A kölykök születése előtt egy sor dolgot végig kell gondolni, nem árt áttekinteni a gyakorlati teendőket. Nálunk mindig tervezett az alom, nem véletlenszerű a születés.

Tenyésztésre alkalmas

A tenyészteni kívánt szuka felnőtt, egészséges, a mi értékelésünk és hivatalos, szakemberek bírálta tenyészszemle, egészségügyi szűrések birtokában tüzelni kezd.  <<<<link A jó előre kinézett kanhoz visszük fedeztetni. Természetesen neki is van szakember bírálta tenyészszemléje és egészségügyi szűrése. Mindent megbeszéltünk jó előre, fedeztetés feltétele, fedezési díj. Ezeket érdemes írásban is rögzíteni. Nem felejtjük otthon a szükséges nyomtatványokat sem, amivel majd igazoljuk a fedezés tényét. Az aktuális napon vár minket a kan tulajdonosa.  Megérkezünk és rövid ismerkedés után, a kan befedezi a szukát.  Fedezésről általában és            >>>>>>link-bővebben 

Sikeres fedeztetés után  kezdődik a 63 napos várakozás.

Ez alatt az idő alatt, előkészítjük a szuka helyét, ahol elleni fog, és ahol neveli a kölyköket. Nyugalmas hely, ahol a szuka viszonylag háborítatlanul lehet az első hetekben, majd az alom nevelése “ideális” módon történhet meg. Bele illeszthető a családunk, a többi kutya napi életébe, mert egy alommal minimum két hónapos 24 órás felügyelet és plusz munka kezdődik el. Mi készen kaptuk a lehetőséget, mert volt a kertünkben egy kis ház, azt neveztük ki szülőszobának. Nincsenek luxus körülmények, de az alomnak megfelelő méretű, és az ellőládához pluszban, mi is viszonylag kényelmesen hozzáférünk. Ablak, természetes fény, áram, világítás van, fűthető, infra lámpa felszerelhető.

Előkészületek

Az aktuális alom előtt, ha kell kifestjük, de mindenféleképpen egy alapos takarítás, fertőtlenítés után helyezzük el az ellő ládát, mely fölé infra lámpát lógatunk. A ládát is a lámpát is időnként pótolni kell, mert bizony a mama kutya megrágja és bizony a kölyköket rágni tanítja! A ládát magunk készítjük, ami igen fárasztó mesterség, hiszen nem vagyunk rutinos mesteremberek. Padlószőnyeg, lepedők, törölközök, olló, fertőtlenítőszer-ezek mind beszerezve, előkészítve a szülés várható időpontja előtt egy-két héttel.

A mi könyves polcunkon sok kutyás szakirodalom van, így a szülésről és a szaporodásbiológiáról is. Minden ellés előtt átolvassuk, pedig már nagy gyakorlatunk van. Ez megnyugtat, mert azért >>>minden ellés<< egy külön izgalom. Szukáink természetes módon szülnek, a kölyköket önállóan, gondos anyaként ellátják, gondozzák, szoptatják. Féltik, óvják, de velünk bizalmasak, ezért elfogadják, ha ott vagyunk. Így minden ellésnél ott vagyunk velük és ha kell segítünk! Hamar kikerül a szőnyeg a szuka alól az ellésnél és csak az ellés befejeztével kerül vissza. Miért? A forgolódásnál, a következő kölyök születésekor összegyűrődhet, alá kerülhet a már meglévő kölyök, így ezt nem kockáztatjuk. Infra lámpa és ha szükséges fűtés biztosítja a meleget. Nem vesszük el a megszületett kölyköket, mert az anyai ösztön jól működik és nyugtalan lenne a szuka. A kölykök hamar megtalálják a szuka emlőjét és szopni kezdenek. 

A videó az ellés befejezése után, a már tisztába tett alomról készült.

Természetesen van állatorvosunk, akihez fordulhatunk, ha nem mennek simán a dolgok, de az ellés utáni állatorvosi szemle, az utóbbi évtizedekben elég volt.

 

 

A videón látható tappancsos szőnyeg, egy néhány éve felfedezett lehetőség, ami komfortossá tette a kölykök és a mama kutya életét az első három hétben. A papír, a fa forgács, a széna, szalma az első hetekben nem praktikus, azt nálunk nagyon hamar felváltotta a padlószőnyeg. Nem volt rossz az sem, de ez a VETBED speciális kialakítású fekhely első osztályú találmány, nekünk nagyon bevált !
Miért?  Nem csúszik. Lég áteresztő -szigetel, melegen tart. Vízáteresztő- átfolyik a pisi és a szuka kényelmesen fekszik el szoptatni, nincs átnedvesedett takaró, szönyeg. A kiskutyák akkor is komfortosan érzik magukat, ha a mama kutya nincs ott! Miért csak három hétig? Azért mert a szukák nálunk akkor már meg -meg kezdték a drága szönyeget, hiszen nem voltak szem előtt 0-24 óráig. 
Megszületik az alom, minden egy meghatározott menetrend szerint zajlik.

10 éve elkezdtem, majd folytattam alomról, alomra, hogy felvételeket készítettem az alomban történtekről. A videókon látható, hogy a kölykök, fejlődési üteme állandó, kiszámítható. Ezt a ritmust követjük a gondozásban. Mi azt szeretnénk, hogy a kutya-kutya maradjon, a természet része, ezért kutyaként és nem babaként, csecsemőként tekintünk rájuk, na meg nem is játékszereink ők! A mi felelősségünk a kutyáinknak nyugalmat biztosítani, a kölyköknek esélyt adni az optimális fejlődéshez! Ezt tesszük, a saját eszközeinkkel és lehetőségeinkkel, tudásunk és meggyőződésünk alapján. Sok év tapasztalata van ebben. Az alom bemutatásakor, a videók nem reklám céllal készültek, csak szerettem volna betekintést adni az alomban zajló eseményekről. 

Korai szocialazáció az alomban      <<<<részletesen a linken katt!

Később cuki fotók készültek, azaz színes plüss játékokkal egészítettem ki a kiskutyák bemutatását. Ez az alomra rácsodálkozó emberi szem miatt került a videókba, segíttetek felkelteni az érdeklődést a kiskutyák iránt. Megragadtak egy pillanatot, mutattak egy képet, hogy ne a majdan „harapós” rottweiler képe jelenjen meg a kölykök láttán. Sok éve kiemelt figyelemmel a gyerekkel való szocializációra is hangsúlyt fektetünk, hiszen a gyerekeink felnőttek és már az unokáinkat szeretnénk kutyaszeretőkké nevelni.

Ám fontos!

A kutya nem játékszer, bár jókat lehet játszani vele. A nyiladozó értelmű, fejlődésben levő kölyöknek csak árt az apró gyerek kíváncsisága, aki egyáltalán nem érti a kiskutya igényeit, válaszreakcióit.  bővebben erről Itt

Lilu 2013.

2008-tól készültek videó felvételek .

Zizit felnőtten vettük, de ő is elfogadta a segítségünket. Mire az ellésre került a sor, már bízott bennünk és jó volt a kapcsolatunk. Szerethető, remek kutya volt Zizi. Ő ebben az írásban látható az alommal. Tenyészteni egyszerű? 

Születés