Karakter teszt –Luonotesti Miről tájékoztat?

A karakter teszt értékes információt nyújt a temperamentumról és a koncentrációról, az ideg szerkezetről, a hozzáférhetőségről és a keménységről/ puhaságról, valamint a megközelíthetőségről. Több oldalon van leírva mik az értékelés szempontjai, mit is takar a vizsgálat. Nyilvános, a kennel klub oldalán bárki elolvashatja, „csak” a finn nyelvet kell érteni ehhez. Nem könnyű szöveg, de érdekes, mert ugyan olyan szempontokat vesz figyelembe, mint itthon is. FCI tagország, az FCI iránymutatását követve dolgozták ki a saját rendszerüket.

A vizsgálat értékelése pontszámok és rövid szöveges értékelés alapján egy táblázatban kerül a nyilvános rendszerbe. Ezt a táblázatot követve próbáltam megérteni a kifejezéseket és a bírálati szempontokat.

Testitulosten tulkinta luonnetestisääntöjen mukaan-azaz

A vizsgálat eredményeinek értelmezése a vizsgálat jellege szerint
Toimintakyky

Funkcionális kapacitás / magyarázat a kifejezésre, mert utána kellett járnom mire is gondolhatnak/ „Az egyén képességét egy feladat biztonságos, megbízható ellátására a funkcionális kapacitás vizsgálatával lehet értékelni.”

A funkcionális kapacitást a jellemkép egyik jellemzőjének tekintjük, olyan kutyánál, aki az elképzelt vagy valódi veszélyben kényszer nélkül is kitart. Azt gondoljuk, hogy amit funkciónak tekintünk, számos tulajdonság együttes reakciója. A cselekvési képességhez legközelebb áll a bátorság.

A cselekvési képesség a kutya azon képessége, hogy kitart, annak ellenére, hogy félelemnek van kitéve. Más szavakkal, a kutya a félelmei ellenére megfelelő módon reagál, és ha szükséges, legyőzi félelmeit a cél elérése érdekében. A kutya reakciója a helyzetre, a genomra és a tapasztalatra épül.

A funkcionalitás nem állandó, amely minden helyzetben megmarad, az sokkal inkább a kiváltó ingerre adott válasz.  Egyének és egyének között különböző helyzetekben változik.

Minden területőrző viselkedésű állat esetében, a saját terület és mindenekelőtt a lakóhely közelsége a viselkedésre hatással van. Annak ellenére, hogy az egyén normális működésre képes, a kutyák funkcionálisabbak otthonuk közelében. Családtagjaikkal (gazdájával) a kutya kevésbé ijedt, vagy legalábbis hajlandó legyőzni a félelmeit.

Terävyys: Az élesség

Az élesség olyan funkció, amely a kutyát agresszív reagálásra készteti, amikor fenyegető helyzetben érzi magát. Az élesség foka fordítottan arányos az irritációs küszöb magasságával. Minél hamarabb reagál az agresszív ingerre, annál nagyobb az élességi fok.

Puolustushalu: Védekezés

A védőkészség mutatja a kutya veleszületett hajlamát arra, hogy támadás vagy támadás kísérleténél aktívan védje magát, a falkát, a gazdát. A védekezési vágy különböző helyzetekben, a környezet változáskor, a kutya hangulata szerint változik.

Ez a vizsgálat megfigyeli a kutya viselkedését olyan helyzetekben, amikor a fenyegetést egy ismeretlen személy adja.

Taisteluhalu: Harckészség

Vágy a harcra: A harc művészete, örömmel részt venni küzdelemben, élvezni a csatát anélkül, hogy az ideges agresszióra épülne. Egyfajta játék-játéknak tekinthető, amelynek legfontosabb része a csata. A harci vágy, belső hajtóerő.

Hermorakenne:- Idegrendszer  

Az ideg szerkezet erősségére vagy gyengeségére utal a kutya reagálása, amikor erős belső feszültség és változó körülmények között van.   A jó ideg szerkezet, hogy stabil, képes kezelni a feszültséget, anélkül, hogy természetellenes kimerültség, hisztéria, vagy más belső jelek jellemeznék.

A kutya idegességének tünetei például a következők: intenzív nyugtalanság, test vibráció, emelkedett pulzus, ami nem a fizikai megterhelés miatt következik be, megnövelt nyelés, indokolatlan és nem megfelelő mozgás, a biztonság keresése, hasmenés vagy hányás.

TemperamenttiVérmérséklet

A temperamentum a viselkedés élénkségére, a figyelem gyorsaságára (figyelem) és az új helyzetekhez és környezetekhez való alkalmazkodás képességére utal. A legtöbb jól adaptálható kutya élénk. Az élénk, figyelmes kutya, amikor új környezeti ingereket kap, hamar felismeri és hozzászokik jelentésükhöz.

A nagyon élénk kutyák nagymértékben befolyásolják környezetüket, ami túlzott szétszórtságot és hosszabb alkalmazkodási időt eredményez. Ez még hangsúlyosabb zavaró körülmények között, mivel szinte képtelenek összpontosítani és egyhelyben maradni. Ezekhez a helyzetekhez való alkalmazkodást a fizikai fáradtság is akadályozza, melyet maguknak okoznak.

Kovuus: Keménység

A keménység arra utal, hogy a kutya hajlamos emlékezni vagy nem emlékezni a kellemetlen élményekre.

LuoksepäästävyysMegközelíthetőség:

A hozzáférhetőség a kutya idegen személyekkel szembeni hozzáállását jelenti.

A kutya hozzáférhető, amikor türelmetlenül és spontán módon törekszik más emberekkel ismerkedni, akivel az ő oktatója találkozott. A kutyát, aki egyértelműen elkerüli az ismerősöket, vagy egyértelmű ellenállást mutat, amikor találkozik a vendégekkel, úgy hívják, hogy tartózkodás.

A jóindulatú kutya csak fenyegető helyzetekben támad. Ez nagyban függ a kutya élességétől. Egy éles kutya a kis fenyegetésre is reagál, könnyebben hibázhat, mint a kevésbé éles kutyák.

Az átláthatóság azt jelenti, hogy a kutya valódi hangulata nyilvánvaló a viselkedésében, függetlenül attól, hogy ez a viselkedés pozitív-e vagy negatív az ember számára. Nincs szükség külön tesztre a hozzáférhetőség értékeléséhez, de az értékelés teljes egészében a tesztbíróknak a kutyák viselkedéséről az emberekre vonatkozó viselkedésén alapul.

Laukauspelottomuus: Lövés állóság

Egy kutya, aki teljesen közömbös a lövésekkel, vagy akit csak a szokásos módon érdekli, lövésálló.

A kutyák, akik nyugtalanul viselkednek az első lövés után, de gyorsan túlteszik magukat a szorongásukon, és az ismétlődő lövésre egyre kisebb reakciót mutatnak, még elfogadhatók.

Egy kutya, aki hevesen reagál a lövésekre, például ugatással, támadó támadással, vagy egyébként izgatott lesz a környezet eseményeitől, de több lövés nem mutat idegességet,

Részletesen mit jelentenek a + és – jelek

+++ Laukausvarma: Koira, joka käyttäytyy täysin välinpitämättömästi laukauksiin tai joka on niistä kiinnostunut vain luonnollisella tavalla. +++ A kutya teljes közönnyel reagál a lövésekre vagy természetes módon érdeklődik. .

++   Laukauskokematon: Koira, joka reagoi ensimmäisiin laukauksiin, mutta kuultuaan useamman laukauksen levottomuus pienenee. ++ Launcher: Az első lövésekre reagáló kutya, de több lövés után a nyugtalanság csökken.

+    Paukkuärtyisä: Koira, jolle ampuminen aiheuttaa selviä aggressiivisia reaktioita äänen suuntaan. + Sparrow: Olyan kutya, akinek a lövéskor világos agresszív reakciókat okoz a hang.

Laukausaltis: Koira, joka osoittaa melko selvästi epänormaalia, mutta ei hermostunutta käyttäytymistä. Reagoi suunnilleen samalla tavallajokaiseen laukaukseen. – Megdöbbentő: Egy kutya, amely egyértelműen kóros, de nem ideges viselkedést mutat. Minden lövésnél közel azonos módon reagál.

– –  Laukausarka: Koira, joka jokaisen laukauksen jälkeen reagoi hermostuneesti osoittaen yhtä suurta tai suurempaa hermostuneisuutta. Koiralla on vaikeuksia mielen tasapainonsa palauttamisessa.

– – Éles:

Egy kutya, aki minden lövés után idegesen reagál, egyformán vagy még nagyobb idegességre utal a magatartása.  A kutya nehezen tudja visszaállítani az egyensúlyát.

Mi a karakter teszt?

A karaktervizsgálat a kutya karakterének hivatalos vizsgálata, ezért egyedülálló és csak bizonyos körülmények között reprodukálható. Ez nem csak teszt vagy egy verseny. Bár a végeredményt értékeljük, fontosabb megvizsgálni, hogy mit takarnak a pontszámok az űrlapon, a kutyáról. A teszt végpontjának csak akkor van jelentősége, ha a teszt a verseny feltétele, vagy ha kevesebb, mint +75 pont. Akkor ismételni kell a tesztet.

A vizsgálat a veszélyeztetettség (szánkó, védekező támadás és élesség) nem gyenge fényviszonyok között zajlik.

Értékes információt nyújt a temperamentumról és a koncentrációról, az idegszerkezetről, a hozzáférhetőségről és a keménységről / puhaságról, valamint a megközelíthetőségről. A kutya hajlamos arra, hogy agresszióval reagáljon a dolgokra.

A természet különböző jellemzők együttesének tekinthető, és a pontszámláló rendszerben azt gondolják, hogy ha egy kutya hiányosságai vannak (pl. Puha) a kutya bizonyos részében, akkor egy másik oldalon (például jó harci erővel) kompenzálható, ami segít a kutyának a nehézségek ellenére előrelépni.

A túlzott temperamentum a kutyát egy madárijesztővé teszi, amely betölti az idegrendszert, és lassítja a tanulást.

Az ideális kutya élénk, azaz gyorsan megfigyeli a dolgokat, a lényegekre összpontosít, és könnyen alkalmazkodik a helyzetekhez. Fontos, hogy a kutya kiegyensúlyozott tulajdonságokkal bírjon. Egy kiegyensúlyozott kutya, aki kis mennyiségű funkcióval rendelkezik, boldog barát, aki szereti a nyáját boldogság tartani és élvezni a társaságát. A hobbi kutyának azonban több karakter erőssége várható, legfontosabb jellemzők a jó idegek, a munkaképesség és a kiegyensúlyozottság, azaz a temperamentum.

A karaktervizsgálat háttere

A karakter vizsgálatot Finnországban a svéd hadsereg fejlesztette ki, mint a szolgáltati kutyák teljesítményének értékelésére szolgáló módszert. Hasznos az egyéb fajták természetének értékelésére, különösen akkor, ha a kutyák reakcióiról van szó olyan helyzetben, amikor az idegrendszer terhelődik. A teszt értékelési skálát jó védő kutyának tervezték, más fajták osztályozását, pontjait a fajta jellemzők figyelembevételével kell kialakítani.

Kik jogosultak részt venni?

A részvétel joga a Kennel klubban nyilvántartásba vett fajtatiszta kutyáknál, vagy a Kennel Klub által jóváhagyott kutyaregiszternél, amely legalább két és kevesebb, mint hét éves, és a Kennel Club szabályzatának megfelelően vakcinázott és azonosított.

Mi a vizsgálat célja?

A karaktervizsgálat célja, hogy értékelje és rögzítse a kutya viselkedését olyan helyzetben, amikor az idegrendszerét megterhelik. A vizsgálati eredmény felhasználható a kutya természetének meghatározására és a képzésre való hajlam értékelésére. A teszt eredménye információt ad, a kutyáról, képességeiről, a tenyésztő szervezeteknek és tenyésztőknek is.

A karakter a kutya legfontosabb jellemzője.

Minden tenyésztő – törekszik arra, hogy legyen egy szép, kutyája. Egy szép kinézetű kutyával is, dolgozhatsz, vagy más módon élhetsz vele, és akár életmodellt választhatsz.

Azonban, ha a kutya természetében kellemetlen jellemzők vannak, mint például a túlzott agresszív reakció a környezetre, az ilyen kutyákkal való élet nem szórakoztató vagy kielégítő.

A karaktervizsgálat tájékoztatást ad a kutya viselkedéséről, elvégzett teszteken át. Kölyök kutyáknak speciálisan elvégzett tesztek vannak. Az így kapott információ felhasználható a kutya képzésére, az adatok összehasonlíthatók a fajták saját profiljával. Felnőttkori teszt, egy olyan információ ami felhasználható a tenyésztési kombinációk tervezéséhez. A szervezeteknek sok tennivalója van a karakter vizsgálati eredmények értékelésében és a természet profilok létrehozásában, de érdemes dolgozni, ha információt szeretne kapni a finn kutyapopuláció természet profiljáról és annak lehetséges változásairól.