Sok évtizede aktuális téma, mi is történik a kiállítási körben. Csöppenjünk bele és lássuk. A körben a bíró bírál,  az ő munkáját hivatott segíteni a tolmács, a ring titkár és a jegyzők.

Itt a bíró: Anton Toni Spindler, tolmács: Haás Gábor , aki maga is küllembíró, ringtitkár Kné Tünde, jegyzők: Erika, Zsuzsi, segítő Hédi . Napszemüvegben Prinz László MÁRK alelnök.

Elkezdődik az adott osztály bírálata. Formailag ez nem mindenhol egyforma, de tartalmilag igen. Az ADRK bíró mindig behívja a teljes osztályt és megtekinti a mezőnyt.

A képen: bíró – Dieter Hoffmann , Haás Gábor, Kné Tünde és a kiállító, aki éppen mutatja a kutya fogát.

Létszámtól függően egyben vagy csoportokban kezdi meg a bírálatot. Fogakat néz, mozgást néz, majd start szám szerint egyesével szemrevételezi a kutyákat, leíró bírálatban foglalja össze a véleményét. Majd futás és válogatás után ad egy minősítést. Nem megfelelőtől a kitűnő minősítésig terjed a skála. (nem megfelelő, megfelelő, jó nagyon jó, kitűnő) Ma már szinte csak a kitűnő és nagyon jó minősítést láthatod, mert a válogatott állományt vezetik fel Klub rendezvényen és a kiállítások zömén.

Képen-balrol jobbra Haás Gábor, Kné Tünde, dr Vadócz Éva vezető bíró, Frank Hedtke ADRK bíró – a kiállító és a kutyája 

A magyar kiállítási szabályzat szerint a kitűnő minősítésű kutyák vetélkednek az adott osztály győztes címért, azaz a HPJ, CAC címekért.

Majd az osztály győztes kutyák a Klub győztes, Fajta győztes, egyéb címekért, nemenként.

MÁRK kiállításon plusz speciális szabály is van, erről a kiállítási szabályban lehet olvasni részletesen.

„Összevetés” – nek hívjuk ezt röviden.

A szépek közül a kiemelkedő, a fajta reprezentáns, aki a standardot legjobban megközelíti, és méltó módon van felvezetve is.  A tenyésztési eredmény bemutatása és rangsorolása zajlik, nem kutyák és emberek versengése ez! Nem versengés, hanem az ami: minősítés és cím odaítélése egy szakember által. A kutyák sorba állítása szakmai szempontok szerint zajlik, amit a bíró igyekszi a leg objektívebben elvégezni.

A bírói körben katalógus nem lehet, a bíró és a segítők csak a startszám alapján tájékozódnak. (ez hivatott biztosítani a pártatlanságot)

Ezért nagyon fontos, hogy a startszám a kutya felvezetőjén legyen! Sem a bíró, sem a segítők „nem ismerik meg” a kutyát, főleg ha a felvezetők váltogatják egymást.

Nincs idő és mód arra, hogy néhány perc alatt ilyen módon rögzüljön a kutya és a gazdi fizimiskája. Az ismerősök barátok, megismerhetik, de itt is a pártatlanság elvének kell érvényesülni.

Igen nagy zűr-zavart tud okozni a ki-be ugráló, labdadobáló, kiabáló segítők hada!

Könnyen hibázik a segítő személyzet, ha a kiállítók önző módon csak a saját kutyára koncentrálnak és eszükbe sem jut, hogy a bíró és a ring személyzet dolgozik a körben.

Ezért tiltja tulajdonképpen az FCI a kettős felvezetést! Hangoskodás, zűrzavar, hibalehetőség és a nézőkben ellenérzést kelt, ha nyilvánvaló pártoskodást lát.

Maga a bírálat, az összevetés is, nagy koncentrációt igényel a bírótól. Ezt nem könnyíti meg, ha a kiállító csak önmagával és a kutyájával van elfoglalva, és a többieket teljesen figyelmen kívül hagyja.

Tolja, teszi előre a kutyáját, hogy a bíró csak azt lássa mindig, és tartsa jónak! Amikor ez már túl sok és tolakodó, pont az ellenkező hatást éri el, bár látszólag sokszor bejön.

Még egy jellemző magatartás

Kihirdeti a bíró melyik kutyát tartja győztesnek és az önző kiállítót már végképp nem érdekli, hogy mi történik a körben. Szerepel, fotónak pózol, vagy elhagyja a bírói kört gyorsan, mert elégedetlen vagy már a következő kutyájára koncentrál.

Pedig egy néhány perces nyugalom segítené a ring titkár munkáját azért, hogy nyugodtan jegyzeteljen. A bírálati lapra majd  az összesítőre, a helyes eredmény, csak így kerülhet fel!

Ez különösen akkor fontos, ha a bírálat úgy zajlik, hogy a végső minősítések, csak a teljes osztály bírálatakor kerülnek kihirdetésre. Az adminisztrációra csak pár perc jut, ha a kiállított kutyák száma magas és a bíró alapos és részletes leíró bírálatot ad.

Segítők a körben

Az új szabályok szerint, ezt az adminisztrációt is a ring titkár- tolmács koordinálja.  Tolmácsol miközben  figyelnie kell a helyes kártyák megírására is. A jegyző tölti ki a bírálati lapot, amit a bíró alá ír. Amikor a körben összeszokott és rutinos segítők dolgoznak együtt, ahol mindenki mindent tud, ismerik egymást, egymás keze alá tudnak dolgozni. Minden, hiba nélkül zajlik, bár apró tévedések bármikor előfordulhatnak. Van mód rá kérdezni, kérhetjük a javítást, de tegyük ezt udvariasan.  A kiállítás befejezése előtt még óvási lehetőség is van, így nem kell puffogva hazamenni, ha tényleges formai hiba történt. 

Főleg az elején lehet döcögősebb, amíg mi, segítők a bíró munkáját, bírálati módszerét felmérjük, kiismerjük. Csak így tudunk elsősorban a bírónak majd a kiállítóknak is, a legkedvezőbb módon segíteni . Így érhetjük el, hogy amennyire lehet, elégedetten távozzon mindenki a kiállításról.

Tudni kell, hogy nem egyforma metodikát használnak a küllem birók, csak hasonlót. A segítő személyzet sem mindig baráti társaság, van, hogy csak reggel ismerkednek össze. Olyankor  idő kell, míg flottul megy minden.

A bíró sem kivétel

A bírók és a segítők, egy meghatározott szabály szerint végzik a munkájukat, felelősek az elvégzett munkájukért. Céljuk a szakszerűen elvégzett munka.

A kiállítóknak a kiállítási szabályzatban írottakat kell betartani, ők ezt, aláirásukkal vállalják is. Ám felfokozott izgalmukban ezt rendre elfelejtik.

Ezen kívül, van egy etikai norma, amit illik betartani. A fegyelmezett, kulturált kiállítók nagyban megkönnyíthetik az egész napos munkát, ami nagy létszám mellett, igen feszített tempójú, több órás, koncentrációt igénylő munka.

Fegyelmezetlen, hangoskodó résztvevők, szervezők, segítők, vendégek pedig hamar vásári hangulatúvá varázsolják a rendezvényt, ami így jelentősen veszít a rangjából.

Kné Tünde 2019. vizsgázott ring titkár

Szemből,  balról jobbra – Horváth Péter tolmács, bíró Chrisztian Bernbacher, Fajcsák Zoltán MRK Klub elnök, ringtitkár Kné Tünde, Hajas István vezető bíró

Körön kívül és körön belül más hangulata van a kiállításnak. Másként éli meg a kiállító, a néző és másként a szervező. A ring személyzet a bírót segíti a munkájában. Szervezettség kérdése, hogy flottul mennek e a dolgok avagy kapkodás van. Felkészült ring személyzet sokat tehet a nyugalomért, de a kulcs a bíró kezében van ! Az ő határozottsága, szakmai profizmusa lesz az irányadó. A kiállító hozzá igazodik. Ezért van az, hogy az FCI ajánlásokat fogalmaz meg számukra. Ezeket a szabályokat hívják úgy, hogy bírói metodika, bírói etika.

Frissítve ez az írásom:
http://rottweilerclub.network.hu/blog/rottweiler-klub-hirei/mi-tortenik-a-kiallitasi-korben

A kutyáról bírószemmel Dr Várszegi Zsolt

https://drive.google.com/file/d/1N6gzie5NA6YGV0F0pD7lStKcHDL069CY/view?fbclid=IwAR2Oo4H_wCxAJuo6o7jp5djjbexcKOUkzByUEtrhAb12rreAHPZLNTUTZ8s
Jön a kiállítási szezon.