Tenyésztő kontra szaporító téma talán úgy tűnik lerágott csont. Pedig nem az. Önmagában nem a szaporítás ténye a baj, hiszen tenyészteni csak azt lehet, ami szaporodik! Nagy baj, az a felelőtlenség, ahogy a fajtával, a saját állataikkal bánnak tömegek. Meg kell nézni, hogy micsoda rombolás történik egy fajtában, ha nincs elkötelezett tenyésztő, tenyésztés. Vannak fajtaszeretők, akik csak úgy mellékesen még egy kis pénzt is keresnek a házőrző kutyáikkal. Mellettük vannak azok akik üzletszerűen kutyagyárakat üzemeltetnek. Mindkettőnél lehetnek díjak, hangzatos címek, ez önmagában nem garantálja a minőséget. A tenyésztő sem attól tenyésztő, hogy hangzatos díjakat tud felsorolni. Ebből nem derül ki, hogy mennyire elkötelezett a fajtában és milyen szinten felkészült, mint tenyésztő. A tenyésztőtől elvárás, hogy ismerje a fajtát, tudjon róla beszélni és legalább a tenyésztési célját tudja megfogalmazni. Hol vannak kötelező elemek ebben a munkában, mint tenyésztés? Érdemes átgondolni. Segítek.

Állatvédelmi törvény betartása.

Kötelező törvényi előírások, ami nem más, mint figyel az állat jólétére, a fajnak megfelelő tartásra, felelősen gondolkodik és gondozza a kutyáit. A fajtának megfelelő foglalkozás + feladat még, ami evidens számára. Mint ahogyan az állatorvosi vizsgálatok, védőoltások, egészségügyi szűrések, szintén. Állatvédelmi törvény  ITT  <<Leírások ajánlások >>> ITT  

Tenyésztési szabályzatban ez így írodott le

2/4/4. Egészségvédelem: A tenyésztőnek kötelessége a kutyák egészségének megóvása, a róluk való folyamatos gondoskodás. Indokolt esetben haladéktalanul állatorvoshoz kell fordulnia a kutya érdekében. A tenyész kutyákon a tenyésztéshez szükséges szűrővizsgálatokat el kell, az ajánlott szűrővizsgálatot el lehet végezni. A kutyákat rendszeresen kezelni kell a paraziták ellen (külső és belső élősködők), valamint az évi kötelező és ajánlott oltásokban részesíteni kell őket. Minden kutyának, amely az adott tenyészetben tartózkodik – akár ideiglenesen is – oltási könyvvel kell rendelkeznie, és a származási igazolásának (de legalább annak a hitelesített másolatának) az adott helyen rendelkezésre kell állnia. A kölyköket az új tulajdonosnak chipeztetve, féreghajtás, és minimum 2 alapimmunizáló oltás után lehet átadni az új tulajdonosnak. Az egészség megőrzése érdekében a kutyákat és környezetüket folyamatosan tisztán, szárazon, külső és belső élősködőktől mentesen kell tartani, ügyelve a fokozott higiéniára. A tenyésztők részéről az új tulajdonosoknak minden segítséget és felvilágosítást meg kell adni a fajtával való bánásmód, ellátás tekintetében.

Eladás, értékesítés

Itt is törvényi előírások vannak. Pl. forgalmazás>>> kormányrendelet írja elő, a kötelező chippet, nyilvántartást. pl. Jövedelem adó szabályok. A kutyatenyésztésből származó jövedelem adóköteles! Az adózott jövedelemből tud visszaforgatni abba, hogy élhető legyen a kutyatartás, és szakszerű a tenyésztés. A munkával megkeresett jövedelméből tartja fent a kutyáit. Kutya ára: Nem csak a tényleges költségeket, de a plusz munkát is meg kell fizetni! Éves, évtizedes munkát, hiszen az első alom mögött is minimum 2-3 év van!  Egy tenyészet felállítása 10 év! Nem a kölyökkutyát fizeted meg, hanem a ráfordított költségeket, munkát, szakértelmet! Így lehet esélyed, hogy egy élhető, az adott fajtának megfelelő kutyád lesz!

Kormányrendelet >>>ITT

Tenyésztő szervezetben való együttműködés

A kötelező tenyész minősítés, törzskönyvezés, nemzetközi kapcsolattartás, tájékozódás, reklám. Mind-mind költség! Az egyéb civil szervezeteknek fizetendő összegből tartható fent a háttér adminisztráció. A tenyésztők vállán nyugszik a működésük. Az így befolyt pénz felhasználása lehet ellenőrzött, ami vissza forgatva segítheti a tenyésztést. Avagy füsté válik és kitudja kinek a hasznára van, de ettől még a fajtatiszta kutyák létrejöttekor  ez is egy költség.

Néhány elem, ami változó tenyészetenként
  •  A tenyésztő felkészültsége
  • Az alom és a kölyök szakszerű felnevelése.
  • Korai szocializáció, megfelelő etetés, gondozás, a kölykök fejlődési ütemének ismerete, alapozás, hogy a vevőnek picit könnyebb dolga legyen az első hónapokban.
  • Ehhez hozzátartozik a mindenféle tanácsadás, segítségnyújtás.
  • A fajta jobb megismerésének igényét, szintén a tenyésztők kezdeményezhetik, amikor az adott időszakban a kiállítás, a munkavizsgák lehetőségét felvázolják az új tulajdonosoknak.
  • A másik szint, amikor a kutya tenyész minőségének kérdése is szóba kerül, a felkészüléshez nyújtott segítség nem marad el.

Ezeket nincs mód ellenőrizni a legtöbb helyen, de tájékozódással, nyitott szemmel bekukkanthatunk a kirakat mögé. Nem kötelező elem, de ajánlott!

Tenyésztő kontra szaporító

Azok a  szaporítók akiket negatív éllel jelölünk többnyire, lehetnek rendes emberek, de lehetnek lelkismeretlen hazudozók. Az előbbiek a gondozásban, eladásban tisztességesek. Az utóbbiak,  mind a kötelező, mind a nem kötelező elemeket megspórolják. Az így keletkező hiányt, majd az állatorvosnak, a kiképzőnek kell megfizetni. Kincsre lelni ilyen helyen, mint a lottó ötös, olyan ritka.

A tenyésztő egy bizonyos fokig egészségügyi garanciát ad. Lásd szűrő vizsgálatok, szavatossági garancia. Ami kiterjed formára és a használhatóságra, már abban az értelemben, hogy a kutya a fajtától elvárt viselkedéssel, küllemmel rendelkezik. Így akár lehetőség lesz magasabb szintű kutyás sportokban sikereket elérni, de akár a kiállítások világában  örömteli élményeket szerezni.

Végül ami mentén a tenyésztő halad.

Fajtaleírás 

Kutyás sportok 

Egy jó hobbi is lehet a magasabb szinten űzött kutyakiképzés.