Rottweileres hétvége, ami meghatározó lett a következő évtizedekre.  1989. nyara, augusztus és 35 fok meleg. Budapest Pestlőrinci kutyakiképző iskola. Előadó : Wolfgang Gaa ADRK kiképzési főfelügyelő, teljesítmény bíró, vizsgázott segéd, aktív munkakutyás, versenyző. Segítő és segéd Martin Winkler, vizsgázott segéd, aktív munkakutyás, rottweiler tulajdonos. Tolmács Szolnoki Béla.Visszaemlékezés sokadszorra, az egy hetes kiképzésvezetői tanfolyamra, annak is a rottweileres hétvégéjére.

Miért érdekes ez  a videó

Mai szemel, semmi rendkívüli nem történik, számomra mégis példaértékű kettőjük munkája. Laikusként is lehet, kell a kiképzéssel, az őrző-védő munka alapjaival ismerkedni.  Egy rottweileres hétvége, jó hangulattal, sikerélménnyel, adhat motivációt!

A videón egy fiatal, egy éves kan, Siroccó Ilkó, látható. Amikor Ilkó 7 hetes volt,  vásárlási szándékkal jött el hozzánk a család. Beszélgettünk, kérdeztünk, egyeztettük az elképzeléseinket. Szó-szót követett és végül a kutya megvásárlása mellett döntöttek. A gyerekek boldogan fogadták a döntést, apa fizetett, de ő láthatóan nem lelkesedett.  Én nem szeretem a kutyákat, közölte tömören, csak a család ragaszkodik hozzá, hogy legyen rottweilerünk.

Eltelt néhány hónap
Látogatóba jöttek, hogy elmeséljék mi hogyan alakult eddig a kutyával. A legbüszkébb és a legelégedettebb, apa volt addigra! Akkor már elmesélte, hogy egyáltalán nem akart kutyát, csak a családi nyomásra egyezett bele. Ő tulajdonképpen allergiás a kutyaszőrre, viszolygott, undorodott megsimogatni egy kutyát! Ehhez képest mi az undor nyomát se láttuk, dögönyözte, törölgette nyálas száját is Ilkonak. Meglepő módon ő vezette, sétáltatta, etette, gondozta! Akkor, hogy is van ez? Hova lett az undor, meg az ellenállás?
 

Ja, hát Ilko olyan okos, olyan kedves, hogy eszembe se jut !- mondta büszke gazdi mosollyal. Már egyáltalán nem bánom, hogy a gyerekek rábeszéltek a rottweilerre! Közel laktak hozzánk, közel az iskolához is, így nem volt nehéz rávenni őket, hogy eljöjjenek a tanfolyamra és járjanak az iskolába.

Értékek

Sokáig igazi értéke volt a fajtának, hogy mindenkit elvarázsolt a rottweiler. Persze csak akkor, ha közelebbről megismerkedhettek vele. Eladott kutyáinkról  csupa, csupa jót meséltek a tulajdonosok. Pont olyanok voltak,  amit elképzeltek, amire vágytak! Mi sem gondoltuk ezt másként! Így nem volt nehéz megválaszolni, hogy miért éppen rottweilert és miért csak rottweilert tartunk, tenyésztünk?! Semmi okunk nem volt jobbra vágyni! Persze tenyésztőként voltak céljaink, de az nem a sikertelenségből táplálkozott!

Tanuljunk jelöltem ki célként

Ezen a tanfolyamon három testvér az I betűs alomból, meg még másik almokból származó kutyáink vettek részt, hiszen mindig szorgalmaztuk az iskolába járást, a kiképzést. Mi is segítettünk önzetlenül, tenyésztőként kötelességünknek éreztük, hogy figyelemmel kísérjük eladott kutyáink sorsát. Rajtunk kívül és a hozzánk járó rottweilereseken kívül, kevesen érdeklődtek a rendezvény iránt. A keveset értsd úgy, hogy az akkori rottweileres létszámhoz képest voltunk kevesen, meg ahhoz képest, hogy milyen komoly szakemberek jöttek. Az akkori kor, menő versenyzői, kiképzői sem érezték fontosnak, hogy a rottweilerről tanuljanak bármit is, hiszen más fajtában voltak érdekeltek, meg egyébként is mindent tudtak! ( hitték magukról)  Mi akik ott voltunk azért, tartalmas hétvégét töltöttünk együtt.

Rottweileres hétvége előzménye

ITT

Siroccó kutyák vettek részt szép számmal

A lenti vidón Siroccó Igor-York , Kolman Laci kutyáját vezetem. Nem akartam kimaradni a gyakorlásból én sem. Saját kutyám akkor nem volt.

 

Gigit is “kölcsönvettem” Győzőtől. Ő nem akart beállni a csoportos őrző-védőre. Másnap az egyéni tréningen vett részt vele.

Csoportba zárva.

Új volt, érdekes volt , itt láttuk először ezt a gyakorlatot.

Csoportos engedelmes

Kérésemre erről is szó esett; hogyan vezessünk egy csoportot. Martin vállalta, hogy levezet egy bemutató tréninget. Elmondták, ők otthon nem csoportban, de egyénileg dolgoznak a kutyákkal, egymást segítve.

Ezen a videón látható kutyák és gazdák, először vannak így egyben. A kutyák nem ismerik egymást, de valamennyien rendszeres kutyaiskolába járók. Nincs mindenki hazai pályán, mert többen vidékről érkeztek és más iskoláról is.

Agbar Balza Z’ -Botond

Palló Imre kutyája, később IPO 3- as vizsgát tett, Hazai, de ADRK Ztp, körungon is bemutatta a kutyát és sikeres volt mindkettő. MÁRK alapító tag, MNJK első iskolájának oszlopos tagja volt, abban az időben.

 

Bolyos Zoltán és Titi. Titi Ali kutyánk lánya volt, fedezésből járó kölyök, amit mi adtunk el Zolinak 5 hónaposan.

1990-ben ismételtük a tanfolyamot

Az másért és másként volt tanulságos, az összes általam szervezett Klub rendezvénnyel együtt. Videó felvételek készültek VHS kazettára. Feldolgoztam, közzé tettem évtizedek múlva, de aztán a technika ördöge közbeszólt , így a képtárból levettem.  A kényszerű kicsi formátum miatt a szerkesztett videók rossz minőségűek. Lejátszási lista erről az eseményről :

ITT

Rottweileres hétvége