Az alomban eltöltött első hetekről, a kölyökkor korai időszakáról kevés szó esett a kutya neveléséről szóló könyvekben, pedig ez egy nagyon meghatározó időszak a kölyök életében. Aki tőlünk vett kutyát részletes leírást, segítséget kapott, bármikor hozzánk fordulhatott tanácsért. A gazdik kérdeztek, ha szükségét érezték, hogy problémájukat megosszák velünk. Ritkábban, de az örömteli dolgokról is beszámoltak. Felismerve a tényt, hogy nem csak a genetika, de a tenyésztőnél eltöltött első hetek meghatározóak a fejlődésben, elgondolkoztam.

Milyen módon lehetne tetten érni az ösztönös képességeket

Más szemmel néztem a kölyök kutyákra? Nem! Pont úgy szemléltem őket, mint tettem azt sok éven át! Viszont videókat készítettem, azért, hogy megmutassam, mi zajlik a kennelben, mi történik a kölykök születésétől. Ebben az időszakban még nem lehet látogatni az almot.  Először hat hetes korig a PARVO fertőzés veszély miatt, fokozott óvatosságra volt szükség 1980-tól a járvány kezdetétől, az első védőoltás még nem adott teljes védettséget.  Tulajdonképpen 6-7 hónapos korig izgulhattunk, a legmeghatározóbb szocializációs szakaszban. Mi nem a kertbe zárást választottuk, sokkal inkább a megelőzést, a védőoltások beadását, az étrend, a féregtelenítés, a tiszta környezet biztosítását.

A videókban az értelem nyiladozását, az ösztönös képességeket, eltérő viselkedésjegyeket mutatttam be, pici tesztek, formájában. Úgy éreztem, ez a terület egy fehér folt a kutyanevelésben, sok téveszme kapcsolódik hozzá. Ezután  minden alomnál készült videó az első hetektől kezdve.

Elsősorban a kiskutyák leendő gazdáinak

Meg azért, mert izgalmas látni, hogyan alakulnak a kutyák, milyen képességek rejlenek bennük. Nem én alakítottam az eseményeket, nem megszerkesztettem a videókat, csak készítettem a felvételeket, tömörítettem, daraboltam, filmszerűvé tettem.

Később jó visszanézni, összehasonlítani, felnőve mivé cseperedtek a pici kutyák. Régen se volt másként, figyeltem, követtem, kritikusan szemléltem, összehasonlítottam, jegyzeteltem, gyűjtöttem az adatokat. A számítógép adta lehetőségekkel megoszthattam, más számára is elérhetővé tettem.

Egy idő után folytattam a sort, a tanácsadásban 

Elviszik a kölyköket.  Amikor új családba kerülve, némileg átrendezték a család addigi, megszokott életét, rendre jöttek a kérdések. Megválaszoltuk, segítettünk eligazodni. A kérdések mellett elhangzott a mástól kapott tanács is, ki mit mondott a fajtáról, milyen javaslatot tett a felvetett probléma megoldására. Volt, amivel egyetértettünk, de sokszor nagyon blőd tanács hangzott el. Az ostobaságból, mára hegyet lehetne emelni, a sok hasznos tanács mellett. Rengeteg könyv, írás, TV adás is van kutyás témában.  

El is lehet tévedni az erdőben rendesen

Ezért születtek az írásaim.

A magam számára és más számára is megfogalmazzam, mit is gondolok én erről, mit ír a szakirodalom, milyen új, hasznos módszerekre leltem rá. 2011.májusában Fiona gazdájának, összegyűjtöttem a legfontosabbakat linkek formájában, amiről már írtam a honlapon vagy kigyűjtöttem, mint témát. Tematikusan felsoroltam, hogyan készüljön fel, miként nevelje, tanítsa a kutyát. Fél évvel később, blog formájában is feldolgoztam. Arra gondoltam talán másoknak is hasznos lesz. Ez lett a blog címe:

Amit a kutyanevelésről tudni érdemes. Folyamatosan bővítettem, szerkesztettem, aktualizáltam, mindig kicsit más megközelítésben, mert a kutya gazdik másként teszik fel a kérdéseiket, más részletnél akadnak el. 10 évvel később, mivel nagyon felduzzadt a tartalom, picit átdolgoztam, más neve lett. Amit a kutyanevelésről gondolok. 

Ami állandó, minden időben fontos:

Bátran neveld, tanítsd! Ismerd meg a kutyák tanulási képességét!  

Kezdetben úgy általában írtam a fajtáról, aztán minden alomnál részletesebben a kölykökről. Kisebb részletekre bontva, egy-egy témára fókuszálva tettem fel a videót, a képet hozzá. Mindig adódtak témák, amik nem szorosan vett nevelés, de azzal összefüggő kérdés. Ezeket egy másik blogban kezdtem leírni.

A kölyökkutya

Itt mutattam meg a konkrét alom fejlődését hétről-hétre. Magyarázatot is fűztem hozzá, mert rájöttem más nem azt látja, amit én, más részlet kelti fel az érdeklődését, mint nekem. Szóval leírtam, mi az, ami érdekes számomra az eseményekből, miként értékelem a kölyök viselkedését. Mi ösztönös kutya viselkedés és miként lesz ebből a tanult viselkedés. Mik azok az ösztönös képességek, amire a tanítást, a nevelést alapozhatjuk. Mindig bemutattam a jót, középpontba a pozitív megerősítés elvét helyezve.

A jutalom, a motiváció, a dicséret fontosságát hangsúlyoztam végig. 

Hiszen egy kölyökkutyáról beszéltünk, aki új családba, új környezetbe került.  Sok számára idegen és értelmezhetetlen emberi szabályt kellett megtanulnia. Soha nem mondtam, hogy nem kell büntetni, arra is kitértem szóban, de persze azt nem videóztam. Azt lerendezem és spongyát rá. Én magam, nem hordozom a sérelmeimet a kutyával szemben. Az ilyen irányú kérdésekre is megadom a választ, gyakorlatban megmutatom, ha kell, de írni erről nem írtam részletesen a blogokban. Nem is szeretem amikor erre koncentrál mindenki. 

Eljött az idő, hogy erről is írni kellett. 

Mi van akkor, ha nem „úgy”működik, valamit „elrontottunk” vagy a kutya egészen másként reagál, mint ahogyan szeretnénk? Az alomban ez a feladat a mama kutyára és a többi felnőtt kutyára hárul, de bizony később az ember szerepe lesz meghatározó, ő veszi át az irányítást! Ez nem állhat csak tiltásból és büntetésből! Ám korlátokat, szabályokat felállítani kell és egy meghatározott keretre, rendre, rendszerességre szükség van a kiskutya életében.

Hibázik és büntetnünk kell.

Mert vannak cselekedetek, amit büntetnünk kell! A pozitív megerősítés elvéből sem hiányzik a büntetés fogalma, csak más megközelítésben tárgyalja. Szóval a büntetést el nem kerülhetjük, a kutya belátó képességében hiába bízunk, olyan neki nincs! Az csak álmodozás, mese kategória, hogy belátja „rossz kutya vagyok „ezzel szomorúságot és gondot okozok a gazdinak és nem teszem többé! Dőreség lenne azt gondolni, hogy hálás szívvel, a sok jóért, amit teszünk érte „jó kutya lesz”! Értelmes, érzelmes lény, okos és tanulékony, de azért kutya-azaz állat. A jó és rossz fogalma mást jelent neki, mint nekünk!

Mielőtt a konkrét büntetési tippekre térnék, teszek egy újabb kis kitérőt!

Az agresszió, a fizikai, foggal, testtel nyomatékosított megoldás nem teljesen idegen a kutyáktól, mint ahogy nem idegen az sem, hogy valami fájdalom révén szerez tapasztalatot. Vadászás közben, verekedés közben a rangsor vitánál, vagy a terület, a család védelme során.

A rottweiler fajta tenyésztése tudatos szelekcióval alakult

Évtizedekig egy nagyon erős, karakteres jellemű, őrző-védő kutya kialakításán fáradoztak elődeink. Nagyon, nagy sikerrel és döntően sikerült is megvalósítani a tenyésztési célt. Dominanciára hajlamos, erős, határozott, tettre kész munka kutya vált, a marha terelő, hajtó kutyából. Beköltözött a városba rendőrségi szolgálatban, a család és az ember védelmében, majd az őrző-védő a sportban is helyt állt.

Mára jelentősen megváltozott az élet és durva, kérlelhetetlen kutyákra nincs szükség, sőt a zsúfolt városokban kifejezett őrző-védő hajlamra sem, már ami a mindennapokat érinti. Azért még ma is elvárás, hogy az őrző-védő kutyák a védőszolgálatban, vagy a házőrző funkcióban, munkakutya sportban helyt álljanak. Mivel a fajta tenyésztése során, nagy hangsúlyt fektettek a fajta fizikai és mentális egészségére, munkaképességének megőrzésére, még ma is sok ösztönerős, jó munka kutyát találhatunk közöttük.

Képességekről

Ezek meghatározott, jól körülírt képességek, amit az őrző-védő munka kutyáktól elvárunk. Magabiztosság, határozottság, tettrekészség, erő, dominancia, keménység, harckészség, kitartás, kézben tarthatóság, irányíthatóság. A meghatározások hétköznapi nyelven megfogalmazva, nem jelentenek mást, mint okos, az emberi irányítást elfogadó, családba beilleszthető, de ha kell, értünk harcba szállni képes kutya kell. Ezt képviseli a rottweiler, mit fajta. Ám ez nem jelenti, hogy minden egyede ilyen!

Sok félreismert, félrenevelt rottweiler okozott balesetet, ez ártott a fajta hírnevének és komoly kampány, indult a fajta ellen, ami a mai napig tart. A híresen jó őrző-védő képesség az, amiért a kívülállók, mumusként tekintenek a fajtára és a harapás, gyilkolási szándék rémképével, agyon ijesztik a kezdő tulajdonosokat.

Össznépi butítás

Össznépi, népbutítás nyomán, eljutottunk odáig, hogy hatalmas energiákat fektetnek bele, hogy a 7-8-10 hetes kölyökkutyát leszoktassák a morgásról és a harapásról. Ahogyan puhulnak, ahogyan veszítik el, természetes jó kutya, jó őrző-védő kutya képességeiket a rottweilerek, úgy sikerül ezt, egyre nagyobb számban kivitelezni! Elégedetten hátra is dőlnek, na, ugye! Csak, nevelés kérdése az egész.

Csak részben az

Határozott, domináns, magabiztos, vezető típusú kutyáknál nagyobb feladat a helyes egyensúly megtalálása. Könnyebb, kényelmesebb a gyámoltalan, lassúbb, megadó típusú kutyákkal eleinte, hiszen elég csak egy kicsit emeltebb hangon rájuk szólni, vagy egy kicsit odacsapni, és máris megadják magukat. Később ez határozott hátrány lesz, ha valaki többet szeretne a rottweilertől, mint hogy plüss kutya legyen és a fajta legendája alapján féljenek tőle. Ez egy későbbi téma, volt róla szó és még lesz is.

Most térjünk vissza a kölyökkori morgásra és harapásra.

Sok kutya még ma is tartja a frontot és igyekszik kutya maradni, használni a természetes kommunikációra való képességét, morog, és harap, ha kell! A mi kutyáink mindenféleképpen, hiszen mi ebben támogatjuk és ilyennek szeretjük, ilyennek neveljük! Ilyen kutyát választunk tenyész kutyának, AMELYIK HATÁROZOTT, DOMINÁNS. De tudd, a kölyökkutya fejlődési üteme szerint, kialakul a gátolt harapás és az értelmes kutya megtanulja az ember szabályait is! Ám ehhez időre van szüksége! Ne csak hallgasd, de nézd a kutya testjeleit, viselkedését. Hörög, morog, harapdál, de az agressziónak, a bizonytalanságnak nyoma nincs.

Valamiért mégis “beszél”.

Fontos tudni, hogy nem csak dominanciából, de bizonytalanságból, védekezés képen is, moroghat és haraphat! Az esetek nagy százalékában erről van szó, ha a kutya fenyegetve érzi magát! Főleg kölyök korban! Valóban domináns és uralkodni vágyó kutya kevés van. Gondoljuk csak végig, hogy a természetben, ha már egy falka az összehasonlítási alap, számszerűen is többen vannak a falkatagok, mint a vezetők! Nem győzöm elégszer elmondani, hogy kár előre rettegni! Minden helyzetben irányítani kell a kutyát. Bizony sokszor fizikai és mentális erőre is szükség van! Gyors, erős, határozott, kitartó kutyánál nem elég egy, ejnye-, ejnye. Elkél néha az a Makarenkói pofon, de az csak azért használ, mert hirtelen hat. Gyors, határozott, céltudatos, hiszti nélküli büntetés, amit a kutya össze tud kapcsolni a „bűnnel”. Azonnal, és ott, lehet, kell korrigálni vagy büntetni, de duzzogni és a sérelmeket hordozni felesleges! Ezt csak akkor tehetjük meg igazságosan, ha egy sor dolgot már megtanítottunk a kutyának, nem csak felnőtt, mint a gomba!

Írás eredeti dátuma: 2013. 01.11.  Frissítettem, szerkesztettem 2021. 02.03. 

Az alomban eltöltött első hetekről