Dildei módszer. A cél a lépésenkénti nyomkövetés lábnyomról lábnyomra.

A tempót nem befolyásoljuk a pórázzal, hanem a kutya saját maga határozza meg. A nyom fektetésnél azt kell elérnünk, hogy a talaj szaga domináljon. Ezt puha talajon történő nyomfektetéssel érhetjük el. Lehetőleg ne legyen növényzet. A személyes szag „elakad” a növényzetben. Ha a kutya így jutalmat és megelégedést talál, úgy ezt ezzel a típusú nyommal összekapcsolja és lassan, korrekt módon, lábnyomról lábnyomra fog keresni. A kutyát motiválnunk kell, hogy hosszabb ideig koncentráltan keressen. A koncentráció a sebességtől függ, ezért azt kell elérnünk, hogy lassan keressen.

Gondoskodnunk kell arról, hogy a kutya hosszú ideig hibátlanul, koncentrálva nyom kövessen. Ezt úgy érhetjük el, ha kedvező feltételeket teremtünk, egyszerű nyomot fektetünk. A motivációt magas szinten fenn kell tartani. Gyakori hiba a nehézségi fok túl gyors emelése. A kutyának a nyomot a segítségünk és javításunk nélkül magától kell megtalálnia. Mivel ezek gyakori problémák okozói a nyomon

Ezért a következő feltételeknek kell megfelelni:

1.Megfelelő terület

2.A kutyát gondosan elő kell készíteni a nyomra és nyugodtan a nyomhoz vezetni

3.A nyom fektetés (a nyom felépítése)

Az 1-es ponthoz. Csak puha szántást használjunk, látható lábnyomokkal. Jól ellenőrizhető. A mély benyomódásokban erősebb talajszag keletkezik. Az sem baj, hogy a kutya látja a lábnyomokat. Ő más perspektívából látja, ezért nem lát olyan távolra. A kutya nem tanul meg szemmel keresni. A szaglása dominál.

A mély lábnyom előnye, hogy a kutyának mélyen bele kell dugni az orrát, hogy az élelmet kivegye, így intenzívebben veszi fel a szagot. A jutalomfalatot a saroknyomba tesszük, így a kutya nem veszi túl korán észre.
A jutalomfalatnak megfelelő méretűnek kell lennie. Ha túl nagy a falat, a rágás eltereli a figyelmét és kihagy egyes lépéseket. Ha túl kicsi, nem kelti fel kellő képen a kutya érdeklődését.
Fontos a kutyához hangolt lépéshossz. A túl kicsi lépésekkel türelmetlenséget, hektikusságot kelthetünk a kutyában. Ennek következtében szintén kihagyhat lépéseket. A hosszú lépések engedik a kutyát nyugodtan és folyamatosan keresni. A jutalom nagyságával, a lépéshosszal és a pórázzal határozzuk meg a sebességet.

A nyom fektetése:

Az a feladatunk, hogy a nyom helyes lefektetésével a keresés stílusát befolyásoljuk és a kutya számára kedvezővé tegyük, a kutyával összehangoljuk. A lépéshossznak normálisnak kell lennie, ugyanúgy a szélességnek is. A nyomkövetésnél megfigyeljük a kutyát. Ha túl gyorsan keres, megnöveljük a lépéshosszt, vagy a jutalomfalat méretét. Jutalomfalatként kis „hurkadarabok” (inkább virsli) megfelelőek. A katlan ne a megszokott, számtalan falattal telerakott háromszög legyen, mert a kutya túlságosan látja az élelmet. A katlan egyetlen, szorosan egymás mellett fekvő lépés pár legyen, amibe egyetlen falatot teszünk.

Kezdetben a nyom csak a katlanból, néhány méter nyomból és a végén ismét az egymás mellett fekvő lábnyomokból áll. A végére tehetünk egy kicsivel több élelmet, de nem túl sokat, hogy a nyomon lévő élelem legyen a motiváció és ne a nyom végén lévő. A nyom végén ugyanezért játszani sem szabad.

Dildei csak felnőtt kutyákkal kezd el foglalkozni és csak 4 hetente nyomkövet, mert szerinte a fiatal kutyát túl könnyű túlterhelni.

Az elindulás:

A kutyának nyugodtan és folyamatosan kell elindulnia. Ha a kutya elérte az első falatot, fontos, hogy a pórázt lazán hagyjuk. A túl feszes póráz a kutyát túlságosan ösztönzi az előrehaladásra. Nem szabad túl erősen befolyásolni sem, mert attól ideges lesz.

Ha a kutya nem veszi fel rögtön a szagot, a kutyavezetőnek nem szabad segítenie és nyugodtnak kell maradnia, a kutyának magától kell rátalálnia. Ha a kutya eltér a nyomtól, csak a pórázzal segíthetünk neki finoman, de a kutyavezetőnek mozdulatlanul kell maradnia. A kutyának az elejétől fogva azt kell megtanulnia, hogy önállóan találja meg a nyomot. Az ebnek kedvező feltételeket biztosítunk, így saját magát tanítja. Magára hagyjuk a kutyát a nyomon és jól megfigyeljük. Ha problémái vannak, a következő nyomot optimálisabban kell lefektetnünk.

A kutyát nem a pórázzal, nyakörvvel vagy beszéddel befolyásoljuk, hanem a nyomfektetéssel. Ha a kutya felemeli az orrát, a kutyavezető akkor is nyugodt marad, nem befolyásolja a kutyát, hanem megvárja amíg az magától újra felveszi a nyomot. A végén engedjük, hogy megegye az élelmet, majd nyugodtan elvezetjük a nyomtól.

Ha a kutya a nyomon túl ideges, megpróbálhatjuk megetetni nyomkövetés előtt.

Ha a kutya túlságosan húz a kezdőponthoz, megpróbálhatjuk élelemmel elterelni a figyelmét. Pórázzal ne avatkozzunk be.

Ha a kutya túl gyorsan keres, túlhalad néhány saroknyom felett, és túl gyorsan a végére akar jutni, kezdetben keskenyebb oldaltávolságot hagyjunk a lépések közt (túl nehéz a kutyának a fejét jobbra-balra mozgatni) , így a lábnyomok szinte egy vonalban lesznek.

Ha ez nem elég, növeljük a lépéshosszt, lehetőleg keskeny lépéstávolság mellett. Ha a kutya lassabb lesz, ismét normál nyomot fektethetünk.

Dildei szerint a kitartás gyakorlása nem olyan fontos, mint a pontosság.
Ha a kutya 60-80 lépést korrekten és koncentráltan keres, megtalál minden falatot és felveszi, akkor kezdhetjük a törés tanítását. Itt is fontos, hogy a kutya segítség nélkül dolgozzon. Fontos, hogy hogyan fektetjük le a törést. Figyeljünk, hogy a törés illeszkedjen a lépésekhez, bal/jobb.

A törés után 20-30 lépést fektetünk és dupla lépéssel befejezzük. Ha túlmegy a törésen, a kutyavezető megáll és nyugodtan megvárja míg a kutya rátalál. A nyom teljes hossza ebben a stádiumban kb. 100 lépés egy töréssel. Nem sok törést kell gyakorolni, hanem keveset, de pontosan.

Tárgyak:

Ha a kutya tud törni, elkezdhetjük a tárgyjelzést. A fektetést közepes motivációval és stressz mentesen kéne tanítani. Kezdetben egy relatív nagy tárgyat helyezünk a nyom végére, a törés után 20 lépéssel és élelmet teszünk rá. Amikor a kutya tárgyhoz érve megáll és megeszi az élelmet, ökölbe zárt kezünkben élelmet tartva a kutya mellé lépünk, kezünket e tárgyra tesszük. A kutya lefekszik és megjutalmazzuk. Ebben a helyzetben többszöri jutalmazással rögzítjük a kutyát, majd a tárgy felvétele után tovább etetjük. (földről és nem kézből v. tárgyról)

Ha a kutya egy törés és egy tárgyat már nyomkövet, továbbléphetünk a két törésre max 200 lépéses nyomon. A nyomfektetés időtartama Dildeinél nem igazán fontos cca 15 perc.

Ha két töréssel korrekten nyomkövet beépíthetjük a 2. tárgyat. Ezt az első törés után cca 30 lépésre rakjuk. A tárgy után következő 2-3 lépésbe ne rakjunk falatot. A fekvő kutyát újra és újra stabilizáljuk a falattal, ezután számára jól láthatón elhelyezünk egy falatot az első üres lábnyomba és keresd vezényszóval elindítjuk.

Ezt követően következhetnek a további nehezítések: Hegyes szögű törés, növényzet, ívek, zavaró nyomok, de mindig csak annyi, hogy a kutya korrekten keressen. A jutalomfalatot még nem építjük le.

Ha a kutya szemmel keres, eltereléseket fektetünk. A kutya letér az elterelésnél, hagyjuk, hogy túlhaladjon néhány lépést, majd észleli, hogy ott nincs falat és javít. Az idő múlásával a falatokat ritkítani kell és rendszertelenül lerakni. Ha véletlenül füvön nyom követnénk, a katlannak és a befejezésnek akkor is szántásban kell lennie.

Az élelem elhagyása:

Kb. 1 éven keresztül minden lépésbe falatot teszünk, és puha szántásban nyomkövetünk. Kb 10 héttel a vizsga előtt a második vagy harmadik száron a 3-4-dik lépéstől elhagyja a falatokat. Ezt néhányszor megtesszük. Ha ez már jól megy, 6 héttel vizsga előtt az első száron és a z első törésben nem teszünk le falatot. Normál esetben a kutya megérti, hogyha kitartóan nyomkövet, a végén ismét élelmet talál. Ezt néhányszor megtesszük, de közben újra és újra komplett nyomokat is fektetünk, amiken végig jutalomfalatot alkalmazunk. Így teszünk a 3-as vizsgáig (3-4) éves kor. Akkor egyik napról a másikra elhagyunk minden jutalomfalatot a nyomról a tárgy kivételével. A kutya ilyenkor picit gyorsulhat, amit már kis pórázhasználattal korrigálni tudunk.

Gyál, 2008. január 11. Fordította Krausz Viktor

Nézd a videót is kedvcsinálónak

Az írás nyomtatásban is megjelent ITT

Nyomkövetés-Dildei