Belecsöppenünk, rácsodálkozunk, szeretnénk részesei lenni, ezért másolni kezdjük. Nem fog sikerülni, eddig se sikerült! Vajon miért? Hiszen a tenyésztést el kell kezdeni, a csúcsról indulni könnyebb, gondolják sokan. Tévedés, nem lehet a csúcsról indulni.  Elindulunk, majd kitartóan járni kell azon az úton. Akkor szerencsével jönnek is az eredmények. Akkor a tapasztalat, a tanulás újabb célokat fogalmaz meg.

Ennek az útnak a nyoma, megjelenik nyilvános adatokban itthon is, de így, mint az ADRK-nál sehol máshol.

Próbáljuk megérteni miért

A jobb megértéséhez érdemes visszamenni a kezdetekhez. Mintám az ADRK 1968-1969 évi tenyész könyve, nekem ez a legkorábbi ilyen adatbázisom. Egy ADRK Klub kiállításon vettem, kíváncsiságból 1995-1996 táján.

Nem itt kezdték el a fajtát tenyészteni, az első standard leírás és a fajta alakítás elhatározása óta, eltelt szűken 70 év. 1924-ben világszerte elismerik az Általános Német Rottweiler Klubot –ADRK- a rottweiler fajtagondozó klubjaként. 1949. junius 11-én alakult – VDH A németországi kinológiai egyesületek szövetsége, melyhez csatlakozott az ADRK is. Új alapszabályt fogadtak el 1949-ben és 1968-ban.

70 év alatt volt több klub, több nézet a fajta sorsát illetően, volt kettő világ háború és voltak tenyésztők, akik minden nehézség ellenére, elkezdték vagy folytatták az elődök munkáját

Fajtatörténet ITT  

Azt gondolom,

hogy ezektől az évektől teszik közzé nyilvánosan a törzskönyvi adatokat, nyomtatott formában is. Minden tenyésztő alanyi jogon megkapja, aztán az évek múlásával megvásárolható bárkinek. Néhány oldalt másoltam le a 167 oldalas könyvből, ami két év tenyésztési adatait tartalmazza. Aki nem ért hozzá, az is láthatja a számokat.

Mit tanulhatunk ebből?

Nem egy – egy ember próbálkozása a tenyésztés, de összehangolt munkával, közösen haladnak előre. A nyilvános adatokkal láthatóvá válik az a törekvés merre szeretnének haladni, a statisztikai adatokkal látszik mit valósítottak meg.

Így lehet építkezni, a hibákat kiszűrni.

Titkolózással, hazugságokkal, a valóság színezésével, csak rögzíteni lehet a már meglévő hibákat, tovább szaporítani a bajokat.  

Aki nem ért a tenyésztéshez, nem tud, németül az is láthatja a számokat! Egy már meglévő adatbázisra, eredményre építkeztek a tenyésztők, tenyésztés irányítók, majd később, egyre többen és többen csatlakoztak hozzájuk. Egyre több és több ember vállalta be, hogy tenyészteni fog!

Mikor lehetsz tenyésztő ?

Ott az ADRK-nál, akkor tud tenyészteni, ha már van tenyészthető kutya a birtokában! Felnevelte, felvezette tenyész alkalmassági vizsgálaton, ahol tenyészthető minősítést kapott a kutya. Megfelelő körülményeket, felkészültséget is igazolni tud, hiszen a kennel név kiváltásához nem elég csak egy „x” összeget befizetni.

Nem tenyésztéssel kezdi a fajtában, mert sok címet gyűjtött a kiállításon és nem ettől hiszi el, hogy tenyész kutya birtokában van. Bizony rákényszerül, hogy a kiképzés alapjait is elsajátítsa, mert a kutya jó őrző-védő képességét munkára való alkalmasságát be kell mutatni a Ztp-n.

Segítik ebben, minden információhoz, szakanyaghoz hozzá jut, hogy elindulhasson a tenyésztővé válás útján!

Ettől még nem tudnak automatikusan jobban tenyészteni az ADRK háza táján sem, csak egy jól működő rendszer résztvevőjeként, látványosabb a siker. Tisztán és világosan látszik minden eredmény és az oda vezető út is. Megbecsülik, támogatják, elismerik, cserében tisztességes, korrekt, őszinte magatartást várnak tőle, no meg az állatvédelmi törvény betartását.

Nem olyan, mint a hazai módszer

Nem sorol a saját szervezete egy igénytelen konkurenciát a tenyésztői mellé, (több pénzért sem) de minden szinten a tenyésztésben eredményes, fajtatiszta, kiváló kutyákat propagálja! 33 oldalon sorolja a vizsgákat, vizsgán részt vett kutyákat. Ami figyelemre méltó, hogy a kutyák nem csak egy vizsgát tesznek, de több megmérettetésen elindulnak velük. Azonos szinteken többször vizsgáznak, így versenyeznek. 6 oldalon felsorolja azt a néhány tenyésztésből kizárt kutyát.

Nem takargatja a szeme elé került hibát, tudja, hogy ez bármikor előfordulhat.

A rottweiler diadalútja ezektől az évektől indult.

Hatalmas népszerűségre tett szert világszerte. Az elődök erőfeszítéseit, az utódok aratták le, majd folytatták a megkezdett munkát ők is tovább. Nem kérdőjelezték meg, az addigi eredményeket, de építkeztek rá. 1996- ig volt a diadalút , akkor  volt világszerte, népszerűsége csúcsán a rottweiler . Láthatjuk ezt ma már több évtized távlatából .

Részletesebben a KÉSŐBB kiadott könyvekről

ITT és

ITT és

ITT