényétől lesz értékesebb. Az csak egy adminisztrációs lépés egy hosszú folyamatban. Törzskönyvezett, nem jelent mást, mint  regisztrálták az almot a fajta törzskönyvében. Erről pedig egy származási lapot állítanak ki a kiskutya tulajdonosai számára, a kinológiai csúcsszervezet pecsétjével hitelesítve.A törzskönyvezésnek csak akkor van értelme, ha az a fajta érdekeit szolgálja, elősegíti a fajtatiszta tenyésztést, a tenyésztők egymás munkájára való építkezését. A törzskönyvezés, a minősítések, győztességek, vizsgák, egészségügyi szűrések önmagukban semmit nem érnek, ha mögötte nincs az a kutya, amelyikre vágyunk, amelyikre azt mondhatjuk: Ez igen, ez aztán a jó kutya, pont olyan jó, mint apja, anyja, nagyapja, nagyanyja, az összes remek őse, melyeknek tulajdonságait örökölte!

Miért fontos a származás ?

Ismeretlen származással, minden véletlenszerű, semmilyen módon nem kiszámítható az eredmény. Hibák tömkelege rejtőzhet a kutya genetikájában, ami “váratlanul” felszínre bukkan. Csak az almot létrehozó embernek váratlan, mert optimistán, nem tervezi, hogy hibás utódok legyenek.

Sose lesz mérhető tenyésztési eredménye annak, aki nem tudja dokumentálni, láthatóvá tenni a teljes tenyésztési eredményét! A véletlenszerűen jól sikerült kutyák bemutatása, csak azt a látszatot keltik, mintha minden rendben lenne a tenyésztés háza táján. Aki komolyan veszi, az adatot rögzít, utódot ellenőriz, több generációban gondolkozik, nem a napi kutyaeladásra koncentrál elsősorban!  

Ezt az adatgyűjtést, utód ellenőrzést, több generációban gondolkozást koordinálja egy tenyésztő szervezet, segíti a tenyésztők munkáját egy központi, hiteles adatbázissal! Amihez minden tenyésztő korlátlanul hozzáfér. Bizony ez szakmai munka, szakembert igényel, hogy állományszintű fajtanemesítés folyhasson!

Ettől lehet értékesebb a törzskönyvezett !

A tenyésztésben, a már tisztázott vonalakba ismeretlen származású egyedet nem visznek be, bármilyen jó saját teljesítményt mutat a kutya, túl nagy a kockázat. Senki nem szeretné, ha a sok pénz, fáradság, munka, veszendőbe menne, amit a kutyákba belefektetett.

A saját pénzének senki nem ellensége, a tehetős emberek sem nagyvonalúak egy ilyen helyzetben! Sőt náluk a hiúság is döntő szempont, rosszul tűri a kudarcokat. El se tudja képzelni, hogy ő tévedhetett is!

Itthon nem kell aggódni, mert a fajtákban, kis számban jelen levő tenyésztő kutyáin kívül, akik ellenőrzött kutyákkal építették fel a tenyész állományukat, nincs tisztázott vonal így lerontani sincs mit. Ezért képvisel , akár egy fajtán belül is, eltérő értékeket , a törzskönyvezett állomány.

Államosítás okán

Mára mindenki egyenlő eséllyel indul, akár nulláról is elkezdheti a tenyésztést, fajtanemesítést, a hibák kiszűrését.

Na, ez se lesz itthon, mert lelkes önkéntesek, a saját elképzelésük szerint vezényelnek. Hozzák a  kötelező érvényű szabályokat, ami nem szól másról, csak a pénzszerzésről. Ezért történik az, hogy aki eddig se vette komolyan, most húzott egy lapot és nyert ” – fogalmaztam meg 2014-ben. Ezt, gondolom 2016-ban is.

Mindig, az nyer, aki nem veszi túlzottan komolyan a tenyésztést, pláne nem közösségi szinten. A lelkiismeretes, odafigyelő, sokat tanuló ember egyénileg, természetesen rövid és hosszú távon is jobban jár, de a “fajtát ” meg nem mentheti a kijelölt sorsától.

Visszatekintés

Miért nincs törzskönyvezve egy fajtatisztának mondott kutya?  ITT

Értékesebb ha törzskönyvezett ?