Kötelező szájkosár viselet, csak a tömegközlekedési eszközökön van, egyéb helyeken MÁR NEM. Viszont sok esetben ajánlott! Bevezetésként a rottweilerről,  a kutyákról, úgy általában akik éberebbek este, sötétedéskor. Ezért is lettek “házőrzők.” Kevésbé látnak jól, de a hallásuk és a szaglásuk kiváló. A figyelmes kutya, amelyiknek természetes védő ösztöne van, bizony kutyaként reagál minden helyzetben, nappal és éjszaka is. A rottweiler tenyésztés (ük-ük apáink kinológusai) azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a kutyának ezt a remek tulajdonságát felhasználva egy tettre és védelemre kész fajtát hoznak létre. Sikerült nekik, ennek kapcsán essen szó a rottweiler védőkészségéről.

Ma ez a természetes ösztönös képesség kényelmetlenné vált, így igyekeznek eltüntetni, el nyomni.

Így jelen van minden típusa a kutyáknak, a rottweiler fajtában is. Sok egyede rendelkezik természetes védő készséggel, ami nem meglepő, ha a szüleik, az ő szüleik is rendelkeztek ezzel. Fontos, még, hogy fel nevelkedésük során, ebben gazdaként, támogatjuk őket. Ez nem vadság, harapósság, csak egyszerűen személy és területvédelem.

Sok-sok évtizeden át szelekciós szempont volt a tenyésztésben, hogy ezek a képességek természetes módon (ösztönösen) ott legyenek.

Ma erre nem fektetnek akkora hangsúlyt, inkább elnyomni igyekeznek, így ritka madár az a kutya, amelyik ilyen tulajdonsággal (is) rendelkezik. Az emberek megszokták, hogy nem kell odafigyelni a kutyára, bármit megtehetnek velük. A figyelmetlen, felületes emberek miatt kell a szájkosár, mert az ember elsőbbséget élvez, mindegy milyen viselkedésű! A törvényhozás logikája szerint, a kutyát egyszerűbb büntetni, mert az nem tud védekezni és visszabeszélni sem.

Mit tegyünk ? 

Mi ne büntessük a kutyát a szájkosárral, de szoktassuk hozzá pici korban, hogy az is természetes séta felszerelés legyen. Bármikor szükség lehet rá, így amikor feltesszük a kutya nem éli meg traumának a viselését. A biztonságos és kényelmes szájkosár kiválasaztása fontos lépés. Az alábbi foton Iláj ilyen szájkosarat kapott az utazáshoz. Debrecenből jöttek fel Budapestre, ezért kényelmesnek kellett lennei a kutya számára. 

Iláj szájkosara Baskerville Ultra<<<mgbízható hely, ahonnan rendelhető 

Hogyan válaszd ki a tökéletes szájkosarat?

Ajánlom az írást, minden fontos információt megtalálsz benne! Méret, anyagok, kialakítások, a szájkosár használat haszna, előnye.

Kötelező szájkosár viselet