Bevésődési fázis – 4 – 7 hét között. Az ebben a korban tapasztaltak kitörölhetetlenül rögzülnek a kiskutyában. Akár jó, akár rossz ez az élmény. Meg kell ismerniük az embert, a közvetlen környezetüket és már játszanak egymással. Ennek a fázisnak a végén kerülnek általában új gazdához a kölykök.

Fejlődési fázisok <<<teljes felsorolás 

Három és hat hét között nagy utat tesz meg a kiskutya. Három hetesen kezd hallani és már reagál is az ismerős hangra. Siroccó Fiona 3 hetes 2011. Siroccó F-alom 

Ez egy nagyon izgalmas időszak, mert négy hetesen indulnak el , merészkednek egyre messzebb a kertben. Addig az anyjuk óvó felügyelete alatt vannak, a szűk környezetüket felfedezve fejlődnek. Fokozatosan messzebbre merészkednek, felfedezik a világot. Már ekkor, nyitott szemmel szemlélődve, észre lehet venni a kölykök ösztönös, eltérő reagálását az őket érő ingerekre. Mivel nálunk egy családból származnak, tervszerű szelekcióval tenyésztettük őket, szélsőséges viselkedések nem fordulnak elő, de azért a különbségek tetten érhetőek. Többnyire küllemben is egységes, homogén képet mutatnak.

2014. Esznek,négy hetesek, Siroccó K-alom 

Túl vagyunk a második féreghajtáson és naponta egyszer esznek is . Próbáltam kétszer, de szopni még jobban szeretnek.  Amit a videón látsz egy berendezett helyszín. Még nem önállóan jutottak el idáig a kertben, én tettem ki őket, hogy tudjam takarítani a helyüket. Lilu, az anyjuk aggódott is miből marad ki , de ő meg a másik kennelben várt. Azért nincs a kölykökkel itt, mert nem szerettem volna, ha az összes játékot, párnát begyűjti és biztos helyre menekíti. Amikor tudok figyelni rá is, természetesen a kölykökkel van. 

2014. Ötödik hét, Siroccó K-alom 

Mielőtt kiengedtem őket a helyükről, megváltoztattam a megszokott környezetet. Ismeretlen nagyméretű tárgyakat helyeztem el. Nézd 1:16– nál! Beakad a kicsi kutya körme , nem telik el sok idő és a fogát használja ÖSZTÖNÖSEN ! A foga, a kutya keze, azzal fog meg dolgokat.

2014. Öt hetesek, Siroccó K-alom 

Betelt a memória kártyám, ezért magukra hagytam őket egy kis időre. Egyedül maradtak, mert az anyjukat is elvittem tőlük. Mire visszaértem bent játszottak a házban, a megszokott helyükön. A két szuka azonnal jött a hívásomra. Majd a kanok is csatlakoztak. Kezemben sajt van, amivel most ismerkedtek meg. A sajt szaga azonnal felkeltette az érdeklődésüket.

2011. Ismét Siroccó Fiona 6 hetesen

Egy két nappal a védőoltás előtt kapnak féreghajtót, majd hat hetesen megkapják az első védőoltást, megtörténik a chippelés. Ezután már az első kertrészbe is kijöhetnek, ami új környezet, új zajok, új ingerek. Még több emberrel ismerkednek meg. Rajtam és Győzőn kívül , a család( gyerekeim, unokák)  már “több”- nek számít. Természetesen nem vadidegenekkel ismerkednek elsőre, mert nem süsülős játékok ők, hogy bárki kedve szerint nyúzhassa őket! A leendő gazdik 4-héttől már látogathatják őket, de elfogadják a szabályokat, hogy a védőoltásig igen körültekintően kell eljárni. 

Mit figyelünk?

A cukin játszó, felfedező, érdeklődő kölyök látványán túl, a magabiztosságot, a figyelmességet, a váratlan ingerekre, zajokra való reagálást. Ezek, mind apró jelek, amik árulkodnak az ösztönös adottságokról, a temperamentumról, a várható jellemről. Gyakorlott szemmel a végső forma, a küllem is tippelhető. Ebből alakult ki az a több évtizedes gyakorlat, hogy hat hetes korban kerül kiválasztásra az “első választású” kiskutya. Addigra lehet az ideg típusát viszonylag pontosan meghatározni, és a formai jegyek is jól látszanak addigra,  mondták a nagy öregek, az elődeink, akik gyakorlott kinológusok voltak. A tenyésztők, kan tulajdonosok mindig igyekeztek a legjobbat, legszebbet kiválasztani az alomból, ezért az első választás joga mindig a tenyésztőé vagy a kan tulajdonosáé, ami kettőjük megállapodása lehet. Ettől a gyakorlattól azóta se tértünk el, hiszen bevált, működött, amit az elődeink a saját tapasztalatukból adtak tovább nekünk.

Választás

Azt viszont tudni kell, hogy “elsőt választani ” csak gyakorlott szem tud, egy kiegyenlített, egységesen jó képet mutató kölykök = HOMOGÉN ALOM. Kevésbé jó, nagyon eltérő formájú és viselkedésű kölykök = HETEROGÉN ALOM. Ebből nem nagy kunszt az “elsőt” kiválasztani. Azonnal, és laikusnak is látható, a kiugróan más formájú, viselkedésű kutya, mind pozitív, mind negatív értelemben. Egy kölyöknél, meg nincs is kihez hasonlítani, így biztosan ő lesz az “első választású” .

2008. A-alom. Minden alom más és más.

Régebben nem volt lehetőségem rögzíteni és bemutatni egy – egy almot, de 2008-tól pici videókat készítettem. Nem fejlesztettem, nem szoktattam a kölyköket, csak megfigyeltem, hogyan viselkednek. Izgalmas dolog visszanézni és visszaemlékezni, hogy az azóta felnőtt kutya, mivé cseperedett. A környezet hatása az öröklött ösztönökre, milyen kutyává is tette, hogyan formálódott a jelleme, miként viselkedett a felnevelés, majd a kiképzés során.

Télen is van alom

A tavaszi és a téli kutyák között talán annyi különbség van, hogy a téli kutyák egy héttel később és rövidebb időszakokra hagyják el az almot. A “B” – alomban 5 kiskutya volt, ők csak ketten voltak. “C” – alom

Az “A”- “B” alomnál az apa, anya ugyan az, a “C” – alomnál apa ugyan az, de a mama kutya eltérő, mint ahogyan az “D”, “E”, “F” -alomnál is. Mivel saját vonalunkat szuka ágon nem tudtuk tovább vinni, kanunkhoz vettünk szukákat. Így egy újabb megfigyelés, hogy az idegen szukák, milyen hatással vannak, vajon sikerül -e a párosításokból nekünk tetsző kutyát kiválasztani, hogy azt megtarthassuk.

A kutya neve

A kölyköknek ekkor még nincs nevük, nem név szerint tartjuk számon őket, bár az alombejelentőn már név szerepel, ami a kennel név és a keresztnév, a soron következő ABC szerinti kezdőbetűvel. A hívónév adás jogát meghagyjuk az új tulajdonosoknak. Az alomban minden kiskutya egyenlő, nincs kiemelt kedvenc. Amikor eldöntjük, hogy megtartjuk, 7 hetes kora körül, a közösen eltöltött napok után, egyre szorosabban kötődik hozzánk és akkor már neve lesz.

Amikor neve van, az már a mi kutyánk!

Ez a név, nem mindig a törzskönyvi név nálunk sem, mi is egyedi hívónevet adunk.  Bár többször előfordult, hogy a “kiválasztott”, pont egy kedvencként számon tartott névre lett törzskönyvezve. Azért alakult ez így, mert érzelmileg szorosan kötődöm ahhoz a kutyához ami a mienk, így igen rosszul esne, ha a  családunk tagjáról kellene lemondani. Márpedig minden kutyát nem tarthatunk meg, de jó helyre, jó gazdihoz adni megnyugtató érzés.

2017. hét hetes 

Itt például csúszott egy hetet a védőoltás és a chippelés, de ismerkedés a kutya számára addig ismeretlen emberrel, gyerekkel most sem maradt el. Kende unokámnak így kivételes helyzete volt, sok alomnál vele ismerkedtek meg legelőször a kölykök, mint “idegennel”. Állatorvos, chip, védőoltás, adminisztráció, alom bejelentés. No meg, a szokásos napi rutin. Új helyszín, új feladat, ismerkedés a pórázzal.

2017. 8 hetes Sirocco Rott O-alom 

A nyolcadik hét ennél az alomnál, egy nagyon intenzív időszak volt. Egy szem kutyaként, több irányított foglakozásban volt része. Arról egy hosszú blogbejegyzés született.  Ide kattints !

Igyekszem új dolgokkal, helyszínekkel, tárgyakkal megismertetni. Ezt az ismerős kertrészben teszem, annak berendezéseinek megváltoztatásával, ahova az ismerős tárgyakat is áthozom. Ő “játszik”. Felfedez, kipróbál, megismerkedik . Én figyelem, tesztelem az ösztönös reagálását, képességeit.

Mivel pontosan tudtam hova kerül, előre dolgoztam

Szocializálódási fázis (8-12 hét)
Az új család és az új szabályok megismerése az elsődleges cél. Itt kell a gazdának azokat a legfontosabb alapszabályokat megtanítani, amik a kutya egész életét meghatározzák. Szobatisztaság, etetés, más házi állatok elfogadása, s.t.b. Fontos: ahová csak lehet és tudjuk, vigyük a kiskutyát. 

Emlékeztető

A fejlődési fázisok:
Vegetatív vagy újszülött fázis (1-2 hét)
A kölykök még vakok, süketek
Teendők: Nyugalmat biztosítani az alomnak.

Átmeneti fázis (3 hét)
Már kezdenek látni, hallani és járni is.
Kezdik felfedezni a külvilágot.

Bevésődési fázis (4-7 hét)
Az ebben a korban tapasztaltak kitörölhetetlenül rögzülnek a kiskutyában. Akár jó, akár rossz ez az élmény. Meg kell ismerniük az embert, a közvetlen környezetüket és már játszanak egymással is.
Ennek a fázisnak a végén kerülnek általában újgazdához a kölykök.

Szocializálódási fázis (8-12 hét)
Az új család és az új szabályok megismerése az elsődleges cél. Itt kell a gazdának azokat a legfontosabb alapszabályokat megtanítani, amik a kutya egész életét meghatározzák. Szobatisztaság, etetés, más házi állatok elfogadása, s.t.b. Fontos: ahová csak lehet és tudjuk vigyük a kiskutyát.

Rangsor fázis (13-16 hét)
Falkarend fázis (5-6 hónap)
A házi kutyáknál ezek a fázisok nem túl kifejezettek, inkább a vadkutyákra és a farkasokra jellemző. A családi kutyáknál inkább önállósulási fázisról beszélünk.

Pubertás fázis (7. hónaptól a nemi érettségig)
Ebben az időszakban szokott a ”dackorszak” jelentkezni. Ilyenkor az addig okos és jól nevelt kiskutya szinte elfelejti a már megtanultakat. Ekkor kell az oviból átkerülni a kutyaiskolába. 

OTTHON 

Bevésődési fázis