Ébredező védő ösztön témában, elmesélek egy történetet, hogy jobban megértsd, milyen megközelítésben fontos számomra. Amit bevezetésként tudni kell,  hogy az autómban van egy szállító boksz, ami nem zárt, de fém” ketrec”. Abban utaznak a kutyák, viszem magammal Dezsit is rendszeresen sokfelé.

Nyugodtan, minden izgalom nélkül utazik.

Néhány hete kezdte el, hogy figyelmesen felül, érdeklődve néz, ha valaki közelít az autó felé.  Két hete, fel is pattan, ha valaki az autó mellett áll meg. Mivel itt a jó idő, egyre több motoros közlekedik és áll meg mögöttünk a piros lámpánál. Dezsi figyel! Tegnapelőtt szintén araszoltunk a lámpánál és egy motoros besorolt mögénk, de nagyon szorosan, szinte érintve az autót. Dezsi szokásával ellentétben, megugatta!  Jelezte, hogy nem tetszik neki ez a közelség. A motoros erre felbőgette a motort, ami éles hangot adott. Dezsi dühösen támadta, az ugatása fenyegető volt!

Erre néztem én hátra, miközben araszoltunk a lámpánál lassan

A motoros fekete ruhában, bukósisakban szinte bámult bele a kutya arcába! Nem mozdult sehova a fenyegető ugatásra sem, sőt! Időnként feltúráztatta a motort, lehet viccesnek találta, hogy a kutya dühödten ugat, az összes fogát mutatva. Én közben kuncogtam és megdicsértem a kutyát, hogy érezze a támogatásom. Végre túljutottunk a lámpán, Dezsi megnyugodott, elégedetten visszafeküdt. ” Na, ezt elzavartuk ” – gondolhatta volna, ha emberi fejjel gondolkozna. Így csak az történt, hogy elzavarta a betolakodót, hiszen az megértette az ugatását és elment. Mi emberek ezt gondoljuk, hogy talán ez a terület védő ösztön munkálkodik ilyenkor a kutyában.

Elraktározta magában az eseményt

Azóta minden motorost szemmel tart, és ha felénk közeledik, ugat! Mondhatnám azt is, hogy támadja a motorosokat, de ez így nem lenne igaz. Csak az autót túlságosan megközelítő motorossal teszi ezt, egyébként nem reagál továbbra sem a motorosokra.  A terület védelme, önmaga védelme is védő ösztön! Aztán ebbe a fogalomkörbe tartozik még a harci ösztön, a családtagok, a gazda védelme, de az sokkal később lép be. A kutya felnőtt korára.

Ezért még bőven van idő, az ösztönös képességeket felhasználva, formálni és alakítani a kutyát, hogy a számunkra megfelelő módon reagáljon ilyen helyzetekben is. Nem tudom, látod ebben az a történetben, hogy itt sem a kutya támadott! Ő csak reagált az őt ért ingerre és ösztönösen el akarta kergetni a motorost. Amikor az elment, megnyugodott és másnap egy hasonló szituációban felismerte, hogy “ez” az alak ugyan úgy néz ki, mint a tegnapi és ugyan az a hangja is. Nem úgy ment ki az utcára, hogy na, akkor most minden motorost megölök, mert dühös vagyok és haragszom rájuk.

A kutyák nem vadásszák az embereket az utcán (még a rottweilerek sem:)) Csak az őket ért ingerre, kutyaként válaszolnak. Ösztöneik és tanult viselkedésük alapján. 2013. 06. 3.

Dezsi időközben , nagytestű, felnőtt kutya lett , senki nem provokálja ma már! Ugatva , támadnia sem kell! Nyugodtan , várakozóan reagál , csak pici jelek utalnak rá, hogy tettre kész, jobb nem közelíteni ! Kné Tünde

Ébredező védő ösztön