Ez a rendellenesség, rejtett heréjűség, gondot jelent mindenütt, ahol kutyát tenyésztenek. Arról van szó, hogy a herék a magzati korban a hasüregben fejlődnek, és normális esetben innen ereszkednek le a herezacskóba. Amennyiben ez nem következik be, és az egyik vagy mindkét here nem jut a herezacskóba, rejtett heréjűségről beszélünk.

Egyoldali rejtett heréjűség (monorchismus) esetében csak az egyik here nem jut a herezacskóba. Nem arról van szó, hogy a kutyának nincs meg a másik heréje, csupán a leszállás folyamán ez a here a hasüregben vagy a lágyékgyűrűben maradt.

Kétoldali rejtett heréjű (cryptorchid) az a kutya, amelyiknek egyik heréje sem található a herezacskóban. A kutyák ettől még mindkét esetben fedezhetnek: az egyoldali rejtett heréjű kanok termékenyítenek is, de a kétoldali rejtett heréjűek sterilek. Egészen fiatalon – 2-6 hónapos kor között – gyógyszeres kezeléssel a féloldali rejtett heréjűség az esetek 50-60%-ában megszüntethető. Ám miután öröklődik, nem elegendő csak a rendellenességet hordozó kanok kizárása a tenyésztésből, valamennyi testvért (szukát és kant egyaránt!) Ki kell rekeszteni, mert azok éppúgy tovább örökíthetik a rejtettheréjűséget, mint a hibás kanok https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Kutyatar-kutyatar-1/a-kutya-betegsegei-1C25/egyeb-betegsegek-1F31/rejtettherejuseg-1F88/ 

Ez az, amit a kutyákról írtak régen. Ennél bővebben nem tárgyalták a kérdést.

Mit fontos figyelembe venni , ha rejtett heréjűséget tapasztalunk? 

Apai, anyai ág örökítő anyaga egyformán felelős lehet a “fejlődési rendellenességért”. Mivel senki nem genetikus , senki nem “hibás”, de általában a tenyésztő vállalja a felelősséget a produktumért, az általa tenyésztett kutyákért!

Amikor bizonytalanok vagyunk egy problémában, a humán orvoslás is segíthet a jobb megértésben! Ott több dolgot tud meg az ember a lehetséges okokról – tapasztaltam, ezért ezt is írom a témához.

Például itt lehet olvasni arról amikor „liftezik” a here, azaz hol ott van, hol nincs. 

http://www.webbeteg.hu/cikkek/urologia/1453/a-here-fejlodesi-rendellenessegei

Összegzés, véleményem

Szóval nem lehet mindenkit kizárni a tenyésztésből, mint az első idézet írás javasolja, mert milyen alapon tennénk ezt egy teljes családdal? Gyakorlatban hogyan is lenne megvalósítható?

A tenyésztői garancia kiterjed a here problémákra, törvényben rögzített a szavatosság tárgyalja.  Az adás-vételi szerződésben, szóban vagy írásban, ezt is rögzíteni lehet.  Utólag nem lehet reklamálni , és  hibás teljesítés miatt árcsökkentést kérni. Főleg akkor nem, ha a vevőnek tudomása volt arról, hogy elvitelkor még nem szállt le mindkét here. 8 hetes ott kell lenni , látható, tapintható !

 Rejtettheréjűség