Helyben maradás, kicsi kényszerrel, az aktív, nem tud nyugton lenni, még képzetlen kutyákhoz. Ha nem tud hibázni, korrigálni sem kell, pláne nem kell büntetni! A póráz a biztonsági öv, a lábam a csatja , de hívhatjuk biztosító kötélnek is az eszközt ami segítségünkre van. Ez egy bevezető rész gyakorlat, hogy gyorsan megértse a szabályt. Ott marad-fekszik, ebből nem kelhet fel kedve és hangulata szerint. 

A helyben maradás tanításának sokadik változata 

Természetesen a gyakorlás előtt, sétáltunk egy nagyot, majd megálltunk a tisztásnál, felállítottam a fényképezőgépet. Dezsi pórázon van. A póráz hossza két méter, mert ez több minden gyakorlásához jó! Ez a póráz hosszúság nekem bevált, mert lehetővé teszi, hogy ne azonnal feszítsem, húzzam vissza a kutyát a séták, gyakorlások alkalmával. Ő alapból nagyobbat lép, mint én, és bizony lendületesen indul, laza ügetésben közlekedik. 

Másik előny, hogy ki is köthetem ezzel egy rövid időre. Ezen kívül van még több pórázunk, hosszabb is és rövidebb is.

Alapállásból indul a gyakorlat

Nézd a videót! Amikor felvettük a szabályos alapállást, azaz ki gabalyodtam a pórázból, Dezsi szabályosan, figyelmesen ül, kapja a dicséretet (klikk). Ő kondicionálva van a hangjához , már pontosan tudja ez a hang a megerősítő jutalom. Így nem tömöm falattal is. Az alap állás egy jó gyakorlat, jár a dicséret érte! Fontos! A tudott elemeket is mindig megdicsérjük, hiszen a célunk az, hogy motivált legyen, szívesen működjön együtt velünk.  A kedvünkben jár és mi örülünk neki! 

Most jön a helyben maradás gyakorlat tanításának kezdő lépése.

Használom a jutalomfalatot és mutogatok is. Dezsinek nem kellene, mert már csak szóra is le tudna feküdni, ám az  alapok bemutatásához szükség van rá!  Új dolog tanulásánál a természetes és elsődleges megerősítés nem maradhat el! Azzal gyorsabb a tanulás! A teljesen kezdő Ricsi és Marsal kedvéért, akik az első vonat útra készültek, adtam ezt a tippet eredetileg

Kezemben a póráz és a nyakörvhöz közel, a póráz tövében rálépek!

Az adja a biztosítékot, hogy nem tud felpattanni! Kicsi kényszer, az aktív, nem tud nyugton lenni, erős kutyákhoz. A fekvését megerősítem a lába közé tett falattal és klikk hanggal is.  Küzdelem és bosszúság helyett eszközhasználat. Nem büntetés, de megelőző óvintézkedés! Ha nem tud hibázni, korrigálni sem kell, hatékonyak tudunk maradni. 

Második lépés

Lábam marad a pórázon és ide oda mozgok, de a vezényszóval „fekszik”, értésére adom, mit várok továbbra is tőle! Mivel nem mozdul, jutalmazom klikk+ falat.

A videón 0:54 környékén mutatom, hogy lábam a pórázon, de a kezemben is van, szükség esetén használhatom. Bizony, ha fel akarna állni Dezsi, esélyem se lenne lent tartani, de így, hogy teljes testsúllyal rá terhelhetem magam a póráz tövére, majdan a szabadulási kísérletnél, elég erőt tudok kifejteni, hogy ne hibázhasson a kutya.

Teszik, nem tetszik egy pillanat alatt felállhat, ha nagyon akarja,  és én már csak mennék az események után. Javítani kellene, ahelyett, hogy a jót tanítanám. 

Itt nincs semmilyen elvonó inger

Ám, ha megjelenne egy ember, vagy egy kutya, bizony Dezsi  felpattanna azonnal. Természetes póz az ismerkedéshez az állás, így ez ösztönös cselekvés lenne részéről. 
Sem a buszon, sem a vonaton, meg még számtalan helyen nem praktikus a ösztönös felpattanás, állás. Felesleges izgalmat okozna, ezért jobb egy megelőző biztosítás. Amikor tényleg megtanulta a helyben maradás gyakorlatot, akkor a vezényszóval, a kívánt pozícióban tudjuk tartani. 

Nem hívjuk el

Fiatal kutyát nem hívjuk el a helyben maradásból, mert még nem stabil, nem megtanult a helyben maradás.  Az állandó elhívogatással nem is lenne megbízhatóan végrehajtott gyakorlat belőle soha. 

Amikor hibázom

Nézd ! 3:13-nál fekszik vezényszóval erősítettem meg a pozíciót, hogy ne jöjjön utánam és leléptem a pórázról. A cél az lett volna, hogy Dezsi ott maradjon. DE! Belegabalyodtam ismét a pórázba és meghúztam a lábammal. Láthatod milyen gyorsan reagált Dezsi , na, ná, hogy eljött ! Nem ő hibázott, hanem én és már hiába mondogattam a fekszik vezényszót. Ugyan lefeküdt tessék- lássék módon, de mivel nem olyan formában ahogyan eredetileg szerettem volna , korrigálnom kellett. 

Akkor Dezsi adott egy jelzést

Ott már  Dezsi a maga szelíd módján megmutatta, hogy ő másként szeretné folytatni, és keresztbe feküdt elém! Én meg ráhagytam, ahogyan a kezdő gazdik rendre tenni szokták! Mindegy is, akár így is feküdhet, gondoltam én.

Jó ez ? 

Jó, ha nincs cél és nem lebeg a szemünk előtt  bármilyen vizsgaszintű feladat végrehajtás. Ilyen ráhagyom, mert úgy is jó lesz,  végrehajtást a vizsgaszintű kiképzésnél el kell felejteni, de a vonatozáshoz mindegy, akár eldőlve is aludhat, ha úgy van kedve. 

Praktikus tanács

Ha azt szeretnéd, hogy utazás közben elaludjon, ne nyüzsögjön, kevés ingert kell adni neki!  Falatot eltenni, nem hozzászólni, nem kalimpálni a kezeddel, csak ritkán klikkelni egyet (falat hozzáadás nélkül). Lábbal „leszögezve” a pórázt lent tartani végig megoldható a 20 perces úton és nem szökdécsel, meg zizeg a kutya. Nem teszel rosszat vele, ha fegyelemre, önuralomra szoktatod, sőt jó lesz neki. Viszont ezt ne büntetésként, dühből, tedd, törekedj a vidám, együttműködő, fegyelmezett kutyára. Sokkal több helyre viheted így magaddal. Amit kölyök korban megtanul, később se felejti el. 

Plusz egy tipp

Az izgatott kutyát nyugtatni kell, nem korholni, ideges hangon utasítgatni! Felesleges a lendületét  kényszerítő eszközökkel, szögessel fékezni! Látszatmegoldás, amiből azt érti csak meg a kutya, hogy korlátozva van. A labda dobálástól is csak aktív és motivált lesz! Zizeg, toporog, türelmetlen, pont úgy, mint mi egy idő után, ha nem áll le! Hatásosabb a  türelem, az időben elvégzett munka, azaz a helyben maradás gyakorlat tanítása, rendszeres gyakorlás, akár eszközök segítségével. 

Érvényes ez akkor is, amikor a kutya izgatott lesz a látványunktól esetleg indulásra kész, ha kezünkben a póráz és a nyakörv! Vagy olyankor is előfordul, ha az etetőtál, vagy mindenféle csemege van nálunk. Az eseménytől leállíthatatlanul zizeg, nyüzsög. A helyben maradás lenyugtatja, önuralomra készteti! Mi is nyugodtak maradhatunk! Egy okkal több , hogy ezt a gyakorlatot is megtanítsuk neki! 

Még több tipp a helyben maradás tanításához

Helyben maradás Dezsi