Az én unokahúgom szereti tudni, mi miért történik és érteni is akarja a gyakorlatok célját és értelmét. Amikor belevágtak az őrző-védő munkába, a cél az volt, hogy érezze jól magát a kutya, ne legyen a munkában agresszív és maradjon továbbra is könnyen kezelhető, barátságos kutya. Legyen formába öntve a tréning, DE kerüljék a kényszert, a kényszerítő eszközöket!

Rolandot javasoltam, mert bíztam benne, hogy ketten szót értenek majd.

Így is lett

Azért gyakorlati segítség is kellett Nikinek, hogy lássa mi történik, és milyen módon érik el a célt. Közben kiderült, hogy én mást várok el a kutyától, a rottweilertől, mint ő, de aztán megállapodtunk egy kompromisszumos megoldásban. Roland maximálisan partner volt és mindig megbeszéltük a tréning menetét, majd végén értékeltük az aznapi eseményeket. Az első gyakorlások után, jött az írásos elmélet, mert kutyával a kézben nehéz koncentrálni az utasításokra. Főleg úgy, hogy fogalmad sincs, mi zajlik a pályán, hogyan kellene jól kezelni a kutyát. A videó felvételek segítettek vissza idézni a pályán zajló eseményeket.

Így írtam le neki

Egy link a jól felépített őrző-védőről. – Kényszermentes eresztéssel 

https://siroccorottweiler.hu/dildei-modszer-szerinti-orzo-vedo/

A hosszú- hosszú szövegből kiemeltem néhányat, ami a ti gyakorlásotok részleteire ráillik. Azért nem ez zajlik pontosan a videótokon, ami itt le van írva, mert Rolandban keveredik egy másik módszer és ennek a módszernek néhány eleme. Tanult máshol egy másikat, ennek részelemeit meg Viktortól. Meg támaszkodik a saját tapasztalataira, tudására, amit az évek alatt szerzett. Lassan kiismeri Zamit és jobban tudtok majd közösen együtt dolgozni.

Fogás erősség, fogás biztonság az első lépés, amire minden segéd törekszik kezdetben.

Szóval Dildei módszerből
  1. A kutyának lehetőséget kell adni, hogy szabadon eljusson a fogásig
  2. Megtanulja a helyes mozdulatsort, hogy a frontális megragadást teljes lendülettel futva teli fogással végrehajtsa, és végül el kell érnünk azt is, hogy
  3. a kutya habozás nélkül fogjon.

„Ezt a frontális fogást, segítség nélkül, nagyon rövid távolságon gyakoroljuk. Úgy, hogy a kutya 1-2 ugrással elérje a kart.”

„Az a pillanat, amikor a kutyát meg kell jutalmazni, a megragadás maga. Ebben a pillanatban a legerősebb a kutya és éppen itt kell megerősítenünk a kar átadásával.

A gyakorlatok nagy többségében a fogások extrém rövidek.

A frontális megragadást alkalmanként 4-szer gyakoroljuk. Néhány hét gyakorlás után a kutya energikus és erős megragadást mutat, habozás nélkül.

Eljött az ideje az őrzés, felugatás gyakorlásának.”

„A kutyát a vezető pórázon tartja. A segéd kicsit felingerli és fenyegeti a kutyát. A védőkar oldalt a test mellett, vagy a háta mögött van. A túlzott idegességet kerülni kell.

Ha a segéd a kutyán a helyes viselkedést látja, bólint, így jelzést ad a fogásra. A vezető elengedi a kutyát. A segéd nem mozdul el a helyéről, az utolsó pillanatig fenyegető testhelyzetben marad, csak közvetlenül a fogás előtt viszi előre a kart. A segéd a fogás után azonnal megjutalmazza a kutyát a kar átengedésével.

A segéd csak akkor tér vissza a kutyához, ha az a szokásos módon magától eresztett. Nagyon fontos ennél a gyakorlatnál a kutya és a segéd közti helyes távolság megválasztása, hogy a kutya erőteljesen el tudjon rugaszkodni és megragadni a kart.”

Fegyelmezés az őrző-védő alatt

Akkor kezdjük el, ha a felugatást már olyan távolságból indítjuk, hogy a segéd nem látható a palánkban. Mielőtt küldjük a kutyát, megkövetelünk tőle egy ültetést szemkontaktussal. Ha megteszi a kutya, jutalmazásként odaküldjük felugatni.

Ha nem mutat szemkontaktust, lábhoz vezényszót adunk a kutyának és eltávolodunk a segédtől. Ha a kutya ezután szemkontaktusba kerül, csinálunk egy 180 fokos fordulatot. Ez a fordulat a megjutalmazása annak, hogy felnézett.

Visszatérünk a kiindulási pontra és Ül parancsot adunk. Ha ránk néz, lábhoz vezényszóval, 90 fokos fordulattal a palánk felé fordulunk, és ismét leültetjük. Ha felfelé néz, elküldjük a palánkba. Ezáltal a kutya figyelmesebb és könnyebben kontrolálható lesz.

Ha ez a gyakorlat már jól megy, hasonlóan gyakorolhatunk látszódó segéd mellett. Szükséges lehet a kutyát póráz segítségével korrigálni, de anélkül, hogy felidegesítenénk.”

Amikor már az én gyakorlati segítségem nélkül is jól irányította Zamit, akkor készültek ezek a videók. Kezdeti néhány alkalommal én kezeltem a hosszú pórázt. Közben a felkészülés tematikája is változott, alakult ahogyan Roland, segédként a legjobb megoldásra törekedett a kutyával.

Niki -Zami -Roland

Ebben a blogban
2 és fél éves

Végül két példa videó, részlet Gottfried Dildei módszerét bemutató DVD-ből