El kell érned, hogy a hangod jelentsen valamit. Először jó kapcsolatot kell kialakítani a kutyával. Ha szólsz neki, az egy közös játék, kellemes tevékenység ígérete legyen. A kötődés kialakítása számodra most kezdődik, hogy hazavitted. A kutya még nem tudja, hogy te vagy a gazdája, ő csak a változást, az idegen szagokat, hangokat, másfajta elvárásokat érzékeli. Neked kell őt kormányozni, nevelni, kialakítani az új szabályokat!

Nevelés az első naptól kezdve, hogy hazavitted.

A napi rutin, amit az eddig kialakult biológiai órája diktál, legyen a vezérfonal. Evés, ivás, alvás, emésztés, ürítés egy meghatározott rend szerint zajlik. Felébred, pisil, megy, néhány kört, szimatol, kakil, vagy enni akar, attól függ, mit diktál a szervezete. Ébredés után az első tíz percben biztos, hogy a kis és nagy dolgát elvégzi. Olyan körülményt kell teremteni, hogy a kívánt helyen, az alvó helyétől távol, no meg ne is a lakásban végezze el a dolgát!  Ez a szobatisztaságra nevelés! Érdemes jól tanítani, 1-két óránként lehetőséget biztosítani, hogy a majdan kívánt helyen végezze el a dolgát, ami után nagy dicséretet kap. Magasabb frekvencián hangzó szavak: ügyes, okos, jó kellemes érzetet keltenek a kutyában, ezért így dicsérjük.

A tanításról írtam már, ide csak egy mondat emlékeztetőnek.

“Születése után a szaglás, ami ösztönösen vezeti, 11-14 napos kortól lát, a harmadik hét vége felé kezd, el hallani. Miért ne taníthatná az ember is így? A szaglásra, a látásra és a hangra építve, így ebben a sorrendben! A falat szaga beindítja a cselekvést, a kéz, testjelek adják a látványt, a kimondott vezényszavak pedig hallás útján rögződnek”.

Etetés, itatás nyakörv, pórázhoz szoktatás, szobatisztaságra nevelés mellett, taníthatod is, a majdani kiképzés alapjait lerakhatod.

Ne bonyolítsd túl

Egyszerű feladatok gyakorlásával kezdheted otthon, a lakásban, kertben, de ezek pár perces, laza és örömöt adó játékos foglalkozások legyenek, sok-sok dicsérettel. A hangod jelentsen valamit, nem takar mást, hogy csak akkor beszélj, ha kell és pont annyit, amire szükség van. A kevesebb néha több. Ebben az esetben a “kevesebb” biztosan jó megoldás. A kör mondatokból, semmit nem fog megérteni és megtanulni, bár érdeklődve, figyelmesen nézni fog. Ha szerencséd van, pont eltaláljátok egymás igényeit.

Kezd a figyelemmel

Elsőként azt gyakoroljátok, hogy rád nézzen, rád figyeljen, ha szólsz hozzá. A koncentráció kialakítása, a figyelem fenntartása később is fontos lesz.  Mond a nevét, ha rád néz és rád figyel, jutalmazd.(kezdetben egy rövid pillantásért, szemvillanásért is jutalom jár!

Falat+szó+simogatás együtt!

Figyelemfelkeltő, kicsit magasabb hangfrekvencián szólj hozzá, ez a kicsi kutyában pozitív érzést kelt, bár fogalma sincs, mit mondasz neki. A mély tónusú, utasító hangzás taszító, negatív ingerként hat.
Mindig vacsora előtt, étkezés előtt gyakorolj, akkor célt is érsz a jutalomfalattal. Ha nem annyira éhes, egy kedvenc játéka lehet a jutalom. Guruló labda, megmozgatott plüss állat, más textil játékok remek tárgyak ehhez. Mozgó, életre kelő zsákmányjátékoknak hívjuk ezeket, ami a kutya zsákmányszerző ösztönét kapcsolja be.

Mindig

Kezdetben nyugodt körülmények között gyakorolj, ne legyen ott csak te meg a kutya. Aztán nehezítheted a dolgotokat azzal, hogy egy vagy több családtag közelében is gyakorolsz. Később a forgalmas utcán még nagyobb elvonó inger mellet is gyakorolhatsz. Tanítsd meg a kutyát arra, hogy egy szóra, jelre (figyelj, psszzz) mindig rád figyeljen, bármilyen érdekes dolog is történik körülötte! Nagy hasznát veszed később!

Lépj tovább!

Amikor a nevére mindig rád figyel, tovább léphetsz, taníts feladatokat, figyelj-nézz a szemembe, ül, fekszik, áll, vársz. Használhatsz nyakörvet és pórázt is, az otthoni gyakorláshoz, mert így mindkettőhöz hozzászokik, azaz nem szokik le róla. A pórázzal magad mellett tarthatod, DE fontos, HOGY TUDD ez csak a korrigálás eszköze, nem a kényszerítésé és nem a büntetésé! Lazán a kézben vagy a földre dobva használhatod. Amikor otthon már jól megy, kérd ugyan ezt a rövid figyelmet a kapun kívül, majd a forgalmasabb utcán is.

Forgalomban is

Akkor, amikor meglát egy kutyát és izgalomba jön, szólj hozzá, irányítsd a figyelmét magadra! Nem sikerül? Fordulj el ellenkező irányba, úgy kérd tőle, hogy rád nézzen és rád koncentráljon! Vagy csak egyszerűen határozottan sétálj tovább, a kutya figyelmét magadra, vagy a motivációs tárgyra vonva! Nem kell lelkendezve felhívni a figyelmét a másik kutyára, mindenáron ismerkedni sem kell! Eldöntheted, hogy ismerkedés lesz, de mindig te indítod az akciót, nem a kutya! Előbb a gazdák ismerkednek , majd utána a kutyák! Türelem, türelem és sok gyakorlás. (napi húsz perc, egy héten át, már komoly előrelépést hoz)

Tanulás, de játékként hat

Ezek, jól kivitelezve, mindkettőtöknek remek játékok, kapcsolat alakítás. A közös házszabály kialakításához, sok ilyen kicsi lépésen át vezet az út! Bármennyire is jól sikerülnek ezek, ez nem lesz „egy életre szóló megtanulás”. Ahhoz még sok -sok hónap kell, a szabálykövetés elfogadása után, a következő lépés a ” kiképzés”. Amikor a feladatok egy szóra történő végrehajtását tanítjuk, rögzítjük, kondicionáljuk a feladatokat. 

Mennyi idő

Az első fél év az alapozás, a szoros kötődés kialakítása, a második félév az addig tanultak rögzítése, plusz faladatok tanulása, szocializáció ezerrel. Majd egy éves kor fölött jön a tényleges kiképzés, amikor már forma gyakorlatokat is megkövetelünk!

Mindig és mindig ismételni kell!

Naponta következetesen irányítani kell a kutyát! Amikor nem tanítod “semmire ” akkor is tanítod! Akkor arra, hogy nincsenek szabályok, nincsenek követelmények. Csak él, mint Marci hevesen, az őt érő ingerek hatására, ” ösztönösen ” kutyaként viselkedik, csakhogy mindezt irányítás nélkül teszi. Ennek biztosan nem örülsz egy idő után, mert kényelmetlen lesz, hogy kritikus helyzetekben nem tudod irányítani, unalmában rág, ás, rombol, ugrál, ugat, agresszív, fellök, nem hallgat rád hiába beszélsz.

Ne hivatkozz a gyerekkorára, amiért nem neveled!

Természetben élő állatként se maradna irányítás nélkül! A kutya családokban is vannak szabályok, amit a kölyökkutyának be kell tartania, ezt az apja, anyja tanítja és kéri számon tőle! Az ember szabályait, csak az ember taníthatja!

Pont, mint a gyereknél!

Formálod, alakítod, neveled, tanítod, majd számon kérsz, feladatok elé állítod, biztosítod a sportolást, a szórakozást, a játékot.  Mindig a korának megfelelően!

Mit szeret a kicsi kutya, mi a játék, a szórakozás számára? 

Vándorolni, területeket bejárni, szimatolni, keresgélni, futkározni kutya társakkal. (nem minden kutyával, de azzal, aki neki szimpatikus és az ő korosztálya)

Pont úgy, mint felnőtt korában teszi majd.

Eszközök, technikák

Nagy segítség lehet a korai formáláshoz, ha megismerkedsz a klikker képzés technikájával. Nem a klikker, mint eszköz, de az ehhez kapcsolódó szemléletmód lényeges elem. Pozitív megerősítés, jutalmazás, következetesség, világosan meghúzott határok, a kutyára való odafigyelés a siker záloga! Tanulni kell ehhez mindenkinek, nyitottnak kell lenni az újra, mert sokan jártak már előttünk ezen az úton és le is írták a tapasztalataikat.

Eredeti írás a blogban. 

A hangod jelentsen valamit