Ígéretes kiskutya élete az alomban kezdődik. Meghatározó időszak a kölyök életében, de erről az időszakról csak a tenyésztőtől informálódhatunk. 

Törzskönyvezés alapfeltétele, hogy a szülők minősített tenyész állatok legyenek. Több generáción keresztül rögzített és ismert ősök , adják a családfát. A származási lapon 4 ősi sor jelenik meg. Szülők, nagyszülők, dédszülők, ükszülők. A fajta törzskönyvében követhető nyomon a fajta alakulása, mert a teljes családfa , akár sok generációra visszavezetve , ott látható. A nevek, a minősítések nem a kutya maga, az csak egy rögzített adat. Értékes adat akkor lesz, ha az adott kutyáról további információink is vannak. 

Lássunk egy konkrét példát 

Siroccó-Rott,Ingrid egy ígéretes kiskutya volt és remek nagykutyává cseperedett. A rövid videó összeállítás kiskamasz korában készült. Itt már hívó neve is volt, Kelly lett, a család döntése alapján. 

Az alom bejelentéshez 

Kennel nevet kell váltani. FCI rendszerben , FCI nyilvántartással , erről egy ilyen igazolást kapunk , melyet az FCI tag, kinológiai csúcsszerv MEOESZ állít ki. Névre szóló és egy ember egyet válthat ki , de a kennelnek lehet társtulajdonosa is. Akkor ketten szerepelnek tenyésztőként a fajta törzskönyvében és ezt olvashatod a származási lapokon is. Majd ezen a kennel néven jelentheti be az almot  a tenyésztő.

  

Mi 1980-ban váltottunk ki kennel nevet , amit 2011-ben újra regisztráltatni kellett az FCI-nél. Mivel addigra Siroccó kennel név más fajtában is kiadásra került , tehát a nemzetközi rendszer nyilvántartása szerint foglalt volt, ki kellett egészíteni a régit egy “Rott” taggal. Így vátozott a kutyáink vezeték neve Siroccó helyett, Siroccó Rott- ra. Ezért látod az eltérő jelzést a mostani almoknál. 

Siroccó Rott I alom 2012. szeptember 23-án született. 

Az alom bejelentő formanyomtatvány kitöltésével, tenyésztőként bejelentettem az almot. A tenyésztési és törzskönyvezési szabályzat rendelkezik arról, hogy még milyen feltételekkel tehetem meg ezt az adminisztrációs lépést. Az alombejelentés költségekkel is jár. 

Idol-Dezsi, Iláj, Ixor, Izisz, Ilcsi-Héra, Irma-Mira , Ingrid-Kelly, Iluska – Rose, Imola . Mint látod, majdnem mindegyik kutya + hívó nevet kapott. 

Szülők

Siroccó Bruge

Sirocco Cintarella

Kelly

Kelly, a harapás képessége

 

Segéd: Tóth Roland, Kutyavezető : Krausz Viktor, Kutya : Siroccó Rott Ingrid, Kelly Budapest 2013

Testvérei 

A képességek felmérése, Ixor , nyolc hónapos. 2013.

Segéd: Krausz Viktor kutyavezető: Vásárhelyi Kálmán, kutya : Siroccó Rott Ixor 

A mezőn , reggel és vidáman Dezsi és a nagynéni Lilu
 
Kutyavezető:  Krauszné Tünde kutya :Siroccó Rott Idol-Dezsi, Siroccó Dilahla, Lilu 

Nem lettek tenyészkutyák végül, de remek kutyákká cseperedtek. 

Kelly nyolc hónapos
Kelly és Bruge
Kelly és Bruge Zámolyon él
Ígéretes kiskutya