Rottweilert szeretnénk. Krausz Győző  |  2006. március 04. Az előző részben már eljutottunk odáig, hogy döntés született a vásárolandó kutya neméről és koráról. Folytassuk vizsgálódásunkat az optimummal, vagyis induljunk el felkutatni a számunkra legesleginkább megfelelő kölyköt!

Fontos, hogy leszögezzük: sem aluljáróból, sem piacról, sem a kiállítások parkolójából nem szabad kutyát venni. Mindig az lebegjen a szemünk előtt, hogy jó esetben a rottweilerünk 10-12 évig velünk él majd. Nem mindegy, hogy ezen időszak nagy része örömben, vidámságban, vagy bánatban, bosszúságban telik el! Kiskutyát csak megbízható tenyésztőtől vegyünk. Ne sajnáljuk az időt, és látogassunk meg legalább ötöt-tízet. Figyeljük meg, milyen körülmények között tartják a kutyáikat: kertben vagy lakásban, a családban, vagy a családtól elszigetelten? Milyen kapcsolatban van velük, mit tud mesélni róluk, jellemükről, viselkedésükről, temperamentumukról? A beszélgetésből az is kiderül, hogy hány éve tenyészt, hány saját tenyésztésű kutyája van, netán több generációnyi saját tenyésztésű kutya él az udvarában. Bizonyára elmondja azt is, hogy milyen fő célok vezérlik: kiállítás, sport, családi kutya, esetleg szolgálatra alkalmas kutyák tenyésztése az, amire törekszik.

A tenyészet kiválasztása

Amennyiben a tenyésztő számunkra kedvező dolgokat mesél, érdemes tovább kutakodnunk. Következzék itt néhány figyelemre méltó dolog a tenyészet megítéléséhez! Fontos, hogy hány tenyésztésbe vont kutyát látunk a kertben. A kutyagyárakat kerüljük! Az sem baj, ha nincs 10-15 eladatlan növendék kutya, hacsak nem áll komoly személyzet a tenyésztő rendelkezésére. Lehetőleg ne legyen minden eladó!

Ne legyenek rendelésre levágott farkú kutyák.

Ilyenkor inkább “piacra termelésre” kell gyanakodnunk, mintsem a rottweiler fajtanemesítő tenyésztésére. Kérjük meg a tenyésztőt, hogy egyenként vegye ki a kennelekből a tenyészállatokat, hogy lássuk a gazdi és a kutya viszonyát, megállapíthassuk, hogy a kutya minden helyzetben kiegyensúlyozottan viselkedik-e. Ha azt látjuk, hogy jól tartott, jól szocializált, láthatóan kiegyensúlyozott, egészséges kutyák, nem árt munkában is megszemlélni őket. Ez fontos akkor is, ha “csak” házőrzőnek szánjuk a kutyát, de még inkább, ha speciális feladatra, határozott célra szeretnénk rottweilert.

Önmagában a törzskönyv sem 100 százalékos garancia

A kifogástalan minőségre nem az utal.  Ezért érdemes közelebbről is megszemlélni a legendás ősöket, előző alomból származó kölyköket, azok eredményeit. Fotók, videók, vizsgaeredmények, versenyeredmények, kiállítási eredmények bizonyára fellelhetők. Mindkét szülővel és családjával egyformán legyünk kritikusak. Rossz gyakorlat, hogy a kant és családját egekig magasztalják, a szukáról és annak családjáról viszont szinte egy szó sem hangzik el. A lelkiismeretes tenyésztő nyomon követi kutyái sorsát, így biztosak lehetünk abban, hogy nekünk is segítséget ad a kutyánk felnevelkedése során.

Növendék kutyavásárlása

Növendék kutya vásárlásakor még kritikusabban és körültekintőbben kell eljárnunk: miért eladó, hány növendék eladó stb., ugyanis nagyon sok ember leleménye határtalan. Ha a történet a következő: “Tetszik tudni, ezt a gyönyörű kutyát magunknak választottuk az alomból, vagy tenyésztésre tartottuk vissza, csak nagyon verekszik az anyjával, vagy nem jön ki az anyósommal, vagy morog a gyerekre stb.” akkor valami nem stimmel. Lehet, hogy tényleg utánpótlásként, tenyésztési szándékkal hagyták meg, de a fejlődés során nem minden a várakozás szerint alakult: fogváltás, HD- elő röntgen, méret, forma, viselkedés mutat némi kívánnivalót. Ez még nem lenne baj, ha csak a tenyésztő magas elvárásainak nem megfelelő ez a kutya, ám erről őszintén tájékoztasson minket!

Kérjük meg a tenyésztőt

Legyen mód arra, hogy egy rövid séta alkalmával jobban megszemlélhessük a kutyát. A póráz, nyakörv viselése, a séta az utcán, forgalomban, idegen emberek kötött sok mindent elárul – azt mindenesetre biztosan, hogy valóban maguknak hagyták-e meg. tudniillik ha valaki magának tart meg egy kutyust, kicsi korától szoktatja pórázhoz, sétához, emberekhez. Így a kutya nem lehet félős, gyáva, ijedős, sőt túlzottan agresszív sem! Az ilyen magatartás később sok baj forrása lehet. Barátságos, magabiztos viselkedés az, ami elvárható. Ha már a póráz felcsatolása is gondot okoz, és a kutyust úgy kell kivonszolni a kapun, világos, hogy a történet bármi lehet, ezt az ebet ott kell hagyni!

Felnőtt kutya vásárlása

Folytassuk a legrázósabb kérdéssel, a felnőtt kutya vásárlásával. Felnőtt rottweiler vásárlását, mint már említettem, nem ajánljuk senkinek, kivéve azt az egy-két esetet, amelyekről szintén beszéltünk már. Mivel azonban a szóban forgó esetek időről időre megesnek, így illik erről is néhány gondolatot leírni. Bár a felnőttként vásárolt eb igazán sohasem lesz annyira a mi kutyánk, mint amit magunk neveltünk, mégis a kortól, nemtől, valamint egyéni hajlékonyságtól, keménységtől, továbbá felnevelkedéstől, tartás és nevelés körülményeitől függően az eltérések jelenősek lehetnek.

Jó néhány felnőtt, német tenyész kutyáról tudunk, amelyet négy-ötéves korában eladtak Amerikába, Tajvanra, és volt, amelyik csak néhány hónapot vagy egy-két évet élt új gazdáinál, annak ellenére, hogy bizonyára mindent megadtak neki, ha már több tízezer dollárért, illetve euróért vették meg őket.

Le kell szögeznünk, a rottweiler nem könnyen átruházható

Nem általában szereti az embereket, hanem csak egy gazdát, annak családját, esetleg a családot gyakran látogató rokont, barátot. Szeretett gazdiján kívül is másként viszonyul a tágabb családhoz, barátokhoz, ismerősökhöz: szereti, kedveli, esetleg csak elfogadja őket.

A rottweiler “káderlapja”

Kezdjük tehát az általános kérdésekkel, majd külön-külön a vásárlás céljának függvényében. Miért adják el? Mi az a kényszerítő ok, amiért meg kell válni a kutyától? Milyen az egészségi állapota (oltások, műtétek, szűrővizsgálatok). Milyen a viselkedése, a jó és rossz szokásai (ásás, rágás, túl sok ugatás, vonyítás, szökés, vihartól való félelem, túlzott nyugalom). Mit, mennyit, mikor szokott enni? Volt-e képezve? Mit tud? Milyen módszerrel képezték ki? Milyen vezényszavakra “működik”? Mi a kedvenc játéka, a legkedvesebb elfoglaltsága – még hosszan sorolhatnám, de azt hiszem, a leglényegesebb kérdéseket sikerült kimazsolázni.

Őrzés céljából szoktak a leggyakrabban felnőtt rottweilert keresni.

Ebben az esetben az ebnek mindössze két fontos kritériumnak kell megfelelnie: egészség és kifejezett őrző-védő készség. Az első kritériumokról már a fentiekben szóltunk (oltás, szűrővizsgálatok), de az általános jó testi kondícióról egy állatorvosi vizsgálat biztosabb támpontot ad. Az őrző-védő készség megítéléséhez tudnunk kell, hogy a kutya kapott-e őrző-védő képzést. Szükségünk van egy segédre, hogy ellenőrizni tudjuk a munka minőségét. Amennyiben ilyen képzést nem kapott a kutya, úgy nagyon jó segédre lesz szükségünk, aki a kutya ösztönös viselkedéséből is helyesen tudja értékelni a képességeit.

Ritkábban, de tenyésztési célra is keresnek felnőtt rottweilert.

Ilyenkor még több szempontot kell vizsgálni, hiszen a kutyának a tenyész minőséget tükröznie kell! Származási bizonyítvány (zárt, felülbélyegzés nélküli), eredmények, tenyész szemle, szűrővizsgálatok, kiállítási minősítések, vizsgák – nézzük meg, és olvassuk is el!

Gazdacsere felnőtt korban

Ha mindent megfelelőnek találtunk, és megegyeztünk az árban is, megkezdhetjük az eb átszoktatását. Ezt leginkább a korábbi gazdival történő közös séták, valamint töménytelen mennyiségű jutalomfalat segítségével tegyük. Ha valami miatt mégis azonnal el kell hozni az ebet, célszerű, ha a korábbi gazdája teszi ezt. Ilyenkor jó megoldás lehet az új helyen egy kis koplalás, kézből etetés, később nagy és kötetlen séták, valamint játék. Szerintünk fél év is eltelik, amíg a kutya igazán otthon érzi magát az új helyen.

Miközben a fenti gondolatokat papírra vetettem, felmerült bennem

Miért is akarnék én tanácsot adni annak, aki felnőtt tenyész kutyát vásárol? Hiszen már maga a szándék is két lehetőséget feltételez. Lehet, hogy “nagy kutyás” az illető, aki megfelelő tapasztalattal és tudással rendelkezik, s ennek birtokában tör tenyésztői babérokra – ebben az esetben nincs szüksége a tanácsaimra. Vagy netán csupán üzleti, pénzkereső megfontolás végett kezd bele a “mutatványba” – neki miért is kellene segítenünk? Miután ezt így jól megbeszéltem magammal, nem is fecsérelnék erre több időt. Annál is inkább nem, mivel az elején említett tenyésztőnél az általunk lefoglalt kölyök megszületett, sőt már egy hetes.

Rottweilert vezetnek fel körungon
Krabbe von Teufelbrücke

Eredeti írások  ezen az oldalon összegyűjtve megtalálhatóak. Rottweilert szeretnénk sorozat a kutya.hu cikkei között található, de nem mobilbarát az oldal, ezért készült a fenti bejegyzés.

Rottweilert szeretnék II.

Sorozatunkban a rottweiler fajtán keresztül mutatjuk be a kutyavásárlással és-neveléssel kapcsolatban mérlegelést igénylő kérdéseket, de a tanácsoknak bármilyen más (elsősorban őrző-védő) fajta kedvelői is hasznát vehetik. Az előző részben már eljutottunk odáig, hogy döntés született a vásárolandó kutya neméről és koráról. Folytassuk vizsgálódásunkat az optimummal, vagyis induljunk el felkutatni a számunkra legesleginkább megfelelő kölyköt.

Rottweilert szeretnénk II.