Ismerkedés a rottweilerrel.

A kennel története 1970-ig nyúlik vissza, az első magyarországi rottwilerekhez. Süli Attila barátommal Csehországból importáltuk az első két szukát, amely kutyák a Magyar Eb törzskönyvbe Met.Rott./1 Bona Z Babskeho Vrchu CS, HPJ, HDGY KI, KII MV. Met. Rott/2 Beni Z Babskeho Vrchu CS. CAC,KI, KII. számon bevezetésre kerültek . 1972-ben, az akkori NDK-ból újabb import kutya érkezett Lord von der Heide DDR 4294, Met.Rott/ 3 számon került a magyar eb törzskönyvbe.

Bona és Lord fedeztetéséből született Magyarországon az első rottweiler alom. Kezdetben, nem volt ennek jelentősége , nem gondoltuk, hogy ilyen hosszú történet lesz a miénk.

1974. születésű HCH NECKERMANNI AIDASZ Met. Rott. 4. CACIB, R. CACIB HFGY aki a Siroccó kennel alapítója lett 1980-ban, számunkra ő képviselte a rottweilert !

Sok év után elgondolkoztunk.

Szerettük volna , ha mindig ilyen kiváló kutya tulajdonosai lehetünk. Vettünk egy szukát. Ela von Harczquell 4294 DDR, Met. Rott. 50. 2 X CAC szukával kezdtük a tenyésztést.

Az elsők után egy évtizeddel

1980. Ekkor született az első alom. Sok- sok év telt el azóta, és a kennelben született kutyák sok örömet okoztak nekünk és tulajdonosaiknak is.

Így foglalta össze röviden Krausz Győző 2003-ban

Az első évek.

Mind formában, mind viselkedésben sikerült megközelíteni a kitűzött célt, de természetesen pont ugyanolyan, mint ő Arnold, nem lett egyik kutyánk sem.

Az évek alatt aztán újabb és újabb céljaink lettek a tenyésztésben, amit kitartó munkával igyekeztünk megvalósítani. Nem maradéktalanul, de sikerült. Kennel nevünk 2011-ben Siroccó-Rott névre változott FCI Reg.sz. 1072/ 2010. alapján.  Foglaltam össze röviden , én Krausz Győzőné Tünde

Így lett a kezdetben -már a múlt

Nem mindegy milyen? Miért kell válogatni, tehetik fel a kérdést sokan. Nem mindegy, hogy milyen kutyát tartunk meg? Bizony nekünk nem mindegy!

Mi nem csak egy akármilyen rottweilert akarunk, de rottweilert, amelyik olyan és úgy is viselkedik, amilyennek  mi megismertük, megszerettük a fajtát. Nagy, erős, domináns, okos, munkára és tettre kész, remek házőrző, remek családi kutya és remek sport kutya, ha úgy alakul. Nem fejlesztett, de természetes őrző-védő képességgel rendelkezik.  

Nagyon magas volt a mérce, amihez mértük, amihez hasonlítani kellett, mert mi kiváló példányokon ismertük meg a fajtát. Ezt sokáig nem fogalmaztuk meg, mert kezdetben úgy szereti a kutyát az ember, ahogyan van. A tenyésztéssel fogalmazódnak meg a célok, ami egyre több és több lesz az évekkel. 

Tenyésztés

Milyen karakterrel születik egy kutya , milyen teljesítmény fog nyújtani ? Miként lehet a standard elvárásának magas szinten megfelelő rottweilert tenyészteni? Amikor belemerül az ember, választ akar kapni a kérdéseire és rájövünk, előttünk már sokan jártak!

Segít megérteni

Komoly szakemberek kutatták a témát , bizony a szolgálati kutyatenyésztés kezdete óta, tudományos alapossággal. Rövid idézet erről.

“Alkalmassági, viselkedési karaktertesztek a kynológiában azt hivatottak elősegíteni, hogy a tenyész-, szolgálati, sport-, munka- és vadászkutyák szelekciója minél hatékonyabban szolgálja az adott célkitűzéseket. Az erre irányuló próbálkozások régmúlt időkre tekintenek vissza. 

Az első próbálkozást (Hutchison, 1934) azonban egészen a 80-as évekig hosszú szünet követte. Ekkortól viszont többen is sikerrel dolgoztak ki különféle teszteket (Bodingbauer, 1980; Goddard/Beilharz, 1982/83; Seiferleund Leonhardt, 1984; Wilsson/Sundgren, 1997; Slabbert/ Odendaal, 1999; Bradshaw/-Goodwin, 1999; Rüfenacht, 2002; Svartberg/Forkman, 2002; Saetre, 2005; Jones/Gosling, 2005).”

Ezek a tesztelési lehetőségek a mai napig jól használhatók, és kivétel nélkül arra irányulnak, hogy lehetőleg nagy pontossággal felmérhető és meghatározható legyen, hogy az adott kutya egy-egy előre meghatározott használati célnak megfelel vagy nem felel meg.”

Szóval tanulni kell és lehet, ha valóban tenyészteni szeretnénk.