A származás sokaknak lényegtelen, azt gondolják, hogy a papír nem számít. Pedig a fajta a tenyésztők munkája révén jött létre és az ő válukon nyugszik a sorsa ma is. A törzskönyvezés a tenyésztés továbbvitele miatt fontos. Azért, hogy több generáció ismert származása, egyéb értékei alapján a fajta fenntartható, nemesíthető legyen. Vannak tenyésztők, akik nem feltétlenül a név, a származás miatt tenyésztenek, mert még a tenyésztés állomásán nem tartanak ott.

Ők ugyanolyan gondos nevelők lehetnek, és értékes kutyák születhetnek náluk, akkor is, ha nem a továbbtenyésztésben gondolkoznak és nem is terveznek hosszútávra.

Lehetnek egy rendszer részei.

Egy fontos csavar az egész gépezetben.  Kutyaszerető, kutyát ismerő emberek, akik egy hatalmas pluszt is bevállalnak. Tanulnak, pénzt áldoznak a munkájuk mellett. Felépítenek egy tenyészetet, amiből sokan csak a kirakatot látják. Több évtized áldozatvállalást kell megfizetni a kölyök árában. Nem csak az adott alommal járó költségeket, de picit az elődök elvégzett munkáját is.

Az írás annak apropóján született, hogy nem csak a rang számít, de a kutyák tisztességes, felnevelése, gondozása legalább olyan fontos. Miközben az sem mellékes, hogy fajtatiszta, ezáltal kiszámítható, tervezhető a viselkedése. A laikus embernek ez nem magától értetődő, tehát el kell mondani ezt is. Annyi mindent mondtak már a tenyésztőről pátosszal, hogy a lényeg lemaradt.

A “tenyésztő” fogalmához az is hozzátartozik, hogy olyan útravalót kap a leendő gazdi, ami jelentős esélyt ad, hogy felelős, elégedett kutyatartóvá váljon.

Persze, ha hajlandó ő is beletenni apait, anyait a kutya felnevelésébe. A kölyök vételárában a jövő még nincs benne !

A törzskönyvezésről még

Bővebben ITT

Származás, rang, törzskönyv