Tenyésztés-közösség átalakulás témában nem megkerülhető az a tény, hogy laikusok, hobbi szinten művelik a kutyatenyésztést. Ami nem lenne baj, ha felkészülten tudással vágnának bele. Elméleti, de leginkább gyakorlati tudás kellene hozzá. Gyakorlatilag egyik szervezet vezetője sem tenyésztő, semmilyen tenyésztői eredménye nincs és nem is szakmája egyiknek sem az állattenyésztés. Így annyi történik, hogy lemásolnak egy tenyésztési programot és ehhez az elmélethez akarnak kutyásokat rendelni! Köteleznek, előírnak, mindezt úgy, hogy nincs meg a megvalósításhoz szükséges anyagi és tárgyi feltétel semEz, nem jelent mást, minthogy a megemelkedett költségeket a tenyészteni szándékozóval fizettetné meg és ennek fejében nem ad semmit. 

Ki az a bolond, aki ezt megteszi?

Ki fog egy láthatóan veszteséges vállalkozásba belekezdeni? Szerintem csak az, akit be lehet csapni, hazugságokkal meg lehet vezetni. Mindig van ilyen és lesz is. Ám ez sem nem tenyésztésirányítás, sem nem fajtanemesítés!

Ez egy lufi, ami rendre kipukkadt eddig is!

A tenyész szelekció nem azért kell, hogy átmenjen egy tenyész szemlén, nem azért, hogy nyerjen a kiállításon! Azért kell, hogy egészséges, használható, örömet adó kutyák legyenek, akik örömmel, kiegyensúlyozott élettel, a saját bőrükben, a helyükön vannak, normális kutyaéletet élhetnek! Ez a mi felelősségünk a tenyésztésben, hogy ne csak kísérletezzünk, de igyekezzünk jó munkát végezni, hogy a kutyák a fajtajellegnek megfeleljenek, és ha lehet az elődöknél még jobbak, szebbek, kiválóbbak legyenek.

Milyen klub, tenyésztő szervezet kellene ehhez?

Azaz, milyen, feltételek szükségesek egy szervezet (klub) zökkenő mentes, hatékony működéséhez? A zökkenő mentes, működéshez, az kell, hogy legyenek kutyások, akik együtt és egy célért közösen akarnak dolgozni. Ismerjék egymást, elismerjék egymás munkáját és találják meg azokat a közös pontokat, ahol együtt tudnak működni.

Miként sikerült ezt az évek alatt megvalósítani?

1986-tól vagyok a MEOE tagja, onnan kísértem figyelemmel és vettem részt a szakosztály munkájában. Győző 1970-től folyamatosan MEOE tag. Tehát nagyon sok éve rálátásom van a dolgokra. Kezdetben passzív, később aktív részvevője voltam a rottweileres életnek. Nem pletykákra hagyatkozom, de végig éltem. Dokumentumokkal, írások tucatjával rendelkezem, így tényekkel megalapozott a véleményem.

2013. A MEOE átalakult, ismét állami irányítás alá került az ebtenyésztés. Azért ismét, mert az állami irányítás a rendszerváltással megszünt, csak a felügyeleti jog volt minisztériumi hatáskörben. A mostani állami irányítás hatása rám, tagként, tenyésztőként, hogy egyéni tagsági jogviszonyom megszűnt.(dec. vége) A MEOE SZövetséggé alakult át. Beleegyezésem és tiltakozásom ellenére kijelöltek egy tenyésztő szervezetet, amelyIK a tenyésztést irányítja a továbbiakban. Pat helyzet. Működésképtelen megoldás. Tisztességtelen és követhetetlen. Hazugság, szemfényvesztés alapjain az egész.

Miért nem a tenyésztőkre építkezik az egész rendszer

Fajtagondozás tenyésztők nélkül, így lehet röviden összefoglalni. Mivel tenyészteni, idő, pénz, szaktudás, szerencse is, egyszerűbb különösebb cél nélkül szaporítani. Nagyon kevesen látták meg, hogy máshol mitől különb egy fajta, mitől egészségesebb, mitől szebb. Az év kutyája, tenyésztője cím importálásával, trükkösen behúzták a csőbe a tenyésztőket. Versenyre is keltek egymással. Hiszen az egyszem kutyát tartónak nem volt érdeke folyamatosan fenntartani az ismertséget, nevének, kennel nevének fényesítése csak a tenyésztő érdeke. A kutyaeladási versenyben, csak a hangzatos címek a nyerők! Címet adni csak a bíró tud, akit a rendező szerv hív meg és befolyásol. Így egy érdekcsoport irányít, akik valójában nem tenyésztők a szó klasszikus értelmében. A tenyésztés valósága érdektelen a legtöbb ember számára. Így pont a lényeg veszik el. Maga a kutya, maga a rottweiler! Van helyette minden egyéb, ami azt a látszatot kelti, hogy tenyésztők tevékenykednek közösen a fajtáért.

Tenyésztés és a munkakutya sport egy egység 

A fajtához szorosan hozzá kapcsolódik a képességek vizsgálata, hiszen kijelőlt feladata a fajtaleírás szerint >>>A rottweiler tenyésztés egy  erőteljes, fekete színű, világosan elhatárolt vörösesbarna jegyekkel rendelkező kutyára törekszik, amely súlyos, egyéniséget tükröző általános megjelenéssel sem nélkülözi a nemességet, és különösen alkalmas kísérő, szolgálati, vakvezető, családi és munkakutyának. Ez a honlapra szerkesztett változat 2020-ban. Az írásaim sok-sok évvel ezelőtt születtek, azoknak egy két bekezdése van csokorba gyűjtve. Azok kelte Budapest 2013. december vége, amikor végérvényesen kötelező érvénnyel életbe lépett az ETSZ -elismer tenyésztő szervzet rendszer  Kné Tünde 

Tenyésztés- közösség- átalakulás 2013