Múlt időben, azaz vissza az időben!  MEOE Magyar Rottweiler Klub , mozaik szóval-MRK. Egy rövid időszak bemutatása, videók, képek, eredmények , rendezvények, kutyák, gazdák. 2005-2009-ig terjedő időszak. Klubkiállítások, tenyészszemlék, verseny, vizsga. Linkek mutatnak a bővebb információkra, az adott rendezvényről. 

2006. Dunakeszi

bíró: Helmut Weiler , tolmács Simó Gergely Ebugatta riport 2006. Riporter: Petrus Krisztina

Összesítő Klubkiállítás 2006 

Tenyészszemle eredmények 2006.   

Országos bajnokság 

Eredmények

A 2006 évi Országos Rottweiler Bajnok: 

C ágazatban:  Kulcsár Gábor  Rotthunter Herbie nevű kutyájával  93 ponttal
Összetettben B,C ágazatok:  Levente Zsolt  Germina vom Hause Merkant nevű kutyájával 173 ponttal   
Gratulálunk! 

Ez a fotó az I. Országos bajnokságon készült BH szinten(2005)

 Kulcsár Gábor

Herbie apja Rotthunter Fritz,anyja Rotthunter Gundi, így Sirocco Rás, Dolly révén, aki mindkét kutya anyja , ő is rokon.  Nem tenyészkutya. Nem vezették fel tenyészszemlén. Ugyanezen a bajnokságon Locomotiv Quantico IPO 1 vizsgát tett ezen a versenyen. Őrző-védő fázis győztes lett! ( 2005 ) Anya: Locomotiv Mézi- apa: Sirocco Táno. Messzire nyúló rokonság, hogy anyai vonalon Cristosz kutyánk  fia, Malabár,  a nagyapja.  Nem tenyészkutya,  nem vezették fel tenyész szemlén . 

Kulcsár Gábor és Budai Erika lelkes közreműködésével, akik az Eb-Dorádó kutyaiskolára jártak, ott készültek, valósulhatott meg a színvonalas rendezvény. Az Eb-Dorádó KKI csapata, Radics Zsolt irányításával, elkötelezett verseny kutyások voltak, az ő szakmai munkájuk húzta  magával a rottweilereseket. 

Ágazatos versenyek 

2006. IV. Sződliget -kupa  

bírók: Papp György, Petrás Antal segédek : Sipos Sándor -Mezőtúr Dudás Gábor -Budapest

Levente Zsolt , Kulcsár Gábor, Sike Dénes
I. Rotthunter Herbie II. Germina vom Haus Merkant III. Galga Harpa Vagány

Sződligeti KKI- Horvát Zoltán iskolavezető közreműködésével valósulhatott meg, 2006-ban az MRK Klub által is támogatott rendezvény. Ezt a támogatást ki kellett harcolni, mert a vezetőség nem szerette volna folytatni a hagyományt, nem érezték magukénak a rendezvényt. Nekem jó élményeim kapcsolódtak a rendezvényhez, hiszen sok éve támogattunk minden munkakutyás megmozdulást.

Több jól sikerült rendezvény volt már itt

 2003. Sződliget kupa

A kép Sződligeten készült 2006-ban. Így kapcsolódunk össze, innen ismerjük egymást kutyásként, így vagyunk ott a Sződligeti kutyaiskola rendezvényén. Három kutyaiskola tagjai vagyunk, plusz én rottweiler tenyésztőként is érdekelt vagyok. Mekyik iskolákat képviseljük? II.k-i Hidegkuti kutyaiskola, Eb-Dorádó kutyaiskola, Köbányai Happy Dog kutyaiskola, Sződligeti kutyaiskola – a rottweiler tenyésztés, rottweiler klub révén kapcsolódunk egybe. Ezeken a rendezvényeken keresztül voltunk az országos munkakutyások, verseny kutyások közösségének része.

Siroccó Tessa BH szint 7. hely BH vizsgára felkészült a Pannon Kutyás Egyesületnél, Leczki Sarolta iskolavezető irányításával. Majd Klári Gödöllőre járt, Halász Árpi segítségével készült fel az IPO1, IPO2 -es vizsgájára.

Miért oda járt, miért ott vizsgázott? 

Persze “Gödőllő “-höz is, a Köbányai Happy Dog Kutyaiskola a kapocs. 

Amikor Árpiék tanulni és tréningezni jártak az iskolára, heti rendszerességgel  találkoztunk. Akkor még MNJK helyi szervezetként, élénk verseny központú tréning folyt hét közben, a hétvégi laikus kiképzés, oktatás mellett. Árpi éppen két rottweilert készített fel vizsgára. Neki is volt egy rottweiler szukája abban az időben, így mi sem természetesebb, hogy elvállalta az Őrző-védő bajnokság megrendezését 2001- ben.  

Sok évvel később Klárinak, Tessa gazdájának is én ajánlottam, hogy Árpival készüljön fel munkavizsgára. A Happy Dog kutyaiskolának válságos időszaka volt, nem volt segéd akivel megbízhatóan készülni lehetett volna. Viktort nagyon szerette Tessa így, nem harcolt vele, nem tette oda magát az őrző-védőn . 

Előzmények

A történetek számomra, nem előzmény nélküliek, hiszen csak a kezdőknek van jelen idejű rácsodálkozása a dolgokra. Ők azok, akik az eseményekbe belecsöppennek, nem is érzékelik, hogy a háttérben zajló események irányítják az ő kutyázását is.

2006. 06.03. Tehetség kutató verseny BH szinten.

A Bende kupa-kiegészítő rendezvénye lett,  tehetségkutató verseny néven. Egy nappal megelőzte a Bende kupát, mert olyan nagy létszámmal neveztek az ország minden részéről. A Bende kupa úgy kinőtte magát, hogy profi versenyzők főpróbájává vált. Teljesen kezdőknek esélytelen volt mellettük versenyezni.

Siroccó Vega, Vito -Farkas Tünde II. k Hidegkúti KKI -Dudás Gábor iskola vezető felkészítésében

Milyen rendezvény ez? 

Köbányai Happy Dog kutyaiskola hagyományos rendezvénye. Népszerű, országos  hírű esemény volt. Benke András iskola vezető által életre hívott, színvonalas ágazatos versenyekkel. Az MNJK -ban betöltött pozíciója,  a verseny központúság meghatározta az iskola életét. Ez az 1 ágazatos verseny, a kezdő kutyásoknak lett kitalálva eredetileg. Az iskola tagjaként, sokat tettünk a rottweilerek jó híre érdekében. Képviselték is sokan a fajtát, de csak olyanok aki ebben a körben mozogtak. Más körökben ez túl magas szint volt, avagy a nagy nyilvánosságot nem merték vállalni. 

Több MEOE Rottweiler szakosztályos- MRK rendezvényt szerveztünk oda, aktív tagjai voltunk az iskolának. Kötelező elvárás volt az iskolavezető részéről, mert csak így kaphattunk  plusz szakmai segítséget. Ezt megelőző években is, több rottweileres résztvevő volt a Bende Kupán. Elvárás nélkül is lelkesedtünk, hiszen természetes része volt az életünknek a kutyák kiképzése. 

Siroccó kutya is indult. Én is Zamival, és Seres Pisti  Norissal. Ezekről nincs felvételem, de a Sződliget kupáról igen. Siroccó Leó, Noris -szép és jó- kiállítás, tenyészszemle, így elvben tenyészkutya volt. Harmadik generációs Siroccó kutya,  apja Siroccó Torro, Favor-anyja Siroccó Gracie, Kokszi. Azért csak elvben tenyész kutya, mert rajtunk kívül nem fedeztettek vele. 

Dudás Gábor és csapata, szintén a Köbányai Happy Dog iskolába járt tréningezni.

Tündét -Vitóval én irányítottam hozzá. 
 

2007. Dunakeszi bíró: Uwe Petermann ADRK, tolmács Simó Gergely H-maga is küllem és teljesítmény bíróként
A kiállításról készült DVD,  ITT   láthatod 5 részben

Első rész ízelítőnek

MRK Klub kiállítás 2007 eredmények   

 Vizsgák

Tenyészszemle Budapest Happy Dog KKI 2007. 03.10. 

Tenyészszemle Dunakeszi Dogft KKI 05.19. 

Tenyészszemle Budapest OMSE 2007. 11.04. 

Dunakeszi Dogfit kutyaiskolához a kapcsolódási pont, még a MEOE Dunakeszi helyi szervezet  idejéből  való. Gigi kutyánkkal ott tenyész szemléztünk 1989. aug. 12-én . Pápa Attila, Pápa Attiláné, Vera révén volt az első rottweileres kapocs, ami ehhez az kutyaiskolához kötődött. Vera egy Gigi  utóddal kezdett munka kutyázni, majd tenyésztett és iskola vezető is volt, ha jól emlékszem.

Plusz kapocs Bán Mihály, akivel az ismeretség Csernák Sanyin keresztül lett meg és a tenyésztés miatt alakult át laza barátsággá. Fedeztetett a kanunkkal.

Országos munkakutya verseny Bende kupa 2007. 

Köbányai Happy Dog KKI  Rotthunter Herbie 

Bíró: Halász Árpád IPO I C-ágazat: 96 pont I. hely – videó

2007.10.20 –  I. Sződligeti Rottweiler kupa Bíró: Benke András

Helyszín: Sződliget HPO I C-ágazat: 74 pont

Herbie  videó itt,  

Ez már nem a MEOE-hez, nem a  klubhoz kötődő rendezvény.  Amiért a videó mégis idekerült : azért, mert tanulságos ! A kutya nem gép, amin benyomunk egy gombot és működik hibátlanul. Tudni kell felvállalni, a kevésbé sikeres munkát is. Helyén kezelve ez is egy tanulási folyamat része. Ugyan ezen a rendezvényen, egy másik rottweiler el se ment a segédig, de az ő történetéből született egy összeesküvés elmélet. Gyűlölködést generált, ami azóta is tart. 

MRK Speciál kiállítás 2007. 

Kincsem Park Budapest bíró: Ernst Kugler  tolmács: Bán Mihály MRK elnök

MRK Special kiállítás 2007. Budapest eredmények

2008. Dunakeszi MRK Klubkiállítás 

bíró: Helmut Weiler, Edgar Helmann ADRK

Eredmények

MRK tenyészszemlék 2008.   
Ebben az albumban is vannak 2008-as tsz. anyagok
  1. Csepel november 8. 

Őrző védő munkák 1.

Őrző -védő munkák 2.

Őrző-védő munkák 3.

2009. Dunakeszi MRK Klub Kiállítás 

bíró: Hajas István H, Christian Bernbacher A, tolmács :Horváth Péter

Idén a már megszokott helyszínen, de a Klub új vezetősége rendezésében zajlott a 22. Klub győztes kiállítás. Dunakeszin a Radnóti Miklós gimnázium sportcsarnokában, sok –sok rottweileres várt a bírálatokra. 84 nevezett kutya, melyből 71 felvezetésre került. Fajcsák Zoltán elnök úr megnyitója után elkezdődtek a bírálatok.

A bébi és kölyök osztályos kutyákat Hajas István bíró úr bírálta, Magyarországról. Christian Bernbacher pedig az összes többi osztályt, Ausztriából. Váratlan felkérésre a körön belül követtem az eseményeket, mert ring titkár voltam. Horváth Péter, pedig tolmácsolt. Minden kiállításon izgalommal vágunk bele a munkába, mert kell egy kis idő, amíg a ring személyzet összehangolódik, hogy a lehető legjobban segítse a bíró munkáját. Két remek irnokunk is volt, így minden flottul ment. -folytatás a linken

Rövid beszámoló a kiállításról.

A blogban csak az osztály győzteseket HPJ, CAC és a kitűnő 2 R. CAC kutyák eredményét soroltam fel. Viszont megleltem az összesítőt! Azt ide teszem.

Viktor fiam, Zico-val

2009 MRK Tenyészszemle Bp. Csepel 11. 07.  

Képek a mérésről ITT   Videó az őrző-védő munkákról link- ként  a jegyzetben 

2009. 04. MRK Tenyészszemle Dunakeszi

Egy nagyon rövid, vacak felvétel, ráadásul hiányos. Amiért érdemes  megnézni, az Suszter Ferenc bírói értékelése két kutya munkájáról. Ilyen az, ha olyan bírál aki érti is, amit csinál és remekül meg is tudja fogalmazni. Ebből lehet tanulni!

MEOE Csepeli kutyaiskola, Hemberger Attila vezetésével vállalta a tenyészszemle lebonyolítását, ő volt a segéd is. Családi elköteleződése a rottweiler felé, lehet már nem mindenki számára ismert. Hemberger Lászlóné, Edit, az anyukája, Hemberger Ágnes, a húga- a Rott-Berger rottweiler kennel.

Közösség

Ebből az összefoglalóból is látszik, hogy három terület van, ahol a rottweileresek megismerhetik egymást. Kiállítás, kutyaiskola  tenyésztés. Az ország különböző pontjain levő rottweilereseket a tenyésztéshez kapcsolódó laza szál köti össze. Kitől van kutyája, kivel fedeztet, kivel áll egy körben a kiállításon az adott időszakban. Az emberek, az egymáshoz való viszonyuk, határozzák meg a klub életét. Mivel a kezdetektől két klub volt, hol egyik hol másik klub volt erősebb. Ebben az időszakban éppen az MRK látszott annak.  Valójában a “KLUB” ,  sose volt erős, stabil. (egyik sem) Örökös változás jellemezte a klubbok életét, a tisztségviselő választás idején mindig nagy volt a pezsgés.

2009 – től 2016-ig nem voltam egyik rottweiler klubnak se tagja.

A MEOE Kuvasz klubjába fizettem tagdíjat,  így a MEOE szolgáltatások ugyanúgy megillettek. Ami a klub tagsággal plusz jog, lehetőség, hogy a szervezet tagjaként részt vehetek a közgyűlésen, szavazhatok, tisztségre választható vagyok már nem volt fontos számomra. Akkor már tudtam, hogy reménytelen változást elérni. Nem volt motivációm, hogy ugyanazokat  hiábavaló köröket járjam. Örökösen küzdeni kellett  a tudatlansággal, pénztelenséggel.  A csőd és a felszámolás időpontja nem volt még meghatározható, de kiszámítható volt, hogy eljön.

El jött! 2011.

2013. Amikor a tagsági viszonyom természetes személyként megszűnt, mert az átalakult MEOESZ -nek, csak jogi személy tagjai lehettek. 2014-2015-ben, 2016 elején sehol nem voltam tag. Kijelölt állami szervezetben meg végképp nem! Ennek oka az előző évtizedekben rejlik, a sokadik bizalomvesztés okán.   

Egy pici szelet magyarázatként.

2003-ban a MEOE Rottweiler klub vezetőségének felfüggesztése után eltelt egy hosszú idő, amíg senki nem vállalta fel a Klub vezetését így MEOE által kijelölt felügyelő biztos irányított. A háttérben továbbra is folytak a szervezkedések, hogy miként legyen, milyen követelmények legyenek egy tenyészszemlén. Ez borzolja az idegeket minden időben. 2004 –ben nagy nehezen sikerült összehozni egy közgyűlést. Elnök választás és tisztségviselő választás volt. Így az új elnök, új vezetőség ciklusa 2004-től datálódik. Váratlan esemény, vezetőségi tagnak választottak. Még váratlanabb, hogy el is vállaltam.

Így meséltem erről még 2011-ben.

Fordulat, ami meghatározó eseménnyé vált.  

Avagy 2005-2009-ig Szervezeti élet MEOE MRK címmel írtam meg a történetet a blogba 2011-ben. 2006-ig elhúzódott a vezetőségi tagságom visszaállítása, ezért a 2005-ös évről nincs igazán anyagom. A felfüggesztés körüli huzavona anyagai megvannak, no meg a versenyekről, baráti találkozókról, tréningekről készült képek, videók.

Nyilvánosság.

Egyébként is 2003-tól ismerkedem a számítógéppel, azóta van internet kapcsolatom is. Nulláról kezdve, magánszorgalomból tanulva, próbálkozom. Unokahúgom segítségével, a honlap készítés rejtelmeibe is bekukkantottam (megtanultam több program használatát). Mára egészen ügyes lettem ezen a téren is, így elnyertem a klaviatúra kutyás titulusát. Aki képtelen megbirkózni a betűkkel, a számítógép használatával, az gúnyosan, lenézően nyilatkozik erröl a tevékenységemről, de én hiszem, hogy az információ átadás, a tanulás hasznos dolog.

Én megköszönöm mindenkinek, akiktől így, a net-en keresztül tanulhattam. Kár, hogy az én ifjúságom idején, nem volt ennyi lehetőség. Akkor bizonyára rövidebb idő alatt tanulhattam volna meg azt, amihez akkor, hosszú – hosszú évek kellettek, nyelvtudás nélkül. Sokkal részletesebben összefoglaltam többször, mit, miért, hogyan képzelem el a kutyázást, tenyésztést, mi az amit elutasítok, de a legfrissebb itt. 

4 + 6 + 9 + 9 + 2 – a számok rejtvénye

Balról kezdve a sort =1996 – 2000-ig választási ciklus  amiben volt  egy felfüggesztés, 1 éves időszakra megbízott elnöki irányítás volt.

2000-2004 így tartó választási ciklus, amiben 2003-ban volt egy felfüggesztés. Úgy látszott nem lesz szervezet, mert senki nem akarta vállalni sem az adósságot, sem azt a munkát, hogy romokat eltakarítja és  0-ról építkezik.

2004-től 2009-ig tartó ciklus , melyben ismét volt egy több hónapos felfüggesztés. 2009-ben két fordulós vezetőség választás, mert az egyik tiszt újító közgyűlés megóvásra került.

2011. A szervezet megszüntetésének kimondása, mely 4.000.000 -os hiány hátrahagyását is jelentette. 

Így lett az 1998-ban megörökölt 340.000 Ft-ból első körben 900.000 -Ft hátrahagyott hiány , majd ez a kettő duzzadt tovább. A vezetők, a hangadók támogatásával  ráraktak még ugyan annyit meg még egy kicsivel többet is. De nincs gond, mert egy új szervezetben folyik a munka tovább! Elismert Tenyésztő SZervezetek … 

Megjegyzés 2019.

Kijelölt állami -Elismert Tenyésztő Szervezetek alakultak fajtánként 1998-ban. Hosszú pereskedés vette kezdetét, melynek hatása alakította a kutyás életet, a tenyésztés háza táját.  2013-tól kötelezően érvénybe lépett a  törvény.  Államosítás megtörtént. 

2016. Állami kijelölés megszűnt

Időközben a MEOE szövetségi formává alakult át. Így már a szövetség vette át a civil irányítást  – MEOESZ – két fajtagondozó klubot támogat. A jubiláló MÁRK-ot és az új HMRE-t. MÁRK alapítás éve 1989. HMRE alapítás éve 2012. 

Én meg 10 éve döntöttem úgy, hogy végleg befejezem a Klub -ok diktálta utat figyelembe venni, nem hogy küzdeni a talpon maradásért, hogy bármilyen közösségi kutyázás legyen. Tenyésztőként soha nem volt szükségünk a klubra, mindig előbbre jártunk, és csak hozzá tettünk, segítettünk. Nem türtük, hogy a tudatlanok irányítsanak, ez tény, és zsarolni sem engedtük magunkat. Sem kiállítási címért, sem tenyész engedélyért!

Először csak nagy vonalakban, kivonatosan terveztem közzétenni a weboldalon. Aztán egyre több és több emlék jött elő, főleg a fotóalbumok, videók kapcsán. A gallery.site.hu oldal kezdetben csak max. 14 mb-os videót engedett feltölteni, majd emelte 50 mb-ra. Mára, már csak a számítógépre letöltve nézhetők meg a videók. A kicsi formátum a YouTubra fetöltve rossz minőségűre esik szét.

A lényeg, TALÁN így is látható.

Egyik tisztújítástól, a másik tisztújításig tartó időszak, rendezvények tükrében. Klubkiállítások, tenyészszemlék , vizsgák, versenyek ami kiemelt figyelmet kap. Az utóélete, no az is a “klub”