A tenyésztés útvesztői, ahol kalandozzunk egy kicsit! Régi történet, de elgondolkodtató. Pincur anyja Furiózó Aline, Lüszi, akit felnőtt kutyaként vettünk meg. Fedezés miatt hozták Ali kutyánkhoz Szombathelyről. Kevés, de nagyon szép és jó kölykeik lettek, kettő. CAC, HFGY, KI munkavizsgát tett Flamingó Szigeti Ámor és szuka testvére, akinek a nevére már nem emlékszem. Így amikor üres maradt a következő fedezésnél, felkínálták megvételre Lüszit.  Megvettük.

Furiozó Alinától kettő alom született nálunk, 1988-ban a H – betűs és 1989-ben a J-betűs alom. Utána többet nem vemhesült sokszori próbálkozásra sem.

A kan, akit fedezőkannak választottam Falk von Stöckwald volt

Egy CACIB kiállításon láttam meg. Nagyon megtetszett, szép, nyílt tekintetű, nagy kutya volt. HPJ minősítéssel zárta a napot, ráadásul ADRK import, honosított kutya volt, magyar tulajdonban. Beszélgettem, kérdezősködtem a gazdiktól, szimpatikus, barátságos házaspárral ismerkedtem meg. Így fedeztettünk vele. Érden laktak és odamentünk Lüszivel a tüzeléskor.  Sikeres fedeztetés volt, lett 4 kölyök.  Ez a videó a második sikertelen fedeztetésnél készült.

1989 Sirocco Jolly, az én választásom, az én kutyám lett. HPJ, kitűnő 3, 4, tenyészthető, E- vizsga. Egy sikeres alom volt tőle. Többször nem vemhesült, több próbálkozás után sem.

6 éves koráig élt velünk.

Jolly testvére Jessi, Berta Többszörös győztes itthon és külföldön is. 2xDerby Győztes, itthon és Csehszlovákiában 4xCAC, HFGY, R.CACA, K2, K3, tenyészthető. Két másik lány testvérük Siroccó Julia kitünő 2, HD+, és Siroccó Jessika, kitünő 4, minősítést ért el CACIB kiállításon, a tulajdonosok felvezetésében, és egy körben álltunk. Ők részt vettek tenyész szemlén, az én segítségemmel készültek. A tenyész szemlét is én szerveztem.

Fedezőkant választottunk

Siroccó -O-betűs alom 1991. Sirocco Jolly – Pincur és Nestor von Wilberger Schlosz párosítás. Nesztor Szolnokon lakott, Jóó Béla és Béláné tulajdonában volt. Nesztor a viselkedésével tett mély benyomást ránk. A papírforma is számított, mert az ADRK származás, előnyt és frissítést jelentett.

Az alom legsikeresebb kutyája Opál lett.

Sirocco Opál 1993-1997 között érte el az eredményeit. Opál, BkHCH, ICH, Austria Bundessiger 1994. Campionok Chahampionja 94 4x Klubgyőztes. ( több országban lett klubgyőztes)

Odri k2 R. CAC, CAC,
Odin – szuka – nagyon jó, kitűnő 4, tenyészthető,
Omár nagyon jó, tenyészthető,
Odüsszeusz-Urquel és O.-Phusör, O.- Géza kutyája

Kedvencek családi kutyák, házőrzők voltak, nevükről nem maradt feljegyzés, Urquel kivételével akinek gazdája az első is, és a második is barátunk volt. A másik kettőről nem nem maradt feljegyzés. De nem azért, mert ne lettek volna elégedettek, csak úgy alakult. A következő kutyájukat is tőlünk vették.

Sirocco Odintól, aki nevével ellentétben szuka volt, született egy nagyon eredményes, sztár kutya>>>>

Nagydombi Led Afton.

„A” betűvel kezdődő keresztnév elárulja, hogy kezdő tenyésztő első alma, aki a mi javaslatunkra fedeztetett Falk von Stöckwald, egy nagyon eredményes, szép és jó utódjával. Black-Rott Ludviggal- Szkablé Pál kutyájával.

Black Rott Ludwig Gr.HCH, HCH, IPO1, HD-frei, MÁRK ZTP –amit akkor még nem vezettek fel a származási lapra.

fedező kan

Sem Afton tenyésztőjének, sem a tulajdonosnak, aztán nem sikerült ismételni ezt az eredményt és a tenyésztésben sem hagyott  maradandó nyomot, vagy csak én nem tudok róla.

Viszont a szervezeti életben sokkal előnyösebb pozíciót vivott ki mindenki, aki halmozott kiállítási eredményt tudott felmutatni. Hangadók és vezetők lettek, mert saját eredményként könyvelték el, az elődök tenyésztési eredményét.

Tenyésztés útvesztői

Sok évtized múlva újra fogalmazva, a ma eredményeivel összehasonlítva fejben. Ok még, hogy, sokkal több nyilvános információ áll rendelkezésre, az akkori évekhez képest.  Újragondolva más szemszögből ez a régi történet 

A tenyésztés útvesztői