Kicsi kényszer, az aktív , nem tud nyugton lenni  kutyákhoz. Ha nem tud hibázni, korrigálni sem kell, pláne nem kell büntetni! 

A póráz a biztonsági öv, a lábam a csatja , de hívhatjuk biztosító kötélnek is.

Bevezető rész gyakorlat, hogy gyorsan megértse a szabályt. Fekszik , amiből nem kelhet fel kedve és hangulata szerint. 

A helyben maradás tanításának sokadik változata 

Természetesen a gyakorlás előtt, sétáltunk egy nagyot, majd megálltunk a tisztásnál, felállítottam a fényképezőgépet.

Dezsi pórázon.

A póráz hossza két méter , mert ez több minden gyakorlásához jó! Ezen kívül van még több pórázunk, hosszabb is és rövidebb is. Ez a póráz hosszúság nekem bevált mert,  lehetővé teszi, hogy ne azonnal feszítsem, húzzam vissza a kutyát a séták alkalmával. Ő alapból nagyobbat lép, mint én, és bizony lendületesen indul, laza ügetésben közlekedik.  Másik előny, hogy ki is köthetem ezzel egy rövid időre. 

Alapállásból indul a gyakorlat

Nézd a videót ! Amikor felvettük a szabályos alapállást, azaz ki gabalyodtam a pórázból, Dezsi szabályosan, figyelmesen ül, kapja a dicséretet (klikk). Ő kondicionálva van a hangjához , már pontosan tudja ez a hang a megerősítő jutalom. Így nem tömöm falattal is. Az alap állás egy jó gyakorlat, jár a dicséret érte ! Utána jön a helyben maradás gyakorlat tanításának kezdő lépése.

Használom a jutalomfalatot és mutogatok is.

A teljesen kezdő Ricsi és Marsal kedvéért, akik az első vonat útra készülnek.  Dezsinek nem kellene, mert már csak szóra is le tudna feküdni. Ám az  alapok bemutatásához szükség van rá!  Új dolog tanulásánál a természetes és elsödleges megerősítés nem maradhat el! Azzal gyorsabb a tanulás! 

Szóval 

Kezemben a póráz és a nyakörhöz közel, a póráz tövében rálépek! Az adja a biztosítékot, hogy nem tud felpattanni! Kicsi kényszer, az aktív , nem tud nyugton lenni  kutyákhoz. Ha nem tud hibázni, korrigálni sem kell, pláne nem kell büntetni! A fekvését megerősítem a lába közé tett falattal és klikk hanggal is. 

Második lépés

Lábam marad a pórázon és ide oda mozgok, de a vezényszóval „fekszik”, értésére adom, mit várok továbbra is tőle! Mivel nem mozdul, jutalmazom klikk+ falat.

0:54 környékén mutatom, hogy lábam a pórázon és mivel az a kezemben is van, használhatom, ha fizikai kényszerre lenne szükség. Bizony, ha fel akarna állni Dezsi, esélyem se lenne lent tartani, de így, hogy teljes testsúllyal rá terhelhetem magam elég erőt tudok kifejteni, hogy ne hibázhasson a kutya. Egy pillanat alatt feláll, ha nagyon akarja és én már csak mennék az események után. Javítani kellene, ahelyett, hogy a jót tanítanám. 

Nincs semmilyen elvonó inger

Ám, ha megjelenne egy ember, vagy egy kutya, bizony Dezsi  felpattanna azonnal. Természetes póz az ismerkedéshez az állás, így ez ösztönös cselekvés lenne részéről. 
Sem a buszon, sem a vonaton, meg még számtalan helyen nem praktikus a ösztönös felpattanás , állás. Újabb ok a helyben maradás tanítására!  Amikor megtanulta már, vezényszóval, a kívánt pozícióban tudjuk tartani. Ahol addig ott kell maradnia, amíg a feloldó másik vezényszót meg nem kapja.

Nem hívjuk el

Fiatal kutyánál, azért nem hívjuk el a helyben maradásból, mert még nem stabil, nem megtanult a helyben maradás.  Az állandó elhívogatással nem is lenne megbízhatóan végrehajtott gyakorlat belőle soha.  

Amikor hibázom

Nézd ! 3:13-nál fekszik vezényszóval erősítettem meg a pozíciót, hogy ne jöjjön utánam és leléptem a pórázról. A cél az lett volna, hogy Dezsi ott maradjon. DE! Belegabalyodtam ismét a pórázba és meghúztam a lábammal azt! Na, ná hogy eljött Dezsi!
Nem ő hibázott, hanem én és már hiába mondogattam a fekszik vezényszót. Ugyan lefeküdt tessék- lássék módon, de mivel nem olyan formában szerettem volna , korrigálnom kellett. 

Akkor Dezsi adott egy jelzést

Ott már  Dezsi a maga szelíd módján megmutatta, hogy ő másként szeretné folytatni, és keresztbe feküdt elém! Én meg ráhagytam, ahogyan a kezdő gazdik rendre tenni szokták! Mindegy is, akár így is feküdhet, gondoltam én.

Jó ez ? 

Jó, ha nincs cél és nem lebeg a szemünk előtt  bármilyen vizsgaszintű feladat végrehajtás. Ilyen ráhagyom, mert úgy is jó lesz,  végrehajtást a vizsgaszintű kiképzésnél el kell felejteni, de a vonatozáshoz mindegy, akár eldőlve is aludhat, ha úgy van kedve. 

Ha azt szeretnéd, hogy el aludjon, ne nyüzsögjön, kevés ingert kell adni neki!  Falatot eltenni, nem hozzászólni, nem kalimpálni a kezeddel, csak ritkán klikkelni egyet (falat hozzáadás nélkül).

Lábbal „leszögezve” a pórázt lent tartani végig megoldható a 20 perces úton és nem szökdécsel, meg zizeg a kutya. Egyszer csak feladja és elpihen. 

Nem teszel rosszat vele, ha fegyelemre, önuralomra szoktatod, sőt jó lesz neki. Sokkal több helyre viheted magaddal. Amit kölyök korban megtanul, később se felejti el.

Még több variáció ITT

és

Amikor a kutya velünk van, aktív, várja, hogy történjen valami, hiszen mi jelentjük a számára kedves eseményeket. Izgatott lesz a látványunktól esetleg indulásra kész, ha kezünkben a póráz és a nyakörv! Vagy az etetőtál, vagy mindenféle csemege van nálunk, amivel kedveskedünk neki.

Az izgatott kutyát nyugtatni kell, nem korholni, ideges hangon utasítgatni! Felesleges a lendületét  kényszerítő eszközökkel, szögessel fékezni! Látszatmegoldás, amiből azt érti csak meg a kutya, hogy korlátozva van. A labda dobálástól is csak aktív és motivált lesz! Zizeg, toporog, türelmetlen, pont úgy, mint mi egy idő után, ha nem áll le! Hatásosabb a  türelem, az időben elvégzett munka, azaz gyakorlat tanítása, rendszeres gyakorlás, eszközök segítségével. 

https://siroccorottweiler.hu/otthon-es-idegen-helyen/

Helyben marad Dezsi