Őrző-védő tréning kezdete sokakat izgat, de sokan tiltakoznak ellene.  Nem szeretném, ha agresszív lenne! Érvelnek sokan, ezért elkerülik az őrző-védő munkát. A hétköznapokban erre semmi szükség, tilos mindenfajta agresszió, ami igaz, de a fajtához  ez is hozzá tartozik a tenyészthetőség egyik feltétele az őrző-védő képesség bemutatása! Ez nem csak egy harapásból áll, de számtalan kötelező elemből, amit szakemberek értékelnek! 

A jól, szakszerűen felépített őrző-védő tréningektől a kutya nem lesz agresszívebb. Picit élesebb, figyelmesebb lehet az idegenek felé, de csak azért, mert a munka során megtanulja, hogy nem minden ember “jó” ember. A kutyának azt is meg kell tanulni, hogy  nem csak barátsággal közeledhetnek felé. 

              

Pont azzal kerülhetjük el a nem szeretném, váratlan, kellemetlen eseményeket, ha megtanuljuk kezelni a kutyát harci helyzetekben is. Az ilyen trénig  fizikailag sem könnyű, de fejben is ott kell lenni. Mind az embernek, mind a kutyának! A kutya a hétköznapi életben, le van állítva, nem lehet az emberekkel ellenséges, azokat nem támadhatja meg, nem haraphatja meg! DE! PONT EZÉRT VAN AZ ŐRZŐ-VÉDŐ MUNKA ellenőrzött keretek között, hogy a kutya vezényszóra, azaz szóra is harckészültségbe jöjjön, ha a helyzet úgy kívánja!  A kezed, a póráz, a csendesen kimondott,  izgalommal teli, biztató hangsúlyú szó az, ami közvetíti a kutyának, mit vársz abban a helyzetben. A kutya nem gondolatolvasó, hogy egyszer csak tudja, hogy te engednéd, hogy harapjon.

Valakit rossz embernek gondolsz amikor megjelenik, azt a kutya még nem tudja!

Kell egy jelzés egy inger, amitől bekapcsol. Lehet az szag, mozdulat, fenyegető hang, bármi amitől a kutya reagál. Mi, akik régóta tartunk, képzünk, őrző-védő fajtát, tudjuk ezt és úgy is vezetjük a kutyát. Ezért a kutya gyorsan reagál és olyan, mintha magától cselekedne. Pedig nem, csak felkészítettük váratlan helyzetekre is.

Mi zajlik tulajdonképpen?

A tréningeken, vizsgán imitált küzdelem, kontrollált körülmények között. A fő hangsúly a zsákmányszerző ösztönön van, nem ember elleni harcra tanítjuk a kutyát ! Formagyakorlatok, IPO vizsgarend alapján.

Nagyon régen, a vizsgarend születésekor, a szolgálati kutyák éles munkáját modellezték, ültették át egy vizsga szabályzatba, amit ha letett a kutya, a jó képességeit, a feladatra való alkalmasságát lehetett bizonyítani. Ez a vizsga szabályzat három ágazatban mérte a kutyák teljesítményét. A B C-azaz nyomkövetés, engedelmes, őrző-védő.

A téma nagyon szerteágazó, de a kezdő kutyás ezzel találkozik leginkább.

A bevezető lépésekkel, amit a kutyaiskolákon gyakoroltatnak vele és a kutyájával. Ezeknél a gyakorlatoknál a kutya a segéd látványára kapcsol be. A védő felszerelés, a védőkar, a segéd mozgása az az inger amitől a kutya reagál. Utána teszi azt, amit már megtanult az előzetes tréningek során. Az egyéni, személyre szabott tréninget megelőzi a csoportos őrző-védő munka.

Avagy a kutyakiképzés kategória írásaiból, az ide vonatkozó bejegyzések 

 

 

Őrző-védő tréningről