LEGENDÁK. ADRK kiemelt tenyész kutyák . Nevük megtalálható, látható a hazai kutyák származási lapján is!


Csak néhány információ pluszban.

Ferro, Falko 1990-ben született, mindkettőt Körung-on felvezették 1994-ben, gekört. Majd ismételt körung, mindkettő 1996. EZA, tehát sikeres felvezetés .

Gil 1989-ben született, felvezették körungon 1994. Gekört ismételt körung 1996. EZA , tehát sikeres .

Matcho 1992-ben született , felvezették Körungon, gekört 1996. nincs eredményes ismételt körungja. 1997. ismételt körungon felvezették, de nem sikerült. “KÖRUNG 14.09.97 Metzingen (Apel / Radtke) erfüllt z.Zt. nicht die Anforderungen der EZA-Körung, geht im 2.Teil in der Endphase beim Bedrängen 2malig aus dem Arm.”

Falko vd Teufelbruecke-Bernd Oswald, Ken v. Schwaiger címer Xaver Meixner

Célja

A Körung célja a tenyésztésre engedélyezett kutyák közül a legjobbak kiválasztása, hogy ezek fokozottan részt vehessenek a tenyésztésben. Így szól az ADRK Körung szabályzatának 1. §-a.

A Körungon való részvétel feltétele a sikeres ZTP, legalább három „nagyon jó” kiállítási minősítés (ebből legalább kettő ADRK tenyész bírónál), SchH 3/IPO 3 vizsga kanok részéről, SchH 1/IPO 1 szukák részéről, valamint kitartás próba.

Alsó korhatár kanoknak 36 hónapos, szukáknak 30 hónapos kor. A felső korhatár hat éves kor.

A mérlegelés és aránymérések után az Első Körungoláson a Wesen vizsgálata a ZTP-hez hasonlóan, valamint az őrző-védő gyakorlat a SchH3 vizsga szabálya szerint. Az Első Körungolás 2 éves időtartamra történik. Ettől kezdve a kutya Körungosnak számít.

A tenyésztésbe vonhatóság egész időtartamára kiterjedő Körung (EzA) akkor történhet meg, ha a kan utódai bizonyítottan mentesek öröklődő hibáktól. Kanoknál a minimális előfeltétel három fedezés, melyből utódok születtek. A szukáknál ez egy legalább sikeresen felnevelt alom, mely mentes öröklődő hibáktól. EzA-Körungra csak Első Körungot teljesítet kutyák, vezethetők fel, és ez leghamarabb három Körunggal később történhet csak meg. Az EzA-Körung Wesenvizsgálata mélyrehatóbban történik, mint az Első Körungon.

Vannak gyakorlatok szembejövő kocogóval és hátulról érkező kerékpárossal (a BH és VT szerint). Ezután a kutyát a felvezető kifekteti tőle kb. 30 lépésnyire. A kutya háta mögött egy legalább hat főből álló csoport áll fel. A bíró jelzésére a csoport nyugodt léptekkel elhalad a kutya mellett a kutyavezető felé. Ha kutya elhagyja a kijelölt helyét és a bíró félénk, vagy bizonytalan magatartást észlel, kizárja a kutyát a vizsga további részéből. Hozzá kell azonban tenni, hogy az „általános viselkedés” öt, az „ösztön/akció magatartás” pedig négy kategóriába van sorolva.

Értékelés wesen

A rottweiler Wesen és ösztönviselkedését a Körmester a következő normaelőírás szerint értékelheti:

Általános viselkedés: félénk bizalmatlan / nyugodt /nem szabad/ magabiztos/ ellenőrizhetetlen

Bizonytalan / visszafogott/ jóindulatú/ túl domináns

Bátortalan / passzív figyelmes

Ösztön/Viselkedés akció közben: csekély / közepes / magas/ nagyon magas

Bevethetőség/Kitartás

Lenyugvási készség

Vezethetőség

Terhelhetőség

Viselkedés, fogás közben: elöl nyugtalanul/ elöl stabilan, teli /nyugtalan, teli / nyugodt, /stabil lazán

Az EzA-Körungon utódvizsgálat is történik. Legalább négy utódot kell bemutatni minimum két különböző alomból. Az utód kutyák minimális kora hat hónap. Ez az utódcsoport szolgál az EzA. Körungon felvezetett kutya mindenkori tenyész értékének megállapítására. Írásbeli értékelést kapnak, küllem értékelési minősítés nélkül.

A katalógusból

A katalógusba írt szöveg, a saját megjegyzéseim a kutya felvezetése alatt. 

+ egy kép Evi v.d. Berghalbinsel -tulajdonos, felvezető Helmut Freiburg ADRK körmeister , bírói testület elnöke. (

Ősszel is ott voltam. Katalógus , videó kazetta és kevés képem van róla.

ADRK Körung 1996 .