Fehér folt a mellen nem kívánatos, tenyésztésből kizáró hiba. Miért fordul elő mégis a fehér folt, azaz nem kívánatos szőrszín a mellen? Van egy magyarázat rá, hogy ott rejtőzik az sok évtizede de a szelekció hatására, csak ritkán bukkan elő. Ám az is lehet, hogy éppen a tenyésztés hatására maradt meg egyes vonalakban. Mendel szabályokban leled meg a választ .

Örökletes 

A rottweiler történelmében, a kezdetek leírásában benne van, hogy fehér szőrszín is elfogadott volt, anno. Nem volt ritka a fehér folt a mellen később sem. Így akár örökletes is lehet. 

Aztán elhatározták, hogy az nem kívánatos, és szelekcióval küzdöttek ellene. Amikor a kölyök megszülettek, a fehér foltos kutyákat kezdetben szó szerint szelektálták, lévén, hogy egyébként is előírás volt, hogy csak hat kutya maradhat az alomban. Így a fehér szín, nagyrészt kiveszett, de el nem tűnt teljesen, az évtizedek alatt sem. Változtak az idők, már nem lehetett születéskor szelektálni, így látható volt mely vonalakban rejtőzködik a fehér szín. Semmi mással nem küzdöttek ez ellen, mint nem engedték tenyésztésbe az ilyen egyedeket. Szóval, ma is előfordul, de semmi köze nincs az erős immunrendszerhez és egyéb jól hangzó mesékhez sem. 

Mihez van köze ?

Domináns és recesszív öröklés menethez, annál inkább. Mendel szabályok

Amikor mindkét ős és annak családja hordozza ezt a “hibát”, akkor születhet egy vagy több kutya az alomban fehér jeggyel. Röviden egy mondatban. 

Fehér folt a mellen