Első kutyásként rossz szót senki nem mondhatott a kutyámra. A legszebb, a legokosabb, legbátrabb stb. Amikor az első rottweilerekkel megismerkedtünk elhangzott, hogy bezzeg a rottweilerek mennyivel különbek, de én persze nem hittem. Egészen addig, amíg négy év elteltével meg nem tapasztaltam.

Saját rottweilerünk lett.

Akkor hosszú- hosszú évekig azt hittem, hogy minden rottweiler olyan fantasztikus, mint a miénk. Majd jött a felismerés, hogy mégsem. Ha nem olyan, miért nem? Persze más rottweiler tulajdonosok szintén azt állították, hogy övék a legkülönb és a legigazibb.

Kinek volt, van igaza

Akkor jött a tanulás időszaka, kerestem a válaszokat, ami akkoriban sokkal nehezebb volt, mint ma, mert szakirodalom gyakorlatilag nem létezett, magyar nyelven. Általános kutyás könyveket olvasva, a kiállításokat, ott is a bíró munkáját figyelve, próbáltam eligazodni a sok ellentmondás között. Ezzel párhuzamosan, mivel a kutyaiskola, munkakutyázás természetes velejárója volt a szabadidőnknek, ezen a területen is kutakodtam. Mindenkit meghallgattam és volt, amit azonnal elvetettem, volt, amiben bizonytalan voltam, de logikusan hangzott ezért kétkedve, de elfogadtam. Volt, amivel, azonnal egyetértettem. Közben nagyon sok rottweilert megfigyeltem, nekünk is volt néhány. Egy idő után határozott véleményem alakult ki, a rottweilerekről, a munkakutyázásról.

Idéztem saját magam, bevezetésként, egy régen leírt történetből

1971 volt, amikor az első rottweilereket megismertem. 1986, amikor komolyabban érdekelni kezdett a téma, mert a fiúk mindig nálunk vitatkoztak, gyűrték egymást az eltérő nézeteikkel. Miért? A kulcs maga a tenyésztés.

Hiszen mi másért lenne fontos órákat egymás  győzködésével tölteni?

Arnold az örök minta és „szerelem” hiszen mindig ilyen kutyát szerettünk volna, azért kezdtünk tenyészteni, hogy ilyen lehessen mindig. Bérházban laktunk a harmadik emeleten. Fenti kép, Viktor fiam ül a hátán.

2. kép Újpesten laktunk lakótelepen. Viki, Tünde, Crisztosz, Gabi.
Fia, Crisztosz, aki másként, de szintén álom kutya volt.

Nekünk ők jelentették a rottweilert, mert pont olyanok voltak, amit a standard kívánalomként leírt! A szukák már mások voltak, de a szuka lehet finomabb, kevésbé domináns és kevésbé határozott, hittük akkor. Ám ez a finomabb, csak hajszál eltérés volt a kanjainkhoz képest. Fedezésből járó kölyökként aztán az utódaik is tudták mindazt, amit egy rottweilernek tudnia kell. A fedeztetés díja akkoriban az első választású kölyök volt, így azt mi adtuk el, mi kísértük figyelemmel a fejlődését, a mi felelősségünk volt az is, ha valami tenyésztésből kizáró hibája volt, lett volna.

Malabár, Crisztosz fia                     

 Totó, Crisztosz fia                    

Ámor, Ali fia

3. kép Ámor 1989.

A videón, Kovács Ferenc gazdájával, a csíkos pulóverben! Faussner úr bírálta tenyészszemlén is később, és a csoportba zárásnál azt mondta két lépésre a kutyától: itt álljunk meg, mert ez a kutya „nem viccel”,  eddig és nem tovább! Ő egy domináns rottweiler! Nem erőltette a szoros csoportba zárást és nem negatívumként, hangzottak el a mondatok.

Szukáinktól is olyan típusú és viselkedésű kölyköt hoztak, amit mi „elvártunk”. Azaz a tulajdonosok azt igazolták vissza, mert tartottuk a kapcsolatot, meséltek, jöttek iskolába stb.

4 kép: Ali, már Pestlőrincen 1986.
Oszi, Ali fia
Szóval! Semmi ideges hektikusság, semmi látványos harapósság.

Nyugalmi helyzetben, kezelhető, kiegyensúlyozott kutyák, fegyelmezett, kézben tartható. Amikor harc van, akkor határozott, azonnal reagál, kemény és rettenthetetlen!

5. kép Oszi és Mefisztó 1989.

1988.ugye a mérföldkő, mert világ útlevél, táguló világ.

1989. Amikor ADRK szakembereket hívtam, és mindenkinek volt lehetősége a tanulásra, mert biztattunk mindenkit, hogy lásson, tanuljon, hozzon ADRK kutyát, ha megteheti. Szira Karcsi, Oszi „kutyánk” gazdája megtehette és a sok duruzsolás hatására, az ADRK kutya az igazi, az aztán a rottweiler, meg micsoda genetikai bázis, meg az import kutya sokkal különb stb. komoly utána járással és komoly pénzért, az akkor „híres” „legjobbnak” tartott kennelből vett egy kölyköt.

Udo Fuße de Eifel

Persze Udo ég és föld volt viselkedésében, Oszitól. Mivel Oszit tőlünk vette, tanácsért is hozzánk fordult, amikor elakadt. Tele volt panasszal, hogy bezzeg „ilyent „ Oszi, nem csinált, vele nem volt ennyi gond stb. Mi is láttuk, hogy Udo meg sem közelíti viselkedésben Oszit, de legjobb képességeink szerint segítettünk neki, hogy kihozhassa a kutyából a legjobbakat. Fel is cseperedett, sikeres kutya lett belőle.

Nem állt a mi ízlésünkhöz közel

64 cm-es marmagasságával, finomabb csontozatával, fejtípusával eltért a mi általunk jónak tartott formától. Az 1971-es standard leírás szerint, Willi Faussner körmaister bírálata szerint sem volt ideális, így ez nem csak egyéni véleményünk volt, hanem támaszkodtunk az akkori szakirodalomra. Viselkedése, vibráló, ideges, heves, de nem tartalmas és nem rettenthetetlen.

Az első ADRK tenyész könyvet Faussner úrtól kaptam

Kitartó szótárazással, böngészéssel, próbáltam a nyomára bukkanni miért ilyen ez a kutya? Az ADRK kutyának és utódainak különbnek kellene lenni, volt már akkor is a vélekedés. Hát nem így volt! A megfejtés kulcsa a tenyésztés szakirodalma, a kiképzésvezetői tanfolyamok német előadói, viselkedés, jellem, kiképzés témában, plusz rengeteg adat, tenyész könyvek sora, a kutya leírások, videók, kiállítások, kutyák, kutyák,  lettek végül.

Kitartó kereséssel, olvasással

Saját, más kutyáinak származási lapja elő, böngészés az ősök között, majd böngészés a tenyész könyvben, Adolf Pinkoss könyvben, meg minden fellelhető szakirodalomban. Nyomára bukkantam a különböző vonalak eltérő formájára és jellembeli különbségére. Megtanultam olvasni a törzskönyvet, megtanultam látni a kutyát, megtanultam a kiképzés alapjait, megtanultam sok mindent.

Szóval Basko von Hertener Wappen volt a merőben más kutya, a mieinktől lényegesen eltérő – ami eltérő vonalat is jelentett.  Eltérő ízlés, a tenyésztés irányítás eltérő haladási iránya miatt, amit az utódellenőrzés igazolt, tovább kutakodva. Nem név alapján, nem hangzatos címek alapján, hanem a kutyák tényleges ismeretében!

Láttam kiállításon, láttam munkáját videón, nem csak az adott kutyát, de őseit is!

Pluszban, Basko von Hertener Wappen gazdáját megismerhettem, 1991-ben Dahtelnben, a bullmasztiff klub kiállításon, Willi Faussnerrel összefutva néhány szót váltottunk vele. Ő ugyan olyan benyomást tett rám, mint a kutyája. Kíváncsivá tett, jobban utánanéztem a kutyáinak, tenyésztésének. Jóval később, Racker von der Flugschneise kutyáját élőben láttam egy  körungon. Így azt is láttam hogyan kezeli a kutyát, mit vár el tőle.

A kiállítások helyett

Aztán az ADRK Klub kiállítások helyett körungra mentem, mester bajnokság videókat néztem, körung kazettákat néztem, sok-sok kutyát munkában néztem. Nem untuk el végig nézni sokadszorra sem! Győzővel meg is beszéltük, ki mit lát. Nem csak rottweilert néztünk, de más fajtákkal is megismerkedtünk kicsit mélyebben.

Magam is sok kutyát neveltem, képezgettem, segítettem a kiképzésben.

Természetesen hobbi szinten, mert munka mellett, gyerek nevelés mellett enyire volt lehetőségem. Fejből nem tudok sok adatot, de ha ránézek egy törzskönyvre sok kutyát látok, sokra emlékszem, így tudom értékelni a törzskönyvön látott adatokat, a magam számára. Utána keresem az alkalmat, hogy a kutyát is megismerjem, többet tudjak meg róla, persze csak akkor, ha felkeltette az érdeklődésemet. Már régen tudom, hogy nekem melyik rottweiler tetszik, nekem melyik az ideális típus, mit keresek egy kutyában és mi okoz maradéktalan örömet és büszkeséget. Mára már nagyobb részüket a kutyáknak szeretem, mert rottweilerek, kisebb részük érdekel.

Hű meg, jaj de világszám, meg, jaj de legenda

No, az nem izgat fel, főleg, ha észre veszem a sztárolást, a reklámot, ami többnyire már nem a valóság.

Cél a szép és jó, azaz ideális rottweiler

Szép formával, de gyengébb vézennel rendelkező kutyához igazán bombázó viselkedésűt választanak, nem igazán szép formájúra, mindenféleképpen szépet, de olyant amelyiknek korrekt a viselkedése is! Örök körforgás melyben a fajta is változik.  Én így láttam a tenyésztés menetét erősen le egyszerűsítve. Ezt olvastam ki az ADRK törzskönyvből. írás dátuma: 2010. 07.23. Kné Tünde 

Csak úgy, egy + információ, ha már megemlítettem a kutyát

Basko von Hertener Wappen  

Wurftag:29.04.1986 Größe / Gewicht:63 cm / 49 kg Zuchtbuchnummer:068076 Zuchtverband:Gek.b.EzA Ergebnis:EZA Ausbildungskennz.:AD, VPG 3 Gesundheitsergebnisse:HD-Frei Besitzer: Hans-Jürgen Eberbach  Származási lapja

Másik kutya a kennelből

Arri von Hertener Wappen      Származási lapja

Első kutyásként