Hasonlóság, forma, tekintet, örökölt tulajdonságok. Az ősök formája ott van, nem véletlenszerű a kinézet, ha valóban tenyésztést folytatsz. A tenyésztés kulcsa a szuka, bár a köztudatban a kannak nagyobb szerepe van.

Talán azért, mert sok sikeres és kiváló kan közül lehet választani, nagyobb köztük a versengés. Több reklám jelenik meg róluk. A tenyésztők ezért válogatnak, szeretnék a legjobbat kiválasztani, akitől a leges-legjobb utódott remélik. Gyakorlatban megtanulod, hogy téves elképzelés csak a kanra koncentrálni!

Szuka nélkül nincs tenyésztés!

Hiszen utódot szülni, felnevelni, csak a szuka tud. Amit ő ad át, amit ő tanít az alomban, meghatározó.

Néhány képet választottam példának, egyet Siroccó Ritáról, majd húsz évvel később született két dédunokájáról egyet-egyet. Utána következnek Rita ükunokái, ahol a hasonlóság nyilvánvaló. Nem csak az azonos nemnél!

Ez a fenotípus = külső megjelenési forma, ez genetika = a gének hatása.

Persze, nem véletlen, hogy őket választottam ki példának, mert nem minden utód és testvér hasonlít ennyire rá. Tetten érhető a tenyésztői elképzelés, mert a megtartott kutyák nem véletlenül maradnak itt. Tudatos választás, határozott elképzelés, milyen kutyát kedvelek, milyen amit szeretnék. A minta, a szememben és a szívemben él. Nem csak formájában, de viselkedésében is.

A legelső kutyáink óta így van ez, hiszen meghatározó, hogy miként ismertük meg a fajtát, miért szerettük meg. Az elsők még csak “véletlenek”. A tapasztalatokkal, a tudással, a tenyésztéssel lett egyre tudatosabb a választás. Majd egy idő után meg is tudtam fogalmazni, miért azt és miért pont azt!

Forma, tekintet, örökölt tulajdonságok.

Példa, Rita két déd és öt ükunokája. Ez csak egy szösszenet, természetesen a többi ős és forma, jellemző karakter is jelen van. Most csak egy fotóhoz, tekintethez, egy pillanathoz válogattam a képeket. Rita két éves a fotón, az unokákat, dédunokákat is úgy válogattam, hogy két éves kori képük legyen itt.

Fontos

A kutya a pillanatnál, nézésnél sokkal több a való világban, az életben. A teljes lénye van hatással az emberre. Nekem a fotón lévő pillanatok kedvesek, mert kapcsolódik hozzá a kutya, testi valójában is. Megszületett, felneveltem, emlékszem rá, hiszen szerettem, mély nyomot hagyott 8 év alatt. 

Siroccó Rita 1994.

Lilu   – dédunoka

Cintarella – dédunoka

DédunokákSiroccó Delihla, Lilu-Siroccó Cintarella

Az ő fiaik, lányaik – Rita ükunokái. 

Siroccó Horáció-Gerry 3 kép- Lilu fiai – Siroccó-Rott Hérosz – Athosz 3 kép

Rita ükunokái 

Cintarella két fia és egy lánya-Siroccó Gorro, kis Úzó-Siroccó Gigi, Zara-Siroccó Gerry

Utódot szülni, felnevelni, csak a szuka tud. Amit ő ad át, amit ő tanít már az alomban, meghatározó az utódok életében. Ezért fontos, hogy a szuka is kiváló példánya legyen a fajtának. Egy szuka, amelyik természetes, jó, anyai ösztönökkel rendelkezik a tenyésztés lételeme. 

Termékenység, Nemzőképesség , Fertilitás és ami erről eszembe jutott. 

KÉPEK

KÉPEK MÉG