Kezdő gazdák szerint, kutyájuk viselkedése egyedi, ők ezt úgy élik meg, úgy beszélnek róla mintha ez valami jellem tényező lenne. Születetten ilyen és ezen nem lehet változtatni, mert “X” fajta, hangoztatják. Pedig a  kutya viselkedése még nem a jelleme. Hiába hirdetik úgy, mint fajtatulajdonságot.

Nagy károkat okoz ez a szemlélet

Hibás útra lépnek, mert a számukra kényelmetlen viselkedést azonnal megváltoztatni akarják.  Úgy tekintenek rá, mint rossz szokásra, amiről le kell nevelni a kutyát.

Néhány hetes, hónapos kölyök korban, bizony az egészséges kiskutya élénk érdeklődő, mozgékony és kutyaként reagál. Még nincs kialakult jelleme, pusztán saccolható karaktere, viszonylag jól behatárolható temperamentuma .  A jellem, a végleges karakter felnőtt korra alakul ki. “Leszoktatással”, maguknak sok bosszúságot okoznak, a kutyát meg elbizonytalanítják.

Fotó montázs a kölyök és a felnőtt kutyáról. Siroccó Ilcsi- Héra. Felnőttkori képet készítette Halász Gizka .

Sokszor elmondtam már, hogy ez és ez a viselkedés nem a kutya hibája, ne kend rá!  Te váltod ki a kutya viselkedését, legfeljebb nem tudatosan teszed.

Nem is ! Hangzik azonnal az ellenvetés! Én már mindent megpróbáltam, semmi nem segített. Jártunk iskolába, kérdeztünk sok embert, de semmi nem segített.

Talán rosszul próbáltad, válaszolom erre én.

Minden kutya egy egyéniség és minden gazda is. Van aki ösztönösen ráérez a kutya helyes nevelésére, jó érzékkel hamar ráhangolódik a kutyára. Van akinek ez nehezebben sikerül, de a kitartás ott is meghozza az eredményt, ha valóban változtatni akarunk. Elsősorban szemléletet kell váltanunk. Meg kell tanulni jól kommunikálni a kutyával! Néhány videó példa

Miként kommunikálhatunk jól a kutyával, hogy meg is értsen minket.

A szagok, a testjelek irányítják a kutyát, majd a szavak, ha azt is megérti ,hogy mi emberek állandóan beszélünk, szavaink jelentenek valamit. Amikor a kutya nyelvén kommunikálunk, a szavakkal együtt, szinte észrevétlenül kialakul a rend, a kutya “rendes, szófogadó” ebbé válik. Ez lesz a séta közbeni viselkedése. Ám ide eljutni egy tanulási folyamat.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy elégedettek legyünk?

Napi rendszeres séta, a behívás helyes kivitelezése, a játékos fejlesztés, a helyes jutalmazás a kulcs. Türelem, rendszeresség, a kutya korához igazított követelmények.

Miért így viselkedik? Miért érti a testjeleket jól a kutya?

Nézd, Cintarellát és Íziszt, a következő videóban! Nem túl jó felvétel, mert telefonnal készült, de talán látható a lényeg.
Látszólag semmi nem történik, pedig ha figyelmesen, “más szemmel” nézed, te is rájössz, hogy az anyja kormányozza, szemmel tartja, ellenőrzi, továbbhaladásra nógatja a lányát!

Sétálunk és Ízisz lemaradt rágcsálni. Cinta megnézte mit rág. Hagyta had rágcsáljon, de felém jött, hogy mutassa az irányt Ízisznek, merre kell haladni. Amikor késlekedett elindulni Izisz, közelebb ment ismét , de fordult is vissza felém. Ezzel “bekapcsolta” a kölyök követési ösztönét. Közben azt is megmutatta, hogy hozzám kell igazodni, rám kell figyelni. Mi közösen “arra” haladunk. Nem kellett nógatni, noszogatni , sőt pórázon se kellett rángatni a kölyök kutyát, természetes módon jött velünk, követett minket.

Amikor célzottan tanítjuk, pont ezért nem megyünk a kölyök felé, a behívás gyakorlatoknál. A követési ösztönre építve, gyorsabb, eredményesebb a tanulás!

Vagy nézd ezt! Mit játszanak?

A felnőtt szuka mire tanítja a kölyök kant? Ez is játék, de ennél sokkal több! Nézd a két kutya fogását! A kan telit, erőset fog, nyugodt, céltudatos. Nem hátrál meg, semmi fenyegetettséget nem érez! Mert nincs is! A szuka átengedi neki a zsákmányt. Azaz, nem győzi le, nem bünteti, amiért nem adja át a hurkát, de építi , erősíti a kölyök önbizalmát.

Számtalan példát tehetnék még ide, ami segít megérteni miért, mondjuk azt, hogy a kutya ösztönös képességét, tanulási készségét figyelembe véve kell nevelni, kiképezni! Az ember szabályait csak így tudjuk megtanítani neki, hogy öröm legyen neki is nekünk is a munka!

Mi köze ennek az írás címéhez, teheted fel a kérdést.

Semmi egyéb, mint az, hogy a kutya viselkedése megváltoztatható, nem csak együtt kell élni a rossz szokásokkal. Amit egyébként, legtöbbször, az ember alakít ki  mert egész más fogalomkört kapcsol a kutya viselkedése köré, mint ami a valóság.

Makacs, önfejű, irigy, direkt bosszantani akar , agresszív, engedetlen, domináns……NEM. Ez túl egyszerű vélekedés, nem igazságos a kutyával szemben . 

A kutya viselkedése