Egy kis történelem 5.

Nyári egyetem , szeminárium, tanfolyam , nyári tábor, hívjuk bárhogy is . Minden időszakban van információ átadás A törekvés az, hogy ne csak a kiállítás legyen középpontban, célként kitűzve. Ne csak a hétköznapi taposó malomban találkozzanak a kutyások, legyen közösségi, legyen előremutató, no meg hasznos okosodás. Ez is a MEOE .

Egy ilyenről mesélek most.  Jó szervezés, ideális környezet, jó, érdekes előadások , jövőkép felvázolása ……

Kinológiai nyári szabadegyetem 1986

Teljesen véletlen találtam meg. Sőt a jegyzeteim is mellette voltak. Na, itt az év, amitől a lényeges szemléletváltozást tetten lehet érni. Ilyen mondatok vannak a jegyzetben, emlékeztetőül:

Bírálati irány: az angol bírálati módszer felé, már Francia országban is tért hódít! Gyors! Kitapintás kötelező- az alkati hibák előjönnek. Ehhez a módszerhez jó memória szükséges! Osztályonként 4 kutyát rangsorol. Nincs leíró bírálat. ( csoda-e, ha én ma rácsodálkozom, hogy valaki újdonságnak éli meg, hogy nincs leíró bírálat ??! ) 

A részletes vélemény, tenyészszemlén.

Ha tenyésztésre nem is, de sportként kiállításra még jó! Nincs akkora szerepe a kiállításoknak a tenyésztésben.

Csoport győztesek.  Best in Show győztes! A B C kategóriás bírók. A kategóriás, aki CACIB – t is adhat, FCI által bejegyzett.

3.Kiállítás szerepe.

4.Kutyákkal a kábítószer elleni küzdelemben…

Átmenő forgalom, NDK kiképzés, bővítés, német-juhász,

gond-meleg-nem érez szagot

Német-juhász kiképzése robbanó anyagra-NDK-

Igaz e, hogy azért keres, mert rászoktatták a kábítószerre?

(azt hiszem ez volt az egyetlen kérdés a témához)

Kutyák, trendek prognózisok

Érzelmi megközelítés eddig a kutya felé – ez már kevés, a kutyázás társadalmi, gazdasági számításai is szóba kell, hogy jöjjön. Szükséges ennek a tendenciának növekedése, erősítése.

Kutya a gazdasági életben.(statisztikák, számítások) Gondolatébresztő, tágabb nyitás a társadalom vezetői felé!

100 főre 10-6 hely 8 fölött magas sűrűség! Vezető Franciaország, Dánia, Belgium, Anglia, Mo. Svéd, Finn stb A fajtatiszta, sportkutyákkal számolva csak 0,5 a jelzőszám! ( itt a kutyák sűrűségét , számát tárgyalta, mint látjuk akkor sem a fajtatiszta kutyák vitték a “tömeget”

A kutyatartást befolyásoló tényezők: lakáskörülmények- az urbanizáció leszorítja. pl: Japán 5.000.000 kutya ebből 1.5 millió a fajtatiszta! két harmad rész a törpekutyák aránya, a sűrűn lakott területek miatt. A relatív csekély kutyaszám ellenére Japán jó kinológiai helyzettel rendelkezik.

NSZK -nagyvárosokban ugrásszerűen nő a számuk, egy negyed részük ott él! Nem lehet kiszorítani a városból a kutyát!…. Francia ország 7.000.000 kutya 1.200.000 fajtatiszta 1. juhász kutyák 2. vadász kutyák, 3. agarak 28.000 tenyésztő- ez is bizonyítja, hogy nem csak az üzlet dominál!

Több milliárd forint bevétel a kutyatartás kiadásaiból. Közgazdasági számításokkal is megéri! 28.000 tenyészet-böl 11.559-nél született ténylegesen kutya, évente egy alom. Rögtön kedvezőbb a kép, mert az alom sűrűség bizonyítja, hogy szó sincs nagy méretű üzletelésről. Alkalmi és kedvtelésből tenyésztenek a legtöbben. Önmegvalósításból és passzió szinten megy inkább a dolog.

Nagy tőke vonzata van, 43.000 háztartásban használják a termékeket. Magyarország útja is ez kell legyen, előbb utóbb, rá kell állni a háttéripar megteremtésére! Támogatás -az ellenzőkkel szemben a profit miatt. Korszerűt, praktikusat biztosítani-tápoké a jövő! Szemléletváltásra lenne szükség, nem csak a friss hús a jó! A kiállítások népgazdasági érdekei. Állatorvosok Közösségi bevételek Szolgáltatások bővítése……….

Megjegyzésem  2006- ban : Bár 1988-ban Farkasházi Miklós vezette MEOE -t felfüggesztették, a fejlődést, ezt a felvázolt utat nem kerülte el. 1995-ig töretlenül ilyen irányba fejlődött. Az ezzel járó negatívumok, egyéb nehézségek nem hangzottak el. Na most kellene egy ilyen előadás is, ami összegez és új irányt mutat. 

 

Minden időszakban van információ átadás