Nemzetközi vizsgaszabályzat tartalmaz egy IGP-ZTP elnevezésű vizsgát. Fellapozod akkor láthatod, hogy ez három ágazatú vizsga. Amiért ezt most kiválasztottam, a rejtekhelyről kitámadás gyakorlata. A most érvényes vizsgaszabályzatban, ez a kiegészítő vizsga tartalmazza egyedül a rejtekhelyről kitámadást. Az IGP 1-3-ig C ágazatai ilyent nem tartalmaznak. Mivel a fajtagondozó klubbok rottweilerben ezt határozták meg, mint minimum őrző-védő tesztet, ezért ezt lehet iránymutatónak venni a bírálatoknál. Minden általános rész, ami az őrző védő gyakorlatoknál le van írva, ide is igaz!

Ha gondolod olvasd el az IGP1 C követelményeit, hogy képben légy mi minden szabály vonatkozik még erre az ágazatra. ITT

Alább a kiegészítő vizsga leírása.

IGP-ZTP A

Saját nyom saját nyom. Időkiesés 20 perc, 300 lépés, 3 szár, 2 törés (derékszög)

IGP-ZTP B

Pórázon vezetés 25 pont
Menet közben ültetés – 15 pont
Menet közben fektetés behívással 20 pont
Apporthozás sík talajon 20 pont
Ugrás akadályon keresztül (80 cm) 10 pont
Helyben maradás figyelemelvonással 10 pont
Összesen:  100 pont

IGP-ZTP C ÁGAZAT
Alapkövetelmények

Az egész őrző-védő munka értékelése során az ösztönös adottságokat, a magabiztosságot, a terhelhetőséget ugyanúgy értékelni kell, mint a fogáskészséget és a vezethetőséget. A KUTYA mindvégig mutassa a magabiztosságát és a SEGÉDDEL szembeni küzdeni akarását.

Az értékelés elsődleges szempontjai

– Magabiztos a támadásra történő reagálása, erős, teljes és nyugodt fogással az elengedésig.
– Nem magabiztos a támadásra történő reagálása, a fogás erőssége és telisége az eresztésig kifogásolható.
– Terhelésre negatív reakciót mutat.
– A SEGÉD irányába figyelmetlen, nem kellően domináns és feszes őrzés.
Egy minősítés levonás kissé figyelmetlen őrzés és/vagy kisebb provokáció az őrzési szakaszban. Két minősítés levonás erősen figyelmetlen őrzés és/vagy erős provokáció az őrzési szakaszban. Három minősítés levonás a KUTYA nem őrzi a SEGÉDET, de a SEGÉD mellett marad
Hiányos, ha a KUTYA az érkező KUTYAVEZETŐ felé elindul.
Megszakítás, ha KUTYA nem állja a SEGÉD terhelését, elengedi a kart és ott hagyja a SEGÉDET. A KUTYA azelőtt elhagyja a segéd-et, mielőtt a TELJESÍTMÉNYBÍRÓ utasítaná a KUTYAVEZETŐT a Kutya mellé lépésre. Vagy csak a KUTYAVEZETŐ Vezényszavára marad a Segédnél.

Eresztés/megismételt vezényszavak – értékelés- és pontlevonás
Amennyiben a Kutya az első engedélyezett Vezényszóra nem ereszt, a TB utasítására további két Vezényszó adható ki az eresztésre. Amennyiben a Kutya még egyszer befog, egy további Vezényszó engedélyezett annak érdekében, hogy a kutya kontroll alá kerüljön. Kiegészítő vezényszóra sem, ill. más behatásokra sem ereszt, kizárást von maga után!

Nézzük a gyakorlatokat és a megtanulandó vezényszavakat

Kiegészítettem gyakorlati tanáccsal a felkészülés menetében!

C- ágazat + adható vezényszavak
  1. gyakorlat Állás és felugatás 15 pont – fürkész vagy előre
  2. gyakorlat Rejtekhelyből kitámadás 10/30 pont – lábhoz vagy kisérésre, állj vagy előre, ereszd, ülj
  3. gyakorlat Szembetámadás a kutyára 40 pont – fogd, ereszd, ül
  4. gyakorlat Bíróhoz kísérés 5 pont –lábhoz  Összesen: 100 pont
  1. gyakorlat Állás és felugatás 15 pont

Alapállásból indul a gyakorlat. Mielőtt a kutya állni és ugatni tudná a segédet oda kell küldeni “fürkész” vezényszóval! Mikor ott áll a segéddel szemben,A kutyának a SD-et aktívan, figyelmesen kell állnia, és folyamatosan ugatnia “! Itt nem lehet kiadni a vezényszót, hiszen a vezető távol van, messziről nem kiabálhat, meg egyébként is önállóan kell a kutyának dolgoznia!  DE! Nem minden kutya ugat azonnal, sőt van, amelyiket nehéz az ugatásra bírni, mert azonnal fogni akar.

A tanításnál 

„hangot”, vagy „ugass” vezényszóval tanítani kell, hogy ugasson! Vagy a segéd mozgása, provokálása váltja ki az ugatást, amire jutalom fogást kap. Mindkét esetben meg kell erősíteni a jó, elvárt viselkedést. Tehát  egy palánkra – „fürkész” a segéd előtt a tanítás során – “hangot”-” biztatni, ha ugat okos” – dicsérni! Később már biztatás nélkül is ugatni fog, ha sikeresen megtanítottuk a feladatot. Kondicionáltuk kellő gyakorlással, maga a fürkész vezényszó előhívja a felugatást is.

A gyakorlat szövege pontosan

Fürkészés
A SD a KV-től és kutyájától kb. 20 méterre, számukra nem láthatóan, egy rejtekhelyen tartózkodik. A TB utasítására a KV lecsatolja a pórázt a kutyáról és „Fürkéssz” vezényszóval és/vagy karjelzéssel a rejtekhelyhez küldi.
Állás és felugatás
15 pont, VSZ „fürkéssz”, vagy „előre”
A kutyának a SD-et aktívan, figyelmesen kell állnia, és folyamatosan ugatnia. A K a SD-re nem ugorhat fel és nem foghatja meg. A KV a TB utasítására a K-hoz lép és a nyakörvénél megtartja. A SD kiléptetése után a kutyára felcsatolja a pórázt és a rejtekhelyben felveszik az alapállást.

2. gyakorlat

Rejtekhelyből kitámadás 10/30 pont
Felvezető szakasz 10 pont kitámadás 30 pont

VSZ-k: „lábhoz”, vagy „kíséréshez”, „állj”, vagy”előre”, „ereszd”, „ülj”.

Alap állás, szabadonkövetés amikor a bíró int a segéd kitámad és “A Kutyának azonnal energikus és erőteljes fogással kell a támadást elhárítania. A Kutyavezető a támadás elhárítása során Kutyáját egyszer bátoríthatja. “

Mikor a segéd befejezi a küzdelmet és megáll -“ereszd” – vezényszó adható! NEM kell kapkodni, nyugodtan ki kell várni, amíg a kutya, lenyugszik és enged vezényszóra! A segédnek stabilan és mozdulatlanul bele kell állni, hogy a kutya megnyugodhasson, és higgadtan engedni tudjon!
A bíró jelére, amikor a kutya mellé lépsz “ülj”. Megerősíted egy vezényszóval, hogy maradjon ülve és a segéd akkor lép el! Ezt is gyakorolni kell! Meg kell tanulnia a kutyának, hogy te irányítod, de ezzel együtt gyorsan kell reagálni minden vezényszóra!

Lássuk a gyakorlat leírását

A Teljesítménybíró utasítására a kutyavezető a rejtekhelytől 30 méterre lévő kijelölt helyen alapállást vesz fel és kutyájáról lecsatolja a pórázt, melyet magára akaszthat vagy eltehet. A TB felhívására a kutyavezető az őt szabadon követő kutyájával a rejtekhely felé indul. A kutyának szorosan, láb mellett kell mennie. Amikor a rejtekhelytől kb. 10 lépés távolságba érnek, a teljesítmény bíró utasítására a segéd fenyegető hanggal a Kutyavezetőre és a Kutyára támad. A Kutyának azonnal energikus és erőteljes fogással kell a támadást elhárítania. A Kutyavezető a támadás elhárítása során Kutyáját egyszer bátoríthatja.

A teljesítmény bíró felhívására a segéd beszünteti a támadást, megáll, és nyugodt helyzetben marad. A kutyának az „ereszd” vezényszóra önállóan ereszteni és a Segédet őrizni kell. A Kutyavezetőnek a vezényszó kiadásakor nyugodtan, a Kutya befolyásolása nélkül kell állnia. A teljesítménybíró utasítására a kutyavezető normál lépésben legrövidebb úton a kutyához megy és az ültetés vezényszavával alapállást vesz fel.

  1. gyakorlat Szembetámadás a kutyára 40 pont

LÁSD a gyakorlat részletes leírását a szabályzatban! “fogd” ” ereszd” „lábhoz” “ül” a vezényszó!  Itt nem kell erőltetni a felugatást az eresztés után! Nem követelmény, de ha ugat az nem baj. Ám a figyelmes, szoros őrzés, amikor meredten nézi a segédet, nem pillant el, nem fordul el, az nagyon fontos! Gyakorláskor mellé lépsz, megerősíted “ül”, majd lábhoz, elindulsz segédet megkerülve ül. Dicsér ( rövid nem hosszas és nem feloldó lelkendezés, mert innen indul a következő gyakorlat a kisérés )

Gyakorlat leírása

Szembetámadás a KV-re és a K-ra*
A KV a kutyát a nyakörvénél fogva megtarthatja, de nem bíztathatja. A TB utasítására a SD rendes lépésben eltávolodik a KV-től és a K-tól. Kb. 40 lépés megtétele után megfordul, majd fenyegető hangok és mozdulatok kíséretében a kutyára és a KV-re támad. A TB utasítására – mikor a SD kb. 30 lépésnyire van a K-tól – a KV a „fogd” vezényszó kiadásával a SD elfogására küldi a kutyát. A támadást habozás nélkül, energikus és erőteljes megragadással kell a K-nak elhárítania. Csak a SD-en levő védőkart foghatja meg. A KV eközben a helyét nem hagyhatja el. A TB utasításra a SD határozottan megáll, a K-nak ekkor azonnal eresztenie kell. A KV megfelelő kivárás után önállóan kiadhatja az „ereszd“ vezényszót. A KV-nek a VSZ kiadásakor nyugodtan, a K befolyásolása nélkül kell állnia. Az eresztés után a K szorosan a SD-nél marad és figyelmesen őrzi. A TB utasításakor a KV normál lépésben a kutyájához
megy, „ül” VSZ-val alapállást vesz fel, majd a K-t pórázra veszi.

  1. gyakorlat Bíróhoz kísérés 5 pont “lábhoz”

A dicséret minden végrehajtott gyakorlat után, kizárólag alapállásban engedélyezett. Ez a következő gyakorlat alap állása is, a kb. 3 másodperces időintervallum betartására ügyelni kell. Viszont itt a lejelentkezés után, már jár a lelkendező, nagyobb dicséret!

Bíróhoz kísérés
5 pont, VSZ „lábhoz”, vagy kíséréshez
A SD TB-hez való bekísérése következik kb. 10 lépés távolságban, melyhez egy „lábhoz” vagy „kísér” vezényszó adása engedélyezett. A kutyának a SD jobb oldalán kell haladnia, vagyis a SD és a KV között helyezkedik el. A kísérés időtartama alatt végig figyelmes a SD-del szemben, de a SD-et nem akadályozhatja, nem ugorhat fel és nem bökhet be. A TB előtt a csoport megáll és a KV jelenti a „C” ágazat befejezését.

Ne sresszelj, ne kapkodj!

Gyakorlásoknál se kell futkározni, idegesen kiabálni, kapkodni és rángatni a kutyát! Higgadtan, határozottan irányítani kell az eseményekben a kutyát. A kutyának azt kell éreznie, hogy közösen vesztek részt az akcióban és minden helyzetben őt támogatod!  Céltudatos vagy, tudod, mit miért csinálsz! Ez a ti vizsgátok, nem egy színház, ahol a segéd és a bíró szerepel! 

Megjegyzés

Az egyetlen gyakorlatott is célszerű lenne “jól” összeszedetten bemutatni a rottweiler ZTP-ken. Így van leírva, ami egyébként több ponton ellentmond az érvényes nemzetközi vizsgaszabályzatnak. Nem könnyítés tulajdonképpen, mert a kutyaiskolák és a segédek metodikájával szembe megy, azzal ellentétes.

Őrző-védő munka, támadás elhárítás

A kutyát nyakörvénél fogva vagy pórázon vagy szabadon követésben kell vezetni abba az irányba, ahol a segéd a palánk mögé elbújt. Amikor kb. 5 m-re érkeznek, a bíró intésére a segéd kiugrik a palánk mögül és hangosan, bottal fenyegetve megtámadja a felvezetőt. A kutyának energikusan kell védenie a “gazdáját”, azaz a segéd védőkarral ellátott karját meg kell fognia „fogd” vezényszóra, vagy anélkül (sehol másutt nem szabad!). Fogás közben a segéd puha bottal egy, nem túl erős botütést mér a kutya oldalára hangosan küzd a kutyával, 4 méter távolságra, a jelig elviszi oldalra, majd a bíró utasítására (amennyire ezt a kutya engedi) megáll, mozdulatlanná válik. Ezt követően a felvezető “Ereszd!” vezény szavára a kutyának eresztenie kell.

Előfordulhat, hogy a kutya nem ereszt.

A bíró jelzésére a felvezető „ereszd” parancs kiadásával egyidejűleg a nyakörvnél fogva a kutyát leveheti a karról. Ha a kart nem fogja meg, a segédet nem meri megtámadni, vagy elmenekül, az kizáró hiba. Ha a segédet elereszti, és 5 méternél nagyobb távolságra elhagyja, kizáró hiba. Ha a kutya fogás közben a kart elereszti, majd ezt követően visszatámad, és energikusan fog a gyakorlat értékelhető, a kutya megfelel. Általános irányelv, hogy a gyakorlatnál a segéd a kisebb testtömegű szukákkal enyhébben dolgozzon, mint a kanok esetében.

Értékelés: Fenti tesztek bármelyikének nem teljesítése esetén „tenyésztésre alkalmas” értékelést a kutya nem kaphat. A bíró értékelése alapján „visszarendelve 3 hónap múlva” vagy „tenyésztésre alkalmatlan” minősítésű lehet a tesztek bármelyikét nem teljesítő kutya.

Mindezt megelőzi és csak akkor vehet részt az őrző-védő teszten, ha ezt sikeresen teljesíti !

A kutya belső tulajdonságai, ösztönkészlete felmérését, és az értékelést az alábbi tesztek alapján végzi el a bíró.
A kutya testméreteinek felvétele
Küllem vizsgálat a standard előírásainak megfelelően
Lövésállósági próba
Közömbösségi próba

Majd csak ezután jön a fent leírt őrző-védő munka.

Itthoni, könnyített követelményt lásd és olvasd az érvényben lévő szabályzatban! ITT