Érdekes hasonlóság, ami régi képek keresgélése közben tűnt fel! Huszonhárom év telt el a két kép készítése között! Az egyik kan, a másik szuka, ugyan az a korosztály 12-18 hónap között. Régi kép ADRK Klubkiállítás 1988. Fiatal osztály győztese Tasco vom Zimmerplatz.

Új kép 2011. Budapest saját tenyésztésű fiatal szuka. Siroccó Delihla, Lilu.

Mindkettő nagyon tetszetős az én szememnek!! Micsoda hasonlóság!  Nem csak fejben, de csontozatban, testtartásban, nézésben.

Vajon rokonok?

Papírforma szerint nem tartaná senki annak, hiszen ránézésre nincs egyező név a származási lapokon.

Pedigree of Tasko Vom Zimmerplatz (8-Generation COI = 3,30811%)

Pedigree of Siroccó Dehlila, Lilu(10-Generation COI = 3,73045%)

Sok év el telik, amíg az ember érdeklődik a származási lapon fellelhető nevek, adatok iránt.

Amikor a származási lapon és a fajta törzskönyvében, hiteles adatok vannak, a sok betű egyszer csak meg telik tartalommal. Amikor a törzskönyvi bejegyzéshez, archív fotókat, leírásokat is tudunk társítani megjelenik a szemünk előtt a kutya, nem csak névben és címekben, minősítésekben lesz látható. Ilyenkor kap értelmet az a szöveg, hogy mennyire fontos az utódellenőrzés a tenyésztésben! Minden külső forma, minden jellem tulajdonság öröklődik. Persze hihetetlen számú kombinációban, de ott van!!!

A tenyésztés iránya, tudatossága így irányítja a fajta megjelenési formáját, sok-sok generáción át.

Már régen tudom, hogy a kutyák közötti hasonlóság nem véletlen egybeesés, lenni kell közös pontnak, közös ősnek, ami miatt ilyen nagy a hasonlóság.  Mivel kutyáinkban, minden távolba nyúló ős ismert, hiteles adatokkal rögzített meg is van ez a közös ős. Mind két kutya tudatos tenyésztés eredménye.

Vonal tenyésztett

Egy törzskönyvezési program, kiegészítve egy rokonsági fokot számoló lehetőséggel, jelen esetben megmutatta, hol az egyezés. Melyik ősök voltak a legnagyobb hatással, hogy ez a hasonlóság létre jöhessen. Két vonal kombinációja a ADRK ágról tetten érhető. Az már be volt gépelve az adatbázisba, a mi kutyáink adataival együtt. Míg a cseh ág nem. Ezt a számítógépes programot egy rottweileres baráttól kaptam, sok adattal feltöltve. Én is tettem hozzá még sok adatot, begépelve a saját kutyáinkat, a származási lapok alapján.

Így sikerült nekem is rábukkannom a közös ősre

Working-dog  oldalon nézelődve, pedig az adatok kincsestárára bukkansz! Ott is van lehetőség a rokontenyésztettség megnézésére. Képek, videók segítenek látni is az ősöket, legendás kutyákat. Meg még sok egyéb érdekes dolgot, főleg prémium tagsággal.

Lilu adatlapja

A lista végén Brando vom  Hause Neubrand a távoli ős, az egyező név! Persze a hasonlóság nem ettől az egy kutyától van, de a tenyésztés rögös útjait picit megvilágosítják ezek a hasonlóságok. Meg az egyéb egyezések. Az ősök, akik mérhetően részt vesznek, rokontenyésztés okán, az ADRK vonalon.

Ilyen sorrendben jelentek meg a listában

Noris vom Grüntenblick

Cäsar von der Weilerei

Ives Eulenspiegel

Falko vom Grüntenblick

Benno von der Schwarzen Heide

Bulli vom Hungerbühl

Anja von Schwaiger Wappen

Dingo von Schwaiger Wappen

Kai von Tengen

Dack von der Meierei

Anka vom Lohauserholz

Brando vom Hause Neubrand

Eredeti írás: Kné Tünde 3/17/2011

Érdekes hasonlóság