Parvo virusos bélgyulladás tünetei.

Ez egy olyan ellenálló vírus, amely kifejezetten a fiatal kutyákra veszélyes.

Kezdeti tünetek:

levertség

elesettség

bágyadtság

hőemelkedés

láz

étvágytalanság

nem fogyaszt folyadékot

Betegség előrehaladtával:

csillapíthatatlan hányás

véres (bűzös) hasmenés

Bizonyos esetekben:

sokkos állapot

szívizomgyulladás

szívmegállás

Az oltott kutyáknál hosszabb ez a szakasz, de mindenképpen a kezdeteknél kell elcsípni, akkor teljes gyógyulás van! A BETEGSÉG LEFOLYÁSA IGEN GYORS! 0-5 NAP Az első két három napban vannak a kezdeti tünetek majd hirtelen jön a hányás, bűzős hasmenés! IDE NEM SZABAD ELJUTNI , MERT A sokkos állapotot nem éli túl a kutya!

Ez leírás a mondandóm bevezetése. Kölyökkutyánál, amikor még nem tudjuk, hogy a védőoltásokkal megszerezte – e a védettséget, nagyon oda figyelünk a kezdeti tünetekre ! A kölyökkutyánál a levertség, bágyadtság, étvágytalanság mindig valami bajt jelez! Nem szabad figyelmen kívül hagyni! Lehet, jól van lakva, az is lehet álmos és fáradt, de a hosszú alvás után élénken ébred, pisil, kakil, enni kér. Ha bármilyen ízes falatra élénken reagál, de pl. tápra, nem annyira, nincs miért aggódni . Akkor még nem elég éhes . Maximum egy etetés maradhat ki, vagy eltolódhat időben, de a második, harmadik etetési időben is elutasított étel már jelezhet valamit.

Akkor még mindig nem parvóra kell gyanakodni, de figyelni kell a kutya székletére, mert ha lágy, netán hasmenéses, bélhurutra utal. Ez lehet ételtől is. Ilyenkor a „has fogó” diétát szoktam én bevetni. Mivel én olyan tápot etetek, amitől nincs hasmenésük, így végig gondolom, mi volt az a plusz étel, ami hasmenést okozhatott. Elhagyom a plusz ételt, visszaállunk a tápra, esetleg rizzsel kiegészítve. NAGYON FONTOS A FOLYADÉK BEVITEL! ,ezért arra figyelek, mennyit iszik.

Hányás esetén B 6 vitamin adása javasolt. (megszünteti a hányingert) Elrágcsált enyhén mérgező növényre gyanakodva Bolus adstringens tabletta adható (fél szem)

https://gyogyline.hu/termekek/emesztesi-zavarok/hasmenes/bolus-adstringens-tabletta-50-db

Betegtájékoztatót kötelező elolvasni!

A Bolus adstringens tabletta egy több összetevőből álló bélfertőtlenítő készítmény, amelynek hatóanyagai megkötik a bélben jelenlévő mérgező anyagokat és védő bevonatot képeznek a belek falán. Fertőzéses bélmegbetegedések, mérgezéses gyomor- és bélbántalmak kezelésére szolgál.

Ezek csak tüneti kezelések, amíg állatorvoshoz kerül a kutya!  Bágyadt, étvágytalan továbbra is és az önálló vízivás is elmarad tartósan, akkor jön a lázmérés! VÉGBÉLBEN 38,5 fok felett hőemelkedés, 39 fok felett lázas a kutya. Láz esetén mindenféleképpen állatorvos! Nem halogatjuk, hátha nem kell menni !  

Addig is, amíg a vizsgálatra sor kerül, a folyadékbevitelt biztosítani kell! Ha szükséges fecskendővel kell itatni a kutyát. Az evést nem kell erőltetni, de az ívást muszáj, mert kiszáradhat a kutya, ha se nem eszik, se nem iszik.  Ezek a kezdeti tünetek, gyomorrontásra, torokgyulladásra is utalhatnak, ezért kell az orvos mindenképp, nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni! Viszont jobb félni, mint megijedni! Nem szabad napokat várni, ha a kiskutya nagy alvás után nem lesz ismét élénk érdeklődő, rosszcsont, éhes eb! Új családjában néhány óra, egy nap alatt fel kell oldódnia a kölyöknek!

Lehet picit bánatos, mert hiányzik a régi környezet, de ez csak abban mutatkozik meg, hogy még nem fordítja fel a lakást! Esetleg kevesebbet eszik, de iszik és játékra hívható! Amikor van másik kutya a családban azzal, jó eséllyel átlendül a magányosság érzésén. Kutya hiányában egy picit több foglalkozással hamar otthon érzi magát. ( 2017.)

Szeretném, ha mindenki elolvasná ezt az írást! Elejétől a végéig, nagyon figyelmesen! Dr. Radnai István írása minden részletre és kockázatra kitér!

A TELJES ÍRÁST OLVAD EL! 

Ez meg a történelem , így indult.

A kutyákat megbetegítő parvo-vírus elsősorban a beteg, vagy még csak fertőződött egyedek bélsarával, nyálával kerül a külvilágra, s ennek révén terjed. E váladékok szájon át történő felvétele során fertőződnek aztán újabb és újabb állatok. A betegség lezajlása után a kutyák feltehetően még legalább 2-3 hétig ürítik a vírust, így fertőző képesek.

A vírus a külső környezet kedvezőtlen hatásaival (hőmérséklet, nedvesség, stb.) szemben rendkívül ellenálló. Ezért a kutyák olyan helyeken is fertőződhetnek, ahol e váladékok már beszáradtak. A vírus nagy fertőző képessége miatt „közvetett” fertőződés is elképzelhető. Ha például az említett fertőző anyagok az ember lábbelijére, ruhájára kerülnek, és ezekkel a kutya érintkezésbe kerül, az akkor megbetegedhet.

A betegség kórokozója iránt elsősorban a fiatal kutyák fogékonyak tekintet nélkül fajtára és ivarra. Mivel a betegség hazánkban eddig ismeretlen volt, az idősebb kutyákban sem alakulhatott ki védettség ellene. A járvány kezdetben csak a főváros kutyái között okozott súlyos betegséget, de igen rövid idő alatt az ország távolabbi vidékein is megjelent. Ez teljesen érthető is, hiszen a kutyákat kiállításokra, vadászatokra szállítják.

http://vadaszujsag.hu/nosztalgia/a-kutyak-parvo-virus-okozta-belgyulladasa-nimrod-1980-november/

A járvány országos lezajlásának időpontját a hazai állomány szinte teljes fogékonysága miatt nagyon nehéz előre megjósolni.

Remélhetőleg a védőoltások számának növekedésével ennek a rendkívül súlyos betegséget okozó és sok áldozatot követelő kórformának a jelentkezése észrevehetően csökkenni fog.

A PARVO virus okozta bélgyulladás
Tagged on: