Soma gazdi nem volt más, mint Palló Imre. 10 éve,  2009-ben így írt magáról: Gyerekkorom óta szeretem az állatokat, különösen a kutyákat. Volt német boxerem, óriás schnauzerem és dobermannom.

1985-ben vettem meg az első rottweileremet, azóta is a fajta bűvöletében élek. 1980-óta foglalkozom kutyakiképzéssel. 1986-ban ismerkedtem meg Vörös Lajossal, Hortobágyi Zoltánnal, akiktől sokat tanultam, ők a német juhászfajta elismert szakemberei voltak. Több éven keresztül Vörös Lajos mellett dolgoztam a Magyarországi Németjuhász Klub kiképző pályáján. Majd, Lajos új iskoláján, az Excellent Dog Training Centerben.

Tanfolyam még

1989-ben részt vettem a Pestlőrinci KKI és a Rottweiler Szakosztály kiképzésvezetői, valamint segédképző tanfolyamán, melyet eredményesen el is végeztem. Hazai részről Balkányi Lajos, Benke András. Vörös Lajos tartottak elméleti és gyakorlati oktatást. A tanfolyamot Krausz Győzőné, az akkori szakosztályelnök szervezte. Tünde hívott meg, először Magyarországra, az Általános Német Rottweiler Klubtól szakembereket. Erre a tanfolyamra Wolfgang Gaa kiképzési főfelügyelőt, aki teljesítménybíró, tenyésztő, versenyző, iskolavezető volt abban az időben, vele érkezett Martin Winkler kiképző és versenysegéd.

MÁRK megalapítása

1989-ben néhányan megalakítottuk a Magyarországi Általános Rottweiler Klubbot a „MÁRK”-ot, melynek éveken át voltam kiképzésvezetője, elnökségi tagja, majd elnöke. Irányításom alá tartoztak a különböző szintű munkavizsgák, tenyész alkalmassági vizsgák ZTP, körungok, versenyek szervezése és lebonyolítása, de a klub kiállítások rendezésében is részt vettem.

1989-ben a MÁRK vezetősége elsőként tette kötelezővé rottweileres körökben, a diszplázia röntgenszűrést, mely egyik alapfeltétele volt a tenyészszemlén való részvételnek.

Az MNJK vezetésétől 1990-ben végzett munkámért elismerés „EMLÉKLAPOT „kaptam. 1991-ben a GATE Vezető és Továbbképző Intézetének szervezésében sikeres rottweiler küllembírói vizsgát tettem. Ekkoriban végeztem el az MNJK teljesítménybírói tanfolyamát is.

BH és AD vizsga MÁRK

A MÁRK elnökségének egyetértésével vezettem be 1991–ben a kísérőkutya -BH -vizsgát, majd 1992-ben a Kitartás próba –AD-vizsgát. (Országos szinten, állóképesség vizsga- AV-néven vált ismerté.)Ezeken az új vizsgákon, melyeken a rottweileren kívül dobermannok, német juhászkutyák és más fajták is részt vettek, Baranyiné Tóth Erzsébettel, a MÁRK kiképzésvezető helyettesével együtt bíráltunk.

1992- ben segédképző tanfolyamot szerveztem, dr Bíró Andor, Simó Gergely és Hortobágyi Zoltán előadókkal. Egyik szerkesztője voltam a Rottweiler Szemlének, az első rottweilerekkel foglalkozó szakmai lapnak.

A MÁRK vezetőségével minden évben az ADRK szakembereit hívtuk meg bírálni a rendezvényeinkre. Bátran kijelenthetem, hogy az akkori ADRK összes nagyágyúja járt nálunk, Johann Mehlin, Erich Walbrot, Willi Hedtke, Hans Krings, akik valamennyien kitűnő szakemberek, 25-30 éve foglalkoztak tenyésztéssel, nemzetközileg elismert küllem és teljesítménybírók is voltak.

1993-ban felkértek az első magyarra fordított rottweilerről szóló könyv-Adolf Ringer Der Rottweilweiler lektorálására. A könyv megjelent, ma is fellelhető a könyvespolcokon.

Mindeközben, Agbar Balza, Botond nevű kutyámmal sikeres Ztp-t, majd később Körungot is tettünk, melynek feltétele az ADRK mindenkor érvényes szabályzata volt. BH, AD, Sch 3-as vizsga, HD szűrés, kiállítási eredmény, sikeres Ztp.

1990-1995 között rendszeresen jártam ki Németországba, az ADRK Körungokra, Mesterbajnokságokra. Több kutyaiskolában is megfordultam, hogy tovább képezzem magam, megnézzem, milyen módszerekkel dolgoznak, és milyen eredményeket tudnak elérni.

A Mesterbajnokságon láttam, hogy a rottweilerek mindhárom ágazatban, milyen kitűnően teljesítenek, nyomkövetésben is több kutya szerzett 99-100 pontot. Hasonló eredményekről a havonta megjelenő Der Rottweiler című német újságból is értesültünk.

Változás

1994-ben Szolnoki Gábor a MEOE Rottweiler Szakosztályának akkori elnöke felkért a szakosztály sport és munkával kapcsolatos összes teendőinek irányítására.

1995-ben a szakosztály is bevezette a kitartás próba -AD- és a kísérőkutya -BH- vizsgát, kezdeményezésemre. Még ebben az évben munkám elismeréséért megkaptam a „Rottweilerért emlékérem” ezüst fokozatát.

Szerkesztője lettem a Rottweiler Magazinnak, mely a második újság volt, ami csak a rottweilerrről szólt. Aktív munkám eredményeként a szakosztály vezetőségébe is beválasztottak.

1995-ben a vagyonvédelemre és őrzésre használt kutyák részére kötelezővé tették az alapfokú vizsga igazolását, az ehhez szükséges szakmai anyagot az ORFK kutyavezető- képző iskola biztosította. Sok kutyát készítettünk fel, ezen, vizsgákra, kiképzésükben én is részt vettem.

1995-ben az MNJK által rendezett VIII. WSUV Német Juhászkutya Világbajnokság Szervező Bizottságának voltam a tagja, mint rendezvényfelelős. A „Világ” eredményes kiképzőit látni nagy élmény volt, sok szakmai trükköt elleshettem, tanulhattam abban az időben.

1996-tól a MEOE Érdi Szervezet kutyakiképző iskoláján tartottam rendszeres kiképzést. Ekkor ismerkedtem meg ifj. Nádai Miklóssal és Rose-Garden-Rott Fatime/Csucsó/ nevű kutyájával. Két és félévi közös munkánk fontosabb eredményei:

-II. Országos Rottweiler Munkaverseny IPO I. szinten I. helyezés,

-I. Országos Rottweiler Nyomkövető Verseny IPO II. szint I. helyezés ezzel, a legeredményesebb nyomkövető rottweiler ’97’ címet nyerte el,

– I. Országos Járőrverseny I. helyezés,

– I. Országos Rottweiler Őrző-Védő Bajnokság IPO III. szinten II. helyezés,

– III. Országos Rottweiler Munkaverseny IPO III. szinten I. helyezés,

– Botond Kupa az év legeredményesebb szuka kutyája 1997.

– II. Országos Rottweiler Nyomkövető Verseny IPO III. szinten I helyezés

– IV. Országos Rottweiler Munkaverseny IPO III. szinten I. helyezés

Csucsó volt eddigi munkám legeredményesebb kutyája, de számos nagyon jó eredményt elérő kutyát készítettem fel különböző szintű vizsgákra és versenyekre.

1997-ben vezettük be az országos rottweiler őrző-védő bajnokságot, majd az országos rottweiler nyomkövető versenyt. Ekkor alapítottam Botond nevű rottweilerem emlékére a Botond Kupát, mely vándordíj volt a legeredményesebb sport és munka rottweilerek részére.

2000-ben Budapestről Kiskunfélegyházára költöztünk.

Pár év lazítás után 2005. év közepén kezdtem el ismét, a rendszeres munkát. A MEOE Kiskunfélegyházi szervezet életébe bekapcsolódva, az ottani kutya kiképző iskolán segédként, kiképzőként okítottam a hozzám forduló kutyásokat.

2008. év végéig 8 BH, 3 IPO I.,3 IPO II, 1 HPO III., 1 NYK I. 2 körungos 3 tenyészszemlés kutya munkám eredménye.

2008-ban a MEOE Kiskunfélegyházi Szervezete a MEOE bronzkoszorús jelvényével ismerte el az egyesület érdekében kifejtett eredményes munkámat.

Eddig négy rottweilerem volt, valamennyien rendelkeztek különböző szintű munkavizsgával és versenyeken is részt vettek.

Jelenlegi rottim Sirocco Soma Ritter HPO III. vizsgás, a nyomkövető NYK I. vizsgát is eredményesen letette. Most készülünk az FCI FH nyomkövető vizsgára.

FH vizsga nem lett végül, de így is tiszteletre méltó Imre eredménye, amit Somával elért!

ITT