Mi ez a betegség? BŐVEBBEN ITT 

    JLPP – leírás részletesen 

Juvenile Laryngeal Paralysis & Polyneuropathy – forrás : internet – Alább,  leírtam , összefoglaltam, pici részletekkel, a számomra leglényegesebbnek tartott információkat. ( magyarul)

Kutatás

A Missouri Egyetem Állatorvos-tudományi Egyetem kutatói a világ minden táján dolgozó munkatársaikkal együttműködve megtalálták a JLPP-vel kapcsolatos mutációt a fekete orosz terrierekben. A fiatalkori gége paralízis és a polyneuropathia (JLPP) egy neurológiai rendellenesség, amelyet a fekete orosz terrierekben fedeztek fel. Az idegrendszert érintő rendellenességként polyneuropathiának nevezik: poli- (sok), neuro- (ideg), -pathy (betegség).

Most már rendelkezésre áll egy DNS-teszt annak megállapítására, hogy egy kutya a mutáció hordozója vagy veszélyeztetett-e a JLPP – ben. Ennek a betegségnek a megismerésében felfedeztük, hogy több ez a betegség, mint a JLPP. Ezen jelek mellett az érintett kutyáknak olyan szemészeti rendellenességei is vannak, mint a szürke hályog, és az agyuk degeneratív változása van a neuronális vacuolációval.

Ha a kutya a JLPP jeleit mutatja, nézze meg az állatorvos.( légzési , nyelési nehézség-tüdőgyulladás, rendellenes mozgás, bénulás , szembetegség-látási nehézség ) 

A DNS-teszt eredményeiről és megállapításairól képesek lesznek kimutatni, hogy kutyája szenved-e a JLPP-től és megfelelő tanácsot kap. A légzés nehézségei és a hátsó végtagok nem megfelelő használata mellett a JLPP-ben szenvedő kutyáknak nehéz lehet nyelni és félre nyeli az ételt. Ez súlyos tüdőgyulladást okozhat. A betegség előrehaladtával a JLPP kutyái egyáltalán nem tudnak járni.

Magyarországon is elérhető a genetikai vizsgálat ! 

A DNS-teszt a JLPP számára már elérhető!

http://seqomics.hu/hun/

Mórahalom Vállalkozók útja 7. Csongrád 6782  Hungary Állategészség tel : 30/ 3923642

Kiegészítés : Mit jelent a genetikai szűrés eredménye? Miért kell szűrni?

1.A kutya genetikailag homozigóta,”teljesen szabad”- nem terhelt a betegséggel. Mindkét allél mentes a kedvezőtlen mutációtól. Két jó allélja van.  Soha nem betegedhet meg, a JLPP-vel. -a fotón- zöld=tiszta-nem érintett

  1. A kutya a genetikája a heterozigóta. Az egyik allél mentes a kedvezőtlen mutációtól a másik allél kedvezőtlen mutációt mutat. Jó és rossz allélja van. Ezt hívják hordozónak, soha nem jut el a JLPP-hez. Ez mutatja a recesszív öröklést. -a fotón-kék=hordozó
  2. Ha mind a két allél kedvezőtlen, a betegség előfordulhat. – a fotón-piros =érintett

Magyarázat a képhez. Egy figyelemfelkeltő összeállítás, mi történik, ha a szűrési eredmények tudatában, avagy a nélkül történik a pároztatás. Az öröklésmenet szabályai szerint, a betegség úgy elterjedhet, hogy az egész állomány terhelt lesz. Ennél a betegségnél az érintett (piros) kutyák párosítására nincs lehetőség,  így ebben a formában, mint az alábbi  fotón van. Fiatal korban meghal a kutya, de szemléltető példa a recesszív öröklésmenetre! Egy jó indok, HOGY ELGONDOLKOZZ, azon hogy  MIÉRT KELL  a szűrővizsgálatok elvégzése! a KÉP SZEMLÉLTETŐ PÉLDA  a RECESSZÍV  Öröklésmenetre!  Nem minden genetikai  betegség  végződik  halállal 1 éveskor  előtt.

A tanulmányban van a részletes magyarázat! Ja, hogy angolul! Olvasd és fordítsd le magadnak !    JLPP – leírás részletesen 

Genetika

A fiatalkori gége bénulást és a polyneuropátia-t (JLPP) a RAB3GAP1 génben mutáció okozza. A rendellenesség öröklődik autoszomális recesszív módon. A jlpp tüneteinek bemutatása esetén az érintett kutya egészséges szülõi kötelezõ heterozigóták, és ezért egy mutáns allélt hordoznak. A heterozigótáknak nincs tünete. A fogantatás során minden egyes kutya 25% -os esélye van az érintettségre, 50% -os eséllyel tünetmentes hordozóra, és 25% -os eséllyel, hogy nem érintkezik, és nem hordozóval. Nincs ilyen gyógyulás erre a rendellenességre, és csak így lehet megakadályozni, hogy olyan kutyákat állítson elő, amelyek nem hordozzák a mutációt. Az autoszomális recesszív betegségben defektált gének sok generációra áthaladhatnak, anélkül, hogy az érintett egyedek mindaddig előfordulnak, amíg két hordozó egymáshoz nem nő.

Megjegyzésem tenyésztőként: A JLPP betegség elterjedésének megállítására, csak a “tiszta” “nem érintett” kutyák párosítása a logikus lépés! Bár a kérdéskör sokkal összetettebb! A tiszta és hordozó kutyák párosításából is csak egészséges kutyák születhetnek. Minél szélesebb körben megtörténik a szűrés, annál hamarabb felmérhető az állomány. A még elérhető szülőket, testvéreket is érdemes szűrni, hogy kiderüljön melyik vonalak terheltek, hol nagy a kockázati tényező ! 

Konzultálj szakemberrel ! Valóban profit válassz, ne laikust kérdezz a témáról! 

Egy újabb szűrővizsgálat – JLPP