IGP őrző-védő képzésben, kötelezően előírt forma gyakorlatok vannak. Meghatározott az is, hogyan kell végrehajtani. Az őrző-védő ágazatot egy “segéd”- segítségével tanítjuk és mutatjuk be. Vizsgaszintek vannak,  1-alapfok, 2-középfok, 3- felsőfok. Ezek a vizsgaszintek, zömmel azonos gyakorlatokat tartalmaznak, de nehezednek a követelmények, plusz gyakorlatokkal egészülnek ki, amik nagyobb terhelést jelentenek a kutyának. Mindhárom ágazatban emelkedik a követelmény. A kutya minimális kora van meg határozva a vizsgán való induláshoz. + Előírás- BH-VT vizsga teljesítése. Őrző-védő ágazat gyakorlatainak teljesítésére verseny szinten is van mód, de csak az engedelmes ágazatban is helyetálló kutyával lehet elindulni. Vizsgaszabályzatban kihangsúlyozásra került minden időben. Nem a kutya vadítása folyik! 

A gyakorlott segéd tanult, képezte magát és minden elemmel tisztában van. Nem csak a vizsgán kért formai elemeket tudja, de az odavezető tanítási utat is! Így ezekhez a vizsgákhoz igazodva építi fel az őrző-védő munkát. Mint minden tanításnál, részekre (pici egységekre) van bontva a tanulási szakasz. 

a harci játékok 

alapozzák meg a fogásbiztonságot, fogáserősséget, itt válik láthatóvá, hogy a kutya miben erős vagy gyenge, miben szorul fejlesztésre. Itt tanulja meg a gazda irányítani és kezelni a kutyát. Ezt a munkát folytatva lépnek előre, amikor már kart fog a kutya és

 a kívánt formagyakorlatokat kezdik tanítani.

Nem mi tanítjuk meg, hogy hogyan kell őrizni és védeni, de lehetőséget adunk neki, hogy képességeit mellettünk, értünk használhassa! Itt van mód megtanulnia, hogy hatékonyan használhatja a fogát, küzdhet az emberrel, ha az fenyegetve, támadóan lép fel vele szemben. Taníthatjuk arra is, hogy egy jelre, szóra készenlétben legyen és azt a szót összekapcsolja a harci helyzettel! De hatékonyan védeni, csak az a kutya tud, amelyik rendelkezik azokkal az alap ösztönökkel, ami egy jó őrző-védő kutya sajátja!

őrző-védő

Egy pici részlet, idézet.

Az őrző-védő munkánál a természetes agresszióra kell támaszkodni, nem pedig a zsákmányszerző- vagy játékösztönre illetve, a frusztráció által életre hívott agresszióra sem. Ezért fontos, hogy a kutya felnőtt legyen, hogy kész legyen ilyen agressziót (természetes) mutatni. Dildei úgy gondolja, hogy a kutya első tapasztalatai ezekben a szituációkban mindig befolyásolni fogják. Ezért olyan fontos a kezdeti gyakorlatoknál, hogy tapasztalt segéddel dolgozzunk. El kell tudnia játszani egy gyanús és bizonytalan személy szerepét. Kezdettől fogva ezt kell tennie – anélkül, hogy a kutyát megijesztené – jó alapot adva ezzel a további őrző-védőhöz. 

Majd lépj tovább a tanulásban!

Sok mindennel tisztában kell lenni, hogy eredményes, kutyabarát, stabil felkészítéssel juss el a kívánt célig! A tenyészthetőséghez való minimum feltétel is több, mint egy fogás! A jó kutyához vezető út, még ennél is több!

ZTP-RŐL 

Milyen a jó őrző- védő kutya? 

 

IGP őrző-védő gyakorlatokról