Nyilvános adatok a tenyésztésben, régi vesszőparipám. Nem egyéni mánia, hiszen e nélkül lehetetlen tudatosan tenyészteni. Két kutyát párosítani, kölyköket eladni, az még csak szaporítás. Lehet azt is jól, de fajtát nemesíteni, értékeket megőrizni több generáción át, bizony tudatosságot, felkészültséget kíván.

Látunk egy mintát

Belecsöppenünk, rácsodálkozunk, szeretnénk részesei lenni, ezért másolni kezdjük. Kit is követnénk azonnal? Nyilván az ismert, köztudatban lévő tenyésztőket. Egy idő után, rájövünk nem fog sikerülni, pedig ugyan azt csináljuk, mint ők. Vajon miért nem látszik ugyan az az eredmény azonnal? Két “csúcs” tenyésztőtől vásárolt kutyával indulunk és mégsem potyognak a győztesek sorban!  A csúcsról indulni könnyebb, gondolják sokan.

Tévedés, ilyen formában nem lehet a csúcsról indulni.

Két “csúcs” kutya egy már meglevő tenyésztési eredmény lenyomata. Közel se biztos, hogy párosuk hibátlan, kivétel nélkül szép, jó, tökéletes munkakutyákat, tenyészkutyákat eredményez. Attól, hogy rottweilerként van meghatározva, automatikusan, nem a fajta leírásban szereplő ideális típust testesíti meg! Azért kell mindig gondosan tenyészteni, hogy ne vesszenek el értékes tulajdonságok. Amikor a tenyésztésben elindulunk, sok évig kitartóan járni kell azon az úton. Akkor szerencsével jönni fognak az eredmények. Akkor szerencsével jönni fognak az eredmények.

Majd a tapasztalat, a tanulás újabb célokat fogalmaz meg.

A tenyésztés útjának nyoma jelenik nyilvános adatokban, a fajta törzskönyve ezt tartalmazza. Hiteles adatokkal rögzítve, más számára is közzétéve, segíti a céltudatos tenyésztést. Tulajdonosként, a származási lapon láthatjuk a saját kutyánk őseit. Ez a származási lap = hiteles másolata a fajta törzskönyvi bejegyzésének.

Tenyésztést segítő törzskönyv

Mintám az ADRK = Általános Német Rottweiler Klub. FCI rendszerben a fajta adó ország. FCI fajta elismerés, fajta gondozás. Szóval a számomra látható kezdetekről hozom a példát. ADRK 1968-1969 évi tenyész könyve.   Egy ADRK Klub kiállításon vettem, kíváncsiságból 1995-1996 táján. Nekem ez a legkorábbi ilyen adatbázisom.

Hetven évvel később

Nem itt kezdték el a fajtát tenyészteni, az első standard leírás és a fajta alakítás elhatározása óta, eltelt szűken 70 év. 1924-ben világszerte elismerik az Általános Német Rottweiler Klubot –ADRK- a rottweiler fajta gondozó klubjaként. 1949. junius 11-én alakult – VDH A németországi kinológiai egyesületek szövetsége, melyhez csatlakozott az ADRK is. Új alapszabályt fogadtak el 1949-ben és 1968-ban.

70 év alatt volt több klub, több nézet a fajta sorsát illetően, volt kettő világ háború és voltak tenyésztők, akik minden nehézség ellenére, elkezdték vagy folytatták az elődök munkáját

Fajtatörténetről részletesen

ITT  olvashatsz

Azt gondolom erről, hogy

Ezektől az évektől teszik közzé nyilvánosan a törzskönyvi adatokat, nyomtatott formában is. Minden tenyésztő alanyi jogon megkapja, aztán az évek múlásával megvásárolható bárkinek. Néhány oldalt másoltam le a 167 oldalas könyvből, ami két év tenyésztési adatait tartalmazza. Aki nem ért hozzá, az is láthatja a számokat.

Mit tanulhatunk ebből?

Például azt, hogy nem egy – egy ember próbálkozása a tenyésztés, de összehangolt munkával, közösen haladnak előre. A nyilvános adatokkal láthatóvá válik az a törekvés merre szeretnének haladni, a statisztikai adatokkal látszik mit valósítottak meg.

Így lehet építkezni, a hibákat kiszűrni.

Titkolózással, hazugságokkal, a valóság színezésével, csak rögzíteni lehet a már meglévő hibákat, tovább szaporítani a bajokat.  

Aki nem ért a tenyésztéshez, nem tud, németül az is láthatja a számokat! Egy már meglévő adatbázisra, eredményre építkeztek a tenyésztők, tenyésztés irányítók, majd később, egyre többen és többen csatlakoztak hozzájuk. Egyre több és több ember vállalta be, hogy tenyészteni fog!

Mikor lehetsz tenyésztő ?

Ott az ADRK-nál, akkor tud tenyészteni, ha már van tenyészthető kutya a birtokában! Felnevelte, felvezette tenyész alkalmassági vizsgálaton, ahol tenyészthető minősítést kapott a kutya. Megfelelő körülményeket, felkészültséget is igazolni tud, hiszen a kennel név kiváltásához nem elég csak egy „x” összeget befizetni.

Nem tenyésztéssel kezdi a fajtában, mert sok címet gyűjtött a kiállításon és nem ettől hiszi el, hogy tenyész kutya birtokában van. Bizony rákényszerül, hogy a kiképzés alapjait is elsajátítsa, mert a kutya jó őrző-védő képességét munkára való alkalmasságát be kell mutatni a Ztp-n.

Segítik ebben, minden információhoz, szakanyaghoz hozzá jut, hogy elindulhasson a tenyésztővé válás útján!

Ettől még nem tudnak automatikusan jobban tenyészteni az ADRK háza táján sem, csak egy jól működő rendszer résztvevőjeként, látványosabb a siker. Tisztán és világosan látszik minden eredmény és az oda vezető út is. Megbecsülik, támogatják, elismerik, cserében tisztességes, korrekt, őszinte magatartást várnak tőle, no meg az állatvédelmi törvény betartását.

Nem olyan, mint a hazai módszer

Nem sorol a saját szervezete egy igénytelen konkurenciát a tenyésztői mellé, (több pénzért sem) de minden szinten a tenyésztésben eredményes, fajtatiszta, kiváló kutyákat propagálja! 33 oldalon sorolja a vizsgákat, vizsgán részt vett kutyákat. Ami figyelemre méltó, hogy a kutyák nem csak egy vizsgát tesznek, de több megmérettetésen elindulnak velük. Azonos szinteken többször vizsgáznak, így versenyeznek. 6 oldalon felsorolja azt a néhány tenyésztésből kizárt kutyát. Nem takargatja a szeme elé került hibát, tudja, hogy ez bármikor előfordulhat. Hiszen, ha minden kutya hibátlannak születne, nem kellene tenyészteni sem. 

A rottweiler diadalútja, a 70 – es az évektől indult.

Hatalmas népszerűségre tett szert a fajta, világszerte. Az elődök erőfeszítéseit, az utódok aratták le, majd folytatták a megkezdett munkát ők is tovább. Nem kérdőjelezték meg, az addigi eredményeket, de építkeztek rá.

1996 – ig volt a diadalút, akkor volt, népszerűsége csúcsán a rottweiler. Onnan egy lejtmenet indult el.

Láthatjuk ezt ma már több évtized távlatából

A törzskönyvről, az adatbázisról, a KÉSŐBB kiadott könyvekről, picit részletesebben is írtam már.

ITT és

ITT és

ITT