I alom Sirrocco Rott 2012. szeptember 23. Idol-Dezsi, Iláj, Ixor, Izisz, Ilcsi-Héra, Irma-Mira, Ingrid-Kelly, Iluska-Rose, Imola. Segítséget adunk, a felneveléshez, a kiképzéshez, a fajta előítéletektől mentes megismeréséhez. Megbízható barát, remek házőrző, családi és sport kutya,  csak akarni kell. Karakteres, egyenes jellem, erő és ész  minden együtt, ez a mi rottweilerünk!

Szülők

Siroccó Bruge

Siroccó Cintarella

Ebben a blogban hetente beszámoltam az alomról, a honlapon videókat tettem közzé . 

Cintarella várakozásnak megfelelően, komplikáció és izgalom nélkül megellett. Szépen neveli a kölyköket. Már megbízik bennünk és hagyja matatni, tenni-venni a kölyköket. Első szülésekor, nagyon védte, óvta őket mi nem erőlködtünk, hagytuk természetes anyai ösztöne szerint működni. Az eredménye, hogy bízik bennünk, tudja , hogy ránk számíthat. Féltő. óvó tekintete kíséri a mozdulatainkat, de nem ellenséges. Szépen fejlődnek a kölykök. Szopnak, alszanak, mint a videókon is látszik.

Közeledünk a két hetes korhoz, a picik egyre erősebbek, egyre aktívabbak, de a napok nagy része még mindig evéssel és alvással telik.

Harmadik hét. Két nap múlva három hetesek. Látnak, hallanak, már kommunikálnak egymással. Hanggal is jeleznek. Morgás, fenyegető hangok is beléptek az éhes vagyok, pisilnem kell sírdogálás mellé.

Négy hetesek

Berendeztem egy “új” környezetet. Ismerős hely, de idegen, sose látott tárgyak, eltérő talaj. Az alom fele bent maradt a mamával, ők szoptak. Majd kihívtam őket is. Aztán próbáltam kicsalni a kertbe is. Végül az anyjukat is kiengedtem. Egy órával később, alvás után. Ismét kiengedtem őket, de rögtön az anyjukkal együtt.

Másnap, tovább ismerkedtek idegen dolgokkal. Kende ismerkedik a kölykökkel és a kölykök vele. Megszimatolták, aztán tovább álltak , de az első bemutatkozás meg volt . Amit fontos látni, az az, hogy a kiskutyák mennyire az orruk alapján tájékozódnak. Meglátják a tárgyakat, de a szimatuk az, ami be is azonosítja! Ismerem, nem ismerem , mit is kezdjek vele?

Öt hetesek. október 27. Vajon mit szólnak a húshoz? Tudnak kezdeni vele valamit? Tudtak, de nem voltak éhesek igazán. Na majd legközelebb.

Nem éhes, öt hetes

https://youtu.be/eue7BMFnB-w

Ismét hús volt a menü. Puhábbra főztem, éhesek is voltak. Ahogy fogyott az adag, egyre fontosabbá vált, hogy jusson!  A fenyegető morgás se maradt el ! Ilyen táppal való etetésnél soha nincs! A természetes kutyaösztönöket a hús szaga és íze váltja ki igazán. A morgással a dominanciáját fejezi ki,-tartsd magad távol a húsomtól, mondaná, ha beszélni tudna!

Pár nap múlva éhesen

https://youtu.be/FvimfXS-D3A

Hat hetesek Egyre ügyesebbek, aktívabbak így felfedezhetik a “világot” Barangolnak, ismerkednek és nagyokat játszanak. A jó kapcsolat,az emberrel való jó viszony természetes számukra. A hangod jelentsen valamit, bizony nem a véletlen műve. Élénkek, figyelmesek, kitartóak és nagyon szeretnek harapdálóst játszani. Húzni, vonni, cibálni, természetes számukra. Az anyjuk négy hetes koruk óta rendszeresen játszik ilyen játékot velük. 

A mama kutya szeme mindenen ott va , óvja, szemmel tartja őket. 

Hét hetesek. Idegen környezetben és egyedül.

 Anya és a testvérek nélkül a különbségek jobban láthatóak.  Az első öt-hat perc amikor behoztam őket. Játék után és alvás előtt. A kanok este, a szukák reggel kerültek sorra.

10 hetesek Siroccó-Rott Ixor, Siroccó-Rott Idol, Siroccó -Rott Izisz

Napi rendeszeres séta, szocializáció, egyedűl maradási tréning. Figyelem, koncentráció, apró feladatok, a játék, evés, alvás napi ritmusában. Az anyjuktól való levállás megtörtént, egyre többet vannak távol és egyre szorosabban kötődnek az emberhez. Megismerkedtek a felnőtt szukákkal is két hete. Ixor a legérdeklődöbb Lilu felé.

11 hetesek Nagyon hideg van, itt a tél, erősen fagy. Bizony a vízről így is gondoskodni kell. Persze a meleg hely is nagyon fontos, bár összebújva, anya mellé kucorogva ki lehet bírni. Nem fáznak, de naponta többször bejönnek a lakásba melegedni, inni , na meg játszani, szocializálódni. Túl vannak a harmadik oltáson is.

Kezdik felülbírálni a döntésemet.

Már önálló utakon is járnak, azaz figyelmen kívül hagyják a hívó szót, ha éppen mást szeretnének csinálni. Hármán három fele szaladnak. Ügyesek, érdeklődök, de persze nem egyformák. Temperamentumuk, jellemük apró jeleit figyelembe véve kell őket kormányozni, ami nem könnyű ilyenkor. El kell kerülni a falkásodást, ezért egyenként is sokat kell foglalkozni velük. Az elöny,  hogy a játék során fizikailag lefárasztják egymást, de nem csak játékból áll az élet. Minden lehetséges szituációval meg kell ismerkedni, amire az élete során szükség lesz. A bevésődés időszaka ugye az első tizenhat hét! 

12 hetesek Ködös, nedves téli reggel. Autózás után , egy teljesen idegen hely. Biztos pont a másik kutya, a nagynénje,  és én. Teljesen természetes módon szimatolással kezd, hiszen a kutya legfőbb érzékszerve az orra! Nem a szeme ! Nincs póráz és nem szalad el.  Séta végén a parkolóban.

Beszélhetsz hozzá, fütyülhetsz, ő a szimatolással van elfoglalva. Még nem tanult meg azonnal reagálni, sokkal jobban lekötik a szagok, mint a hangom! Megtanulja ő is, hogy a hangom jelentsen valamit, HA MEGTANÍTOM NEKI!  Csak azt követelhetem, amit megtanítottam!  Még nem gyakoroltuk eleget, hogy ezt meg is tudta volna tanulni.

Az alom, amelyiknél szinte kivétel nélkül végig kisérhettük a fejlődésüket. A mai napig kapcsolatban vagyunk a gazdákkal!

I alom Sirocco Rott 2012.