A létra lépcsőfokain fellépkedni, talán egyszerűnek látszik, de nem az. Videókat nézegetve jött elém az ötlet  ITT , hogy a kutya felmegy a létra lépcsőfokain és a fellépőn átbújva, lejön a másik oldalon. Sose jutott volna eszembe kipróbálni, ha nem látom Dalma videóján. Láttam, majd arra gondoltam vajon némi módosítással sikerülne e? Létra van, kutya van, bár jóval nagyobb, nehezebb, se baj, egy kísérletet megér!

Szép időben kezdtük, utána leszakadt az ég, módosítani kellett a helyszínt

Közben rá kellett lelni mi motiválja Dezsit.  Majdnem jó is lett, de már tudtam, hol a hiba, hogyan próbálom ki legközelebb. Szeretném, hogy legalább megközelítőleg úgy sikerüljön, ahogyan én szeretném, nem úgy ahogyan Dezsi megoldotta a végén!

Másnap stabilizáltam a létrát, úgy helyeztem el, hogy több oldalról is hozzáférjek, és a fényképező gépemet is el tudjam helyezni. Klikker, jutalomfalat, egy plüss süni a zsebemben, na meg az elhatározás, hogy megcsináljuk!  Rögtön élesítettem a felvételt, nincs előzetes gyakorlás.

Dádám! Néhány perc és sikerült is!

Mi volt a falat? Cserkész kolbász. De nem a falatért csinálta, hanem, mert “mondtam” neki.  A falat a megvezetéshez kellett, hogy tudjam “dicsérni “a klikkerrel. Azt kellett megértetni vele, hogy azt szeretném, ha fokról fokra feltenné a lábát és úgy jönne át.

Első nap amikor elunta, hogy sehogy se akarom adni az apport játékot, fogta és egyszerűen átugrott. Engem meg kitört a frász, hogy összetöri magát. Lassabb tempóra és lépésről lépésre való haladásra kellett megtanítani. A második – harmadik nap gyakorlása egybe van fűzve a videón ! Harmadik nap se falat, se süni nem volt, és mégis ment, mint a karikacsapás! Első fél órában megértette a feladatot. Három ismétléssel, aznapra befejeztük a gyakorlást. Másnap megint gyakoroltunk. 4-5-szőr ismételtünk, abba hagytuk amikor hibátlanul megcsinálta.

Harmadik nap kötöttük hozzá a vezényszót

Fel ….létra …… negyedik nap is gyakoroltunk, ötödik nap is …..még nem fejeztük be, tanuljuk tovább, hogy vezényszóra is menjen a dolog. Az írással, csak azt mutattam be, hogy okos, ügyes kutya hamar megérti a feladatot, és ha jól vezeted, jól kormányozod, sok mindent megcsinál, ha fizikailag és fejben is képes a feladatra! Közben szétesett a lelépő szék, így még azt pótolni kell, hogy folytatni tudjuk a gyakorlást.

Ugyan ez a feladat két év kihagyás után. Dezsi létra 2018.március

A létra lépcsőfokain