Időben kell reagálni, késlekedés nélkül, és mindig! Nagy figyelem kell a kutya felé, ha formálni, alakítani akarjuk.

Régen, aki nem nevelte a kutyát kölyök korban, csak várta, hogy leteljen az oltási sor és utcára mehessen vele, az hat, hét hónapos, sőt egy éves korban próbálta kiképzéssel elérni a jól nevelt kutyához vezető utat! Fárasztó és izzasztó dolog, egy addigra már erős, nehéz rottweilerrel, aki megszokta, hogy kedve szerint cselekedhet!

A pozitív megerősítés, a játékos tanulás már az elválasztás első heteitől segít, mert nem töri meg a kutyát és jó alapokat ad! Ehhez az embernek kell, egy szemléletet elsajátítani, neki kell tanulni, hogy tanítani tudja a kutyát!

Tanítsd, neveld

Formáld, hogy felnőve örömed és ne bosszúságod forrása legyen!

Azt kell megtanulnia mit, tehet, mi az elvárt viselkedés, amiért én elégedett vagyok! Amiért én jutalmazom. Ezt csináld, így várom el tőled! Nem arra kell fektetni a hangsúlyt, hogy jaj, ezt ne csináld.

Otthon, a lakásban tanulja meg a csattanó hangon elhangzó fúj rossz szót! Hiszen a kertben még nincs tilos dolog, de a lakásban a féltett tárgyak, berendezések, a függöny, a szőnyeg, a párna cibálása nem támogatott tevékenység!

Természetesen fogalma sincs, először mi az a fújj rossz, a csattanó, mély, büntető hang – ami a kutya rövid, fenyegető morgására hasonlít ritmusában! Az első ilyennél én kézzel is adok jelet. Elsodrom, elfordítom. Amit a kölyök habitusa megkíván.

DE abban a pillanatban, ahogy elengedte a tárgyat már jutalmazom is! Okos, jóóó, kap falatot, gurítom a labdát, vagy a másik tárgyat, amivel játszhat! Tenyésztőként, nekem elég lenne a dicsérő hangom, mert születésétől közünk van egymáshoz, amióta hall, három hetes korától, volt ideje megismerni azt.  Megtapasztalta és tudja, mit jelent a hangsúlyom! Ennek ellenére, kap falatot, másik játékot, mert hosszú távú tanulásra és stabil “szófogadásra ” koncentrálok!

A megerősítés, a jó viselkedésre kötelező!

Így tudja a kutya megtanulni a szabályokat és így lesz később egy jól nevelt kutya.  Így érti meg az emberi nyelvet!”

Ösztönösen rányúl, szájába veszi. Messze vagyok tőle, nem látom mi az, de feltételeztem, hogy “szemét”, így indulok és közelebb érve elhangzik a tiltó szó.  Csattant a hangom fújj rossz! A hangsúly, a szó, már nem újdonság. Fel is kapja a fejét elengedi, amit rágcsál, rám néz. Odaérek, megjutalmazom egy falattal, hiszen elengedte a tárgyat!  “Végre hajtotta” a feladatot, vezényszóra abbahagyta a tevékenységet! A jóra dicsértem késlekedés nélkül, majd tovább hívtam és ismét jutalmaztam, mert elindult velem.

Amikor még nem tudom megelőzni és a szájába veszi a tárgyat

**Fúúj, rossz***Én így tanultam, 40 éve ezt használom, de más szó is lehet! **A szó hangzása = erélyes tiltó, mély tónusú, rövid* – akár nem szó is lehet ***(nem mesélünk regényeket hozzá, nem duzzogunk látványosan)*A kutyának más fogalmai vannak a szemétről, mint nekem, ezért a tanítás elején hatástalan a kiabálás és a pánik. Meg kell tanulnia **mit is jelent ez a szó "fújj rossz".****Az én tanítási célom az, hogy ne is vegye a szájába, azt, amit nem akarok, ezért a fújj, rossz szó elhangzásakor abba kell hagynia egy elindított cselekvést!****Nálam ez a vezényszó a mindig tilos dolgokhoz kötődik.****Szimatolni, érdeklődni LEHET, de tilos felvenni, megenni, belehemperegni abba a bizonyos "szemétbe". ****A sikeres tanításhoz időben kell reagálni, meg kell előznöm egy számomra "rossz"cselekvést, így nem kell büntetni, nem kell szidni, korholni a kutyát, de a jóra dicsérhetem! Úgysem érti, nekem mi a bajom a számára csábító dologgal, viszont azt egy idő után megérti, hogy a "fújj rossz" tiltást jelent.****Viszont nem a tiltással, de a tanítással kezdünk kölyök korban!**[**https://siroccorottweiler.hu/fuujjj-rossz/**](https://siroccorottweiler.hu/fuujjj-rossz/)

Közzétette: Siroccó rottweiler kennel – 2020. március 24., kedd

Idézem egy írásomból, ezt a részletet. Egy teljes blogot készítettem a nevelés, alap képzés témának. Kné Tünde  ITT 

Fúj rossz !