Egy kis történelem 3. Úgy alakult, hogy a saját fajtám mellett, amelyet indulásától idáig kísérhettem, laikus kutyaszerető kutyásként, majd tenyésztőként, ezzel párhuzamosan munkakutyásként, tisztségviselőként különböző szervezetekben, egy kis időszakban vezetőként, benne voltam nyakig a kutyás életben. Családilag, barátilag pedig másik két fajta útját is láttam naprakészen. Másutt sincs másként , csak időeltolódás van.

Az indulástól, egy vagy két ember tenyésztői munkásságán keresztül, a népszerűségen át a pénzkereső tömegtermelésig, ami a fajták komoly romlásához vezetett.

A teljes romlásig van egy kis átmenet. Van egy réteg, amely még mindig, nemzetközi szinten is labdába rúg. Azért tud nemzetközi szinten is labdába rúgni, mert a lelkiismeretes tenyésztő megteremtette ennek lehetőségét. Kitaposta az utat.

Megjelenik mögötte a hangadó új generáció, gyengébb kutyákkal, akiknek leginkább a tenyésztő van útban! Azt gondolják, és ezt is terjesztik, hogy a tenyésztő csak azért nyer, mert korrupt. Most ők jönnek, a sokkal szebb és sokkal jobb kutyáikkal!

Jobban tudják, és szerintük jobban is értenek a fajtához, na meg úgy egyáltalán a kutyához is. És a bírók vissza is igazolják, hogy igazuk van. Kapják a címeket, győztességeket számolatlanul. A bírók ügyesen összehergelik a tenyészőket egymás ellen, és kezdődik a nemtelen háború.

Ez törvényszerűen a fajta romlásához vezet, majd a népszerűtlenséghez, az olcsó, tömeg gyártott, törzskönyv nélküli kutyákhoz. Hiszen a tenyésztők egymás ellen dolgoznak. Mindenki a másik tenyésztőt akarja legyőzni. Aztán mindenki a tenyésztőt akarja legyőzni!

Mindkét fajta meghatározó személyisége tiltakozott, amikor felvázoltuk nekik az utat, mi fog történni a fajtájukban. Nem hitték! Azt gondolták, hogy a rottweileresek különösen békétlen, buta társaság.

Ma már döbbenten szembesülnek vele, hogy igazunk lett. Ők sem úszták meg, ugyanazt az utat járja be a fajtájuk, mint a rottweiler.

Nagyon kitartó és céltudatos munkával megismertetik a fajtát, hiszen a legendát csak jó kutyákkal lehet megteremteni, és erre a munkára rátelepszenek a kutyázásból élők.

A tenyésztő adja a szakmát, hiszen tanul, utánajár, frissít, követi a nemzetközi trendet, újabb és újabb remek fedezőkutyákat felfedezve saját, magyar tenyésztésű kutyákat tud felmutatni. A kitartóbbak, a valódi tenyésztők nem csak első generációs saját tenyésztéssel büszkélkedhetnek. Egy idő után a nemzetközi porondon is fogalom lesz a magyar tenyésztésű x fajta. Addigra már tényleg megtanulta a szakmát, és kezd igényes lenni, kezdi követelni, hogy a felette álló szakmai grémium (bírók) is legalább olyan lelkiismeretesen, a szakma szabályi szerint értékeljenek, mint ő. Persze ez nem fog sikerülni, mert más fajták bírói egyáltalán nem az ő fajtájára figyelnek. Ugyan,  addig sem, csak addig még ő sem látta át.

Külföldi példán okulva azt látja, hogy egy erős klub “csodákra” képes, ezért a klubalakításban tevékenyen részt vállal. Szakbírók meghívását szorgalmazza. Aztán a szakbíró bírál, és megerősíti abban, hogy jó úton jár.

Na Ugye! Na de addigra ez kit érdekel? Oly sok embert bántott addigra meg, makacsul szakmaiságot követelve, hogy egyedül marad. Egyszer csak azt veszi észre, hogy egyedül ő megy szembe a forgalommal! Na de minek is?

Sajnos csak az egyik kennel honlapja lelhető fel az interneten, de érdemes böngészni , olvasgatni, látni a megtett utat.  Sajnos már ez az oldal sem érhető el, pedig komoly, igényes, számszerűségében is meggyőző  tenyésztési eredményt sorolt fel.  Somogyvári Vitéz bullmasztiff kennel

Most szeretnénk bemutatni Önöknek a kennelünk e reprezentatív tagjai közül az alaptól napjainkig,  a nyolcadik generációig. “Ha egy Bullmasztiff olyan egészséges a testben, mint a lélekben, akkor a szépség is nem lehet hátrány!” -idézem a honlapról

Látni lehetett a tenyésztési eredményeket Kiállítási címekben!

Nem csak a győztességek voltak felsorolva, de sok kitűnő és kitűnő helyezett kutya is , több generáción átívelő  tenyésztés eredményekén! Kiállításon eredményes kutyát, lehet véletlenszerűen is vásárolni, de bizony generációkon át megtartott értékek, fajta jobbító nemesítés, tenyésztői munka eredménye. Idő, munka, pénz, sok átvirrasztott éjszaka, aggódás, öröm és küzdelem.  Nem lubickolás a sikerben , mint azt felületesen gondolják, hangoztatják néhányan. 

Berni pásztor fajtában a Wekerlei Nagymedve kennel hasonló eredményekkel büszkélkedhetett ! Többszörös aranykoszorús berni pásztor kennel! Szomorú, hogy a honlap se maradt meg, így nem tudom bemutatni amit Márti beletett a fajta jobbításba, tenyésztésbe. Jani a barátunk, Márti a volt sógornőnk. A két fajta 1980-as évek elején, pontosabban a közepétől került a figyelem középpontjába. Tehát a rottweiler bekerülése után 15 évvel vált ismertté, majd népszerűvé. 

Balaskó Norbi írása talán rávilágít mi is zajlott abban az időben, amit az írásomban is megemlítek. ITT

A fajtáról, a kezdetekről egy figyelemre méltó, érdekes írás  ITT   Mi is így ismertük meg a fajtát , az első bernik tényleg ilyenek voltak .

Másutt sincs másképp.