A rottweiler típusa és teljesítménye meghatározásakor egy fontos szempontot rögzítettek elődeink. A szakkönyvben ez így íródott le, olvasd alább!

A kutya nemessége nem hiányozhat. A nemesség alatt a kutya esetében az elődöktől való származást értjük, amelyet a formában és munkateljesítményben a középszerűségtől való kiugrás jellemez. A nemesített kutya ezenkívül megjelenésében szebb, tisztább és büszkébb. A nemes kutya mérete nem fő jellemző, sokkal inkább a szép és tiszta kontúrvonal és egy egyenletesen arányos test.  A nemesség nem csak a formában jelentkezik, hanem tartásban, jellemben is. Temperamentum tolakodás nélkül, bátorság vadság nélkül, távolságtartó barátságosság.

A tenyész kiállításokon a tenyésztési eredmények bemutatása és ezek összesítve a tenyésztési állapotot tükrözik vissza. Ebben mutatkozik, hogy a meglévő variációs tartományban a típus csúcsállatainál a szubtanciában inkább a felső határhoz közelít. Az, ami leginkább benyomást kelt, gyakran a tömeg. A testsúly a határhoz közelít, ahol a munkaszeretetet, az ügyességet, a kitartást és végezetül az egészet, valamint a lényegbevágó tulajdonságokat a nemkívánatos irányba befolyásoljuk.

Senki nem vonja kétségbe, hogy összefüggés van a testméretek és a jellem között.

Az 1-es kép egy olyan kutyát mutat, amelyik a szubtancia felső határánál fekszik. A túl erős fajsúlyú csontozat és az ehhez tartozó nehéz zsíros izom egységek terhet jelentenek, amelyek nem csak a mozgékonyságra és kitartásra vannak rossz hatással, de megterhelik a belső szervezetet is, különösen a szívet és a tüdőt. (szubtancia*– Egységet alkotó részek összessége, adott szempont szerint; állomány) 

A túl nehéz kutyával szemben áll a túl könnyű állat 2. kép.  A túlságosan könnyű súly miatt az érvényesülési képesség elvész. Itt általában nincs megfelelő mellmélység és izomerő. Az ilyen kutyák általában igen temperamentumosak és nem tudnak uralkodni magukon.

A rottweiler esetében az arany középútra kell törekedni.

3.kép. Ez a kutya felel meg a legjobban a szabvány követelményeinek. Ennél a kívánatos teljesítménytípusnál jó arány áll fönn a súly és a csontozat erőssége között. A megjelenés benyomása a kiegyenlítettség, a méretek, a tartalom az erő. Egy erőteljes mély mell, nem lapos bordázat, jól ívelt mellkas kínál a mellső végtagoknak jó illeszkedési lehetőséget, egyben elegendő helyet azoknak a belső szerveknek, amelyek életfontosságú funkciókat látnak el. Ez a kutya képes arra, hogy ellássa egy sokoldalú szolgálati és munkakutya feladatait.

Mindig visszakanyarodunk a régi témához, milyen is a rottweiler ideális típusa.

A rottweiler típusa