Hétköznapok egy rottweilerrel családi kutyaként, mert az IPO-n kívül is van élet. Egyszerű dolog gondolják sokan, pedig egy jól kezelhető, hosszú évekre örömet adó kutya nevelése fontos feladat.

A kezdőknek, a rutintalan kutyásoknak kellenek az életszerű példák, mert egyre többen és többször magyarázzák félre a kutyák viselkedését. A rottweilert, mint fajtát, ma már, különösen sok előítélettel szemlélik az emberek, félnek tőle, bizalmatlanul fogadják a közeledését is. Ezzel együtt egy szép, magabiztos, figyelmes kutyára elismerő pillantásokat vetnek, bár tartanak tőle.

Ahogyan a mi kutyáink viselkednek, az nem véletlenszerű, nem egyszeri. Sokadik generációs Siroccó kutyák, a mi tenyésztési elképzelésünket tükrözik és határozott elvárásaink vannak feléjük.

Újból és újból kutyát nevelünk

Tudjuk, hogy hasonló fejlődési szakaszokon mennek át, mert végig kísértünk, végig éltük ezeket.  Hiszen minden kutyánkat mi neveljük, mi tanítjuk. Nem bizzuk őket “kiképzőre”, hogy nevelje, tanítsa meg helyettünk bármire is.

Így alap elvárásaink azonosak a kutyák felé, és nagy rutinnal kezeljük őket. Viszont ez nem jelenti azt, hogy kisebb feladat lenne, jól nevelt kutyává varázsolni őket. Az előnyünk annyi, hogy nem kell heteket gondolkozni a módszereken, helyes megoldásokon. A tenyésztés miatt, többször rá kényszerültünk felnőtt kutya vásárlására, így őket is be kellett illeszteni a családi életünkbe, a többi kutya mellé. Bizony sok nevelési hibát korrigálni kellett eközben, így van összehasonlítási alapunk bőven, mi családi vonás, mi nem az,  és milyen az, ha a kutya nem jó nevelést kapott.

Karakter

Mi a hosszú-hosszú évtizedek alatt stabilan egy bizonyos típusú és karakterű rottweilert kerestünk és választottunk, de mi magunk, az életkörülmények, az elvárásaink a kutya felé változtak, mint ahogyan változtak a kiképzési technikák is.

Nem mindegy, hogy egy kutyád van, vagy kettő, de ha van harmadik, vagy sokadik kutya egyszerre, na, az aztán komoly munkát, figyelmet jelent. Sokat olvastam szakirodalmat, aminek a megértése nem okozott gondot, de a gyakorlatba át ültetni azért nem volt olyan egyszerű.

El olvasni, mástól ellesni, kívülről látni más, mint valóban nevelni, tanítani, kiképezni. Minden kutya külön egyéniség, így a rutin megoldások nem működnek automatikusan, sokszor változtatni kell.  

Kérdések

Sok kérdést kaptam az évek alatt, mint tenyésztő, mint kiképzésvezető , így mindig töprengtem, hogy az “elméletet”, hogyan lehet jól megfogalmazni, hogy a kérdező megértse, elfogadja, használja, ami új, de jó!

Ehhez előbb nekem kellett megérteni az új technikákat, látni a saját kutyámon, kipróbálni több dolgot. Utána tudtam megfogalmazni magamnak, majd másnak is átadni,  az alap ismereteket.

Születéstől a növendék, felnőtt, öregkorig sok kutya megfordult nálunk. Egy családból származók, idegen családból származók. Így lehetett adott a lehetőség  összehasonlítani a kutyákat! Ehhez pluszban még jött a sok kutyaiskolás kutya, más fajták, keverékek, és más tenyésztőtől származó rottweilerek.

Értelemszerűen ők más kutyák, mint a miénk, ráadásul mások az elvárások feléjük, mint ahogyan a gazdik is mások, mint mi.

Minden kutya és minden gazdi egy külön egyéniség, az ő párosukra kell megtalálni a megfelelő módszert, azt, amitől mindketten jól érzik magukat és eredményes párost is alkotnak. Úgy a hétköznapokban, mint a kiképző pályán.

Gyakorlati tapasztalat

A gyakorlati tapasztalattól kap értelmet az a sok szakirodalom, amiket mások, hasonlóan tapasztalt kutyások tesznek közzé. Logikus, érthető szakirodalom van, mára már rengeteg!

Ám a kezdők rendre “elvesznek” a sok betű között.

Az IPO vizsgarend nem ad választ a napi problémákra. Kívülről szemlélve, nagyon elvont, mesterséges minden eleme. Sokan kerülik is, pedig nagy segítségünkre lehet az ott tanult alap.

Vannak törvényszerűségek, amit tudomásul kell venni. Lehet vitatni, kételkedni, de azért el kell gondolkozni rajta. Ami sok évtized alatt bevált és állandó, bizonyítottan jó, azt nem kell feltalálni. Egyszerűen alkalmazni kell.

Kiderült az évek alatt, hogy jó érzékkel felismerem a tehetséges kutyát, a tehetséges kiképzőt és minden újdonságot hamar észreveszek. Ebben makacs vagyok , addig nem nyugszom, míg meg nem értem mi a jó a változó szemléletben.

Bármennyire is szokatlanul hangzik, vagy bármennyire elüt a napi bevett szokásoktól UTÁNA JÁROK, OLVASOM, FELKUTATOM, KERESEM a hozzá tartozó szakirodalmat.

Mindig így tettem, de persze nyelvismeret hiányában kissé döcögősen ment.

Számítógép

Újabban a számítógép és a net adta lehetőséggel élve gyorsabb , egyszerűbb, no és feldolgozni is megtanultam a témákat. Így születtek a blogjaim, így bővül a honlapunk, amit unokahúgom készít, korszerűsít.

Ahogy az ő tudása bővül, az enyém is. Neki is van blogja, weboldala, kutyát is nevel.  Így kiléphettünk az IPO -s kutyások zárt világából. ITT

Hétköznapok családi kutyaként