Siroccó “B” alom 2009. 01. 21.

Siroccó Bruge, Siroccó Bertold-Rambo,Siroccó Bibi, Siroccó Beki-Sába, Siroccó Bijanka-Mira ,

anya: Forrófejű Rena,Zizi

Törzskönyv , Kiállítás: CAC, R. CAC tenyészszemle: alkalmas ,Egészségügyi szűrés : HD -/ mentes

ITT megnézhető

Képek , Videók fenti albumokban, videó megosztó oldalakon

apa: Sirocco Úzó

Kiállítás: kítűnő 2 , tenyész szemle: alkalmas Egészségügyi szűrés: HD – ED-

Képek: albumokban, ITT  megnézhető

Videók: videó megosztó oldalakon pl.  ITT

Kölyök videók: Lejátszási lista

Képek

Siroccó Bruge itt!

Siroccó Bibi itt!

Siroccó Bertold-Rambo!

Siroccó Bijanka-Mira itt!

Siroccó Beki-Sába itt!

Nem mindegy milyen?

Miért kell válogatni, tehetik fel a kérdést sokan. Nem mindegy, hogy milyen kutyát tartunk meg? 

Bizony nekünk nem mindegy ! Mi nem csak egy akármilyen rottweilert akarunk, de rottweilert, amelyik olyan és úgy is viselkedik, amilyennek  mi megismertük, megszerettük a fajtát. Nagy, erős, domináns, okos, munkára és tettre kész, remek házőrző, remek családi kutya és remek sport kutya, ha úgy alakul. Nem fejlesztett, de természetes őrző-védő képességgel rendelkezik.

Nagyon magas volt a mérce, amihez mértük, amihez hasonlítani kellett, mert mi kiváló példányokon ismertük meg a fajtát. Ezt sokáig nem fogalmaztuk meg, mert kezdetben úgy szereti a kutyát az ember, ahogyan van. A tenyésztéssel fogalmazódnak meg a célok, ami egyre több és több lesz az évekkel.

Milyen karakterrel születik egy kutya , milyen teljesítmény fog nyújtani ? Miként lehet a standard elvárásának magas szinten megfelelő rottweilert tenyészteni?

Ezzel nem csak mi vagyunk így, de előttünk nagyon sokan. Komoly szakemberek kutatták a témát , bizony a szolgálati kutyatenyésztés kezdete óta, tudományos alapossággal.

Alkalmassági, viselkedési karaktertesztek a kynológiában azt hivatottak elősegíteni, hogy a tenyész-, szolgálati, sport-, munka- és vadászkutyák szelekciója minél hatékonyabban szolgálja az adott célkitűzéseket. Az erre irányuló próbálkozások régmúlt időkre tekintenek vissza. 

Az első próbálkozást (Hutchison, 1934) azonban egészen a 80-as évekig hosszú szünet követte. Ekkortól viszont többen is sikerrel dolgoztak ki különféle teszteket (Bodingbauer, 1980; Goddard/Beilharz, 1982/83; Seiferleund Leonhardt, 1984; Wilsson/Sundgren, 1997; Slabbert/ Odendaal, 1999; Bradshaw/-Goodwin, 1999; Rüfenacht, 2002; Svartberg/Forkman, 2002; Saetre, 2005; Jones/Gosling, 2005). Ezek a tesztelési lehetőségek a mai napig jól használhatók, és kivétel nélkül arra irányulnak, hogy lehetőleg nagy pontossággal felmérhető és meghatározható legyen, hogy az adott kutya egy-egy előre meghatározott használati célnak megfelel vagy nem felel meg.

Ide kattintva olvashatsz egy karakter tesztet

Ezt a tesztet olvastam fordításban először tíz éve,(2001) sok elemére rábukkantam, amit mi is csináltunk, tudományos kutatási szándék nélkül, csak úgy ráérezve a tenyésztés során. A ráérzésen túl, cikkek etológiai tárgyú filmekben sok érdekes kutatási téma gondolkoztatott el. Mindig, nagyon örültem, amikor újra olvashattam néhányukat, és összevetettem a saját tapasztalataimmal.

Tíz év után ismét megjelent nyomtatásban, más is rábukkant a módszerre. Cikk jelent meg a Kutyaszövetség újságban részletes leírással.

http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=5706

http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=5712

Mivel mi munkakutyát tenyésztünk, kerestük,  a lehetőséget, hogy a lehető legkisebb csalódás érjen bennünket, amikor pályára lépünk. Rendszeresen kutyaiskolába jártunk, kitűzött célunk volt a kutyákkal és ehhez tanítani, kiképezni kellett őket. Akkor is így volt, van, ha a cél és a pálya nem a nemzetközi porond, versenyzés, magasztosan megfogalmazott célok.

Csak a kutyaiskola, a napi élet, ahol a kutyának megfelelnie kell! Nem csak, úgy ahogyan képes rá, de úgy ahogyan én szeretném, magabiztosan, jó kedvűen, görcsölés nélkül, de azért meggyőző teljesítményt mutatva. Olyan teljesítményt, ami elismerést vált ki , nem csalódottan elhúzzák a szájukat akik látják.

Avagy tenyész rendezvényen bemutatva, bátran és büszkeséggel felvezethető, ott “alkalmas” minősítést kap és ehhez nem kell a fél világot meggyőzni arról, hogy ismerjék el a kutya teljesítményét. 

Bibi , Lilu , Cintarella
Siroccó B alom 2009.