Éberség, védőkészség – kötelező szájkosár viselet. A kutyák, úgy általában éberebbek este, sötétedéskor. Ezért is lettek “házőrzők” Kevésbé látnak jól, de a hallásuk és a szaglásuk kiváló. A figyelmes kutya, amelyiknek természetes védő ösztöne van, bizony kutyaként reagál minden helyzetben. A rottweiler tenyésztés (ük-ük apáink kinológusai) azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a kutyának ezt a remek tulajdonságát felhasználva egy tettre és védelemre kész fajtát hoznak létre. Sikerült nekik.

Ma ez a természetes ösztönös képesség kényelmetlenné vált, így igyekeznek eltüntetni, el nyomni.

Ez is sikerült.

Így jelen van minden típusa a kutyáknak, a rottweiler fajtában is.  Sok egyede rendelkezik természetes védő készséggel, ami nem meglepő, ha a szüleik, az ő szüleik is rendelkeztek ezzel. Fontos, még, hogy fel nevelkedésük során, ebben gazdaként, támogatjuk őket. Ez nem vadság, harapósság, csak egyszerűen személy és területvédelem. Sok-sok évtizeden át szelekciós szempont volt a tenyésztésben, hogy ezek a képességek természetes módon (ösztönösen) ott legyenek.

Ma erre nem fektetnek akkora hangsúlyt, így “ritka madár” az a kutya, amelyik ilyen tulajdonsággal (is) rendelkezik. Az emberek megszokták, hogy nem kell odafigyelni a kutyára, bármit megtehetnek velük. A figyelmetlen, felületes emberek miatt kell a szájkosár, mert az ember elsőbbséget élvez, mindegy milyen viselkedésű!

A törvényhozás logikája szerint, a kutyát egyszerűbb büntetni, mert az nem tud védekezni és visszabeszélni sem. Mi ne büntessük a kutyát a száj kosárral, de szoktassuk hozzá pici korban, hogy az is természetes séta felszerelés legyen. Bármikor szükség lehet rá, így amikor feltesszük a kutya nem éli meg traumának a viselését. Kné Tünde

Szájkosár viselet ….