Mit tesz egy rottweiler, ha unja a fegyelmező munkát ? Kezdetben a családi felállás nálunk az volt, hogy én csak szerettem, etettem, gondoztam a rottweilerünket és a férjem, sétáltatta, oktatta, járt vele kutyaiskolába. Velünk élt a lakásban, így sokkal több időt töltöttünk vele, mint később a „kerti” kutyáinkkal.


Arnold egy fantasztikus rottweiler volt, okos, erős, bátor, szép. Férjem, szombat, vasárnap a kutyaiskolán, hét közben a napi séták alkalmával oktatta. Egyszer előfordult, hogy a kutya úgy döntött, hogy neki elég volt a fegyelemből és a munkából és egyszerűen hazajött, férjemet otthagyta a grundon.

Akkor még VIII. kerületben laktunk.

Az utcánkban busz is járt így nem volt veszélytelen ez a mutatvány. Büntetlenül nem úszta meg. Ez a büntetés nem egy ejnye-ejnye volt. Én nagyon sajnáltam a kutyát, de elfogadtam, hogy mégsem lehet, hogy csak úgy megszökjön a munka elől és önállóan eldöntse, hogy mit tesz.

Hetekig minden rendben volt, de egyszer csak megint nem működött a dolog. Férjem hazajött a sétából, de kutya nélkül. Arnold hol van? Kérdeztem én. Valahol lent, felelte a férjem dühösen. Nagy nehezen elmesélte, hogy újfent dolgozott a kutyával és a kutya ismét megunta a munkát, persze ő nem hagyta rá, ekkor a kutya hazaindult. Ő dühösen utána, de a kutyát nem sikerült utolérni. Gondolta, majd a házban az emeleten utoléri, de nem, Arnoldnak több esze volt.

Nem jött be a házba, így a háztömb körül mentek néhány kört, a kutya tíz méterrel a férjem előtt, az autók és a busz között szlalomozva. Mindig hátranézett, várt, látta, hogy a férjem mindig dühös, ebből verés lesz, tovább ment. Férjem a tizedik kör után feladta és így jött haza kutya nélkül.

Lementem a kutyáért /persze csak az ígéret után, hogy nem bántja a kutyát, ha hazahozom/, Arnold az első hívó szóra hozzám jött, mert ő egy nagyon fegyelmezett kutya volt.
Számomra sok tanulság van ebben a történetben, amit csak később fedeztem fel igazán, amikor én is megpróbáltam képezni a rottweileremet.

Mit tanultam meg? 

A rottweiler sose működik szolgai módon. Nemtetszését erőteljesen kifejezi. Van, hogy nem harcol, csak elkerüli a számára “unalmas” szituációkat. Sőt, van olyan is, hogy bedobja a: “buta vagyok, nem értem, nem tudom hogyan kell” trükköt is. Hihetetlenül bájosan, kedvesen teszi, kell némi humor átvészelni ezeket a helyzeteket.

Mit tesz egy rottweiler, ha