Tenyésztésben ez a 1980-tól,  1992 – ig terjedő időszak. Időben szétbontottam az évtizedeket, hogy azok is lássák akik nem tudják térben és időben elhelyezni az eredményeinket. Nincs tételesen felsorolva, hogy egy egy kutya hányszor nyert, hány kiállításon vett részt. A legjobb eredmények, győztességek vannak feltüntetve, némi kiegészítéssel, megjegyzéssel fűszerezve.

Ezt hívják utód ellenőrzésnek

Minde testvér eredménye számít, hiszen az alom sikeressége nem csak az 1 győztes kutyáktól függ. Kiegyenlítetten jó alom, vagy egyetlen kiemelkedő utód? Örök kérdés a tenyésztésben. Szerintem az egy kevés, ha a testvérek mellette csapnivalóak.

Mielőtt tenyésztés is elkezdődött volna, nyolc év eltelt a fajtában elmerülve.

Lásd  Beni és Bona  az első bejegyzett rottweilerek, akik a fajta törzskönyvét megnyitották MEOE magyarországi tenyésztő szervezetnél.

Első közös kutyánk eredménye. HCH Neckermanni Aidasz,KII. munkavizsga

1980. Arnoldhoz vettünk egy felnőtt szukát. Ela Harzqelle  CAC kettőjük párosításából  született az első Siroccó alom.  B betűvel kezdtük, ez utalt arra, hogy a szukának voltak már kölykei a Gambrimusi kennelben- Fekete Lászlónál-Kecskeméten.

Az első Siroccó alom B betűvel indult.

1980. Siroccó Barbaric kölyök fotója maradt meg emléknek az alomról.

Majd  öt év szünet következett a tenyésztésben, mert a PARVO járvány jött és tarolt. Volt és lett kutyánk ezen öt év alatt is. Kutyáztunk és kiállításra is jártunk.

1985-ben született  a második Siroccó C- alom.  

Spes Borbolya Crisztosz, CAC, K I. mv. és Gabi Ortles kitűnő minősítésű szukától. Gabit egy évesen vettük. 

1985. Lett egy harmadik kutyánk is.

Ali Kocka. Őt 5 hónaposan vettük, nagyon jó minősítésű kutya volt, kiállításon. HD röntgennel rendelkezett és a természete volt az amiért Győző ragaszkodott hozzá. Három kutyával költöztünk Újpestről  Pestlőrincre, Crisz, Gabi, Ali-

Cél a tenyésztés folytatása

1986. Gabi kutyánk néhány hét alatt rákos daganat miatt, váratlanul elpusztult. Három hetes kölyköket “hagyott” ránk. 3 évet élt velünk. Ezért vettük meg 1987. Cila Kocka-t, Dollyt 10 hónaposan


1986. Ali és Gabi fedezéséből született az E-betüs alom. Sirocco Era az én választásom.  Az én kutyám lett. HPJ Fiatal Klubgyőztes, majd egy nagyon jó minősítése volt. Tehetséges a nyomkövetésben, a fegyelmezőben, de őrző-védőben nagyon rapszodikus volt.

Ali Koc-ka

Siroccó Era története 

Era és Crisz fedeztetéséből született Gigi kutyánk, aki egy remek fiúcska volt. 1988. Siroccó Gigi , Győző kutyája lett. 11 évet élt velünk.

Era tenyész kutyaként se vált be, ezért jelképes összegért eladtuk. Nagy zokogás közepette engedtem el, de tudtam, hogy én nem ilyen kutyát szeretnék. Őrző-védőben csak a 100%-osan teljesítő kutya volt a tolerálható. 3 évet élt velünk. 12 éves koráig új gazdáinál.

Újabb szukát vettünk

1989. Furiozó Alina, Lüszit. Azért vettük meg, mert fedeztettük  Alival és nagyon szép és jó kölykeik lettek. Így amikor felkínálták megvételre Lüszit, megvettük, az gondoltuk tenyészkutyának beválik majd.

CAC, HFGY, KI mv Flamingó Szigeti Ámor( a képen) aki miatt reméltük, hogy sikeres almok lesznek. Ő olyan természetű kutya volt akit elképzeltünk, magunknak is. Szép is volt, ADRK  Willi Faußner bíró is kitűnőre értékelte.

Két alom született tőle

H-alom 5 kutya és  J – alom 4 szuka, utána többet nem vemhesült sokszori próbálkozásra sem. 

1989.Sirocco Jolly, Pincur az én választásom, az én kutyám lett.

4 hónaposan baleset érte, eltört a könyöke, nem sok esély volt , hogy komoly munkára lenne fogható később. Gyógyulás után házőrzőnek elajándékoztuk. Aztán fél év múlva meglátogattuk és gyorsan haza is hoztuk.
Szép és jó kutya volt, sok örömet adott. A könyöke miatt túl nagy terhelést nem kaphatott, ugrálás, akadály kizárva! Így csak engedelmes vizsgáig jutott. Tenyészszemlén bemutattam, kiállításon is.

Szép eredményt ért el

Abban az időben a Rottweiler Szakosztály elnöke voltam, így az általam rendezett kiállításokon nem vezettem fel, nem tartottam etikusnak. Azt sem, hogy a pozícióm miatt helyezzék a bírók előre, így CACIB-on sem szerepeltünk, csak kétszer.

Kitünő 1 HPJ, majd egy kitűnő 3. minősítés. A második kiállítást olyan nagyon felháborítónak tartottam, hogy sokáig ki is töröltem az emlékeimből. 1990. szeptember 30. Bírált: Hans Birwolf. Ha veszed a fáradságot és elolvasod a bírálati lapot, láthatod, hogy hibát nem is igen írtak róla, így alighanem sok győztességet össze szedhettünk volna vele, ha járjuk az országot és a CAC kiállításokat.

Egy alom született tőle

1991. O-betüs alom. Sirocco Jolly – Pincur-Nestor von Wilberger Schlosz párosítás. ADRK tenyésztésű kan, okos, kiegyensúlyozott természetű. Ezt a fotót találtam róla, az én szememnek itt nem annyira szép.

 

Opál, Odin, lásd lentebb, Odri k2 R.CAC, CAC, Omár nagyon jó, tenyészthető, Odüsszeusz, Urquel, és O. Phusör, O. Géza kutyája => kedvencek voltak, ők a következő kutyájukat is tőlünk vették. Ma is sokat emlegetjük Ucit, akiről csak néhány képem van.

Legsikeresebb utód

Sirocco Opál 1993-1997 között érte el az eredményeit. (kb.)

Opál szuka testvérétől Sirocco Odintól, (aki nagyon jó, kitünő 4 és tenyészthető minősítésű volt) született egy nagyon eredményes, sztár kutya.

Kapcsolódó eredményes kutya: Nagydombi Led Afton. A keresztnév kezdőbetűjéből, láthatjuk azt is, hogy kezdő tenyésztő első almából született. ŐK a mi javaslatunkra fedeztetettek Falk, egy nagyon eredményes szép és jó utódjával, Black-Rott Ludviggal.

Kapcsolódó történet

Amikor az alom megszületett és hat hetesek voltak a kutyák, megnéztük az almot és egyből kiszúrtuk ezt a kutyát. Szép volt és nagyon jó természetű. Egy hibája volt, a szőre hosszabb volt a kívánatosnál. Akkor már láttunk Falk utódot igen hosszú szőrrel is, ezért egy kicsit “elbizonytalanodtunk” érdemes lenne-e Lacinak megtartani.

Végül nem tartotta meg és négy hónaposan egy barátjának, üzlettársának eladta. Nemeskéri Guszti kifizette, hazavitte, majd amikor a sok tudós rottweileres meglátta, szörnyülködve elmesélték neki milyen rossz vásárt csinált. Baranyiné Tóth Erzsike segítségével egy nagyon eredményes, szép karriert futott be. Mindenki a saját zsenialitásának tudta be később ezt az eredményt. Sem a tenyésztőnek, sem Gusztinak, aztán nem sikerült ismételni ezt az eredményt és a tenyésztésben sem hagyott a kutya maradandó nyomot.

Több alom nem született Jolly-Pincurtól, sokadik próbálkozásra sem. Na de vissza, hozzánk, mert egy kicsit előre szaladtunk.

Kezdjük az eredmények felsorolását.  Alom, alomszám, győztességek, címek.

1980. B  (8) kölyök született, de a felnőtt kort csak 2 kutya érte meg. Akkor indult és söpört a PARVO járvány. Pont ezért, itt egy öt éves szünet következett. 

1985-ben kezdődött ismét. Harmadiktól – 17-ik alomig számszerűen. 

1985. C,D (6,1)
1986. E (6 )
1988. I,F,H, G, (,7,7,5,2,7 )
1989. J, K (4,10)
1990. L,N, M, (8,6,4 )
1991. P, Q, O (4,7,7 )

Közben kicsit frissítettünk, meg variáltunk, nem csak saját kutyával fedeztettünk.

1988. Andráspusztai Gerzson Met.Rott 737 CAC, HFGY, R.CACA KI munkavizsgás kan volt, az I-betűs alom apja ő, Crisztosz kutyánk egyik fia.

1989. Falk von Stöckwald ADRK import kan, 3 szukánknál volt fedező kan

1989. Lüszi, szuka vétellel is próbálkoztunk.

1989. Dolly-Falk fedeztetéséből született a K-betüs alom. Sirocco Kai – Boby később Győző kutyája lett. Visszavettük, mert szökős kutya volt. Kész “Hudini”. 8 évet élt velünk. Tenyészszemlén vezette fel Győző. Lásd a videó felvételt, ahol végül lemaradt az őrző-védő rész Bobiról és Ludwigról, de pontosan úgy zajlott, ahogy Faußner úrtól tanultuk .

1990. Sirocco Flóra

Crisztoszunk lánya volt. Őt 2 évesen “vissza fogadtuk”, mert gazdija nem tudott megfelelően foglalkozni vele. Nevét sem tudta, de gyorsan tanult és jó képességű kutya volt. Végül nem tartottuk meg, Vásárhelyi Kálmán kutyája lett, aki a mai napig szeretettel és elismeréssel beszél róla. 2 évet élt velünk. HD+/-, tenyészthető

1991. Udo v.d. Fuße der Eifel

ADRK import Kitűnő. nj. CAC, R.CACIB IPO 1-HD+. Nem volt jó döntés fedeztetni vele. Nagyon “rossz” képességű kutyák, ami csak annyit jelent, hogy a mi elvárásunknak nem felelt meg, hiszen sokkal másabb és jobb kutyák voltak ez előtt. Sok HD-s kutya is született tőle.

1991. Wendi Kralicky Snezik

HD frei, tenyészthető – vettük, sok pénzért és az első almából 2 visszajáró kölyökért, 10 hónaposan Csehországból, Alaxander Kockás segítségével. Kockás Sanyi, Ali Koc-ka és Cila Koc-ka tenyésztője volt, innen az ismeretség és a barátság .

Címekben ez az időszak

Név szerint felsorolva, egybegyűjtve akik címet is elértek felnőve.

HPJ
Sirocco Charman,hosszú évek után a második Sirocco alomból származó kutya, (az első ellésnél elpusztult).
Sirocco Jolly
birálati lapok, tenyészszemle 1, tenyészszemle 2

Fiatal Klub győztes
Siroccó Era, Sirocco Lissi, 1991. Klubkiállítás, bíró: Willi Faußner. Lissit soha máskor kiállításon nem vezették fel, iskolába se jártak vele. “Csak” családi kutyaként tartották 13 évig.

Osztrák Fiatal győztes
Siroccó Igor

Osztrák Fajta győztes
Sirocco Igor

Derby győztes
Sirocco Jessy-Berta 2x , mert külföldön is kapott Derby győztes címet

CAC
Sirocco Ingó, bírált: Adolf Ringer
Sirocco Inge, Sirocco Jessy Berta, Sirocco Opál, Sirocco Odri

R.CAC
Sirocco Ingó, Sirocco Kitty, Sirocco Muki, Sirocco Odri, Sirocco Qelle,

2 R.CACA Ausztria
Sirocco Jessy-Berta, Sirocco Rita

R. CACIB kétszer
Sirocco Ingo

CACIB
Sirocco Opál

HCH
Sirocco Opál,

BkHCH
Sirocco Opál

Austria Bundessiger
Sirocco Opál

Chamoionok Championja
Sirocco Opál, Siroccó Leó – Noris

ICH
Sirocco Opál

HFGY
Sirocco Opál, Sirocco Ingo, Sirocco Jessy,Berta,

Szlovák Klub győztes
Sirocco Opál

Klub győztes
Sirocco Opál összesen négyszer!!!! komoly szakbíróktól.

„E” VIZSGA
Fedor, Helén, Helga, Iwán, Ingo, Jolly, Kondor, Lukas, Simon, Opál,

IPO 1
Sirocco Opál

ICH
Sirocco Opál, már második generációs saját tenyésztésű kutya, hiszen Opál anyja is Sirrocco kutya, Sirocco Jolly!

Opál eredménylistája:
BkHCH, ICH, Austria Bundessiger 1994. Campionok Cahampionja 4x Klubgyőztes.
Mindenki utána nézhet a MEOE kiállítási szabályzatban, hogy mi kell ezen címek eléréséhez.

 

Sirocco Ingo

Őt, a kiváló eredményei ellenére sem vezették fel tenyészszemlén, közepes HD értékelést kapott. 12 boldog évet élt a családdal. A képen, mellettem áll, Kovács Hajni gazdijával.

Kolman Laci, Sirocco Igor

Sirocco Inge alomtestvérek és többszörös győztes kutyák, Ilko a testvérük, nem volt kiállításon, de tenyészszemlén részt vett”E” vizsgát is tett. Kivétel nélkül iskolába jártak és részt vettek a kiképzésen, de nem volt lehetőségük magasabb szinten vizsgázni. Nem volt nyilvános vizsga az iskolán, senki nem szervezett ilyent, csak én nagy nehezen “E” vizsgát. Jó, felkészült segédnek már akkor sem voltak. Tanulgattuk, próbálgattuk, hogyan működne jól a laikusok számára is, akiknek még a “kutyát” is tanulni kell.

Hívtunk szakembert is hozzá.

Na meg a tenyészszemlét is szorgalmaztuk, amit abban az évben vezettek be kötelező jelleggel a MEOE nál a tenyésztéshez. Addig csak a kiállítási eredmény számított. Mennyire nem egyszerű egy laikusnak “jó” rottweilert nevelni, példa erre Inge-Carmen, akit végül Szolnoki Gabi megvett a gazdájától, mert nehezen bírtak vele, és a következő tenyészszemlén Ingét, Carment sikerrel felvezette, kiállításon is bemutatta. Ahol győztes címet is elért. Cármen túl aktív és határozott volt egy “átlag” kutyás számára. Ők csak egy házőrzőt szerettek volna, aki jól el van a kertbe zárva.

H-alom

Héra, Helga, Iwán, Ingo, Jolly, Kondor-Max, Lukas, Simon, mind a Pestlőrinci kutyakiképző iskolába járt.Helga-Kiszely Hedvig kutyája kivételével ,az én csoportomban az, én irányításommal készültek. Tenyészszemlére és a kiállításokra is a mi segítségünkkel , hiszen kezdő kutyás, kezdő rottweileres volt minden gazdi. Ebbe a sorba tartozik Sirocco Herkules aki Seres Pisti első kutyája volt tőlünk. Ő nem velem, velünk készült, de Szakosztály tenyészszemlét tett.Ebből az alomból Sirocco Hobo, dr Magyar Zoltán kutyája lett. Aki két évtizedig volt állatorvosunk,ezután is. Sirocco Kitty- Szombathelyen élt, Sirocco Muki -Kiskunlacházán, Sirocco Qelle -Diósdon, ők tőlünk függetlenül értek el eredményt, a segítségünk nélkül. Saját kutyák

Sirocco Era, Sirocco Jolly az én kutyám volt, velük én értem el eredményt, hiszen én vezettem fel a kiállításokon mindkettőt. Tenyészszemlére is én készítettem fel.

Jolly testvére Jessi, Berta -Juhász Laci kutyája volt

Többszörös győztes itthon és külföldön is. 2xDerby Győztes, itthon és Csehszlovákiában 4xCAC, HFGY, R.CACA, K2, K3, tenyészthető, itthon Csépai Istvántól azért bírt kapni egy nagyon jót. Azt hiszem Lacit ezért motiválta, hogy külföldön vezesse fel a kutyát. Kicsit megelőztük a korunkat, vagy más oka volt? Mindenki eldöntheti maga, ha megnézi az akkori katalógust.

Két másik lány testvérük Siroccó Julia kitünő 2, HD+, és Siroccó Jessika, kitünő 4, minősítést ért el CACIB kiállításon, a tulajdonosok felvezetésében, és egy körben álltunk. Ők részt vettek tenyész szemlén, az én segítségemmel készültek.

A tenyész szemlét is én szerveztem.

Lásd korabeli dokumentumokat.  Merőben eltért az akkor “szokásos” MEOE tenyészszemléktől. Volt is egy kis bizonytalanság a bírók részéről, szabad -e, lehet- e ilyen formában tartani. Hiszen a MEOE tenyészszemle szabályzata nem ilyen volt. Ám a szervezetnek volt lehetősége szigorúbb szabályokat előírni. Tehette ezt úgy, hogy közgyűlésen, a MEOE elnökségén átvitte, majd a tagjai számára ezt írta elő. Viszont mindenkinek volt lehetősége, más szervezetnél tenyészszemlét tenni, ezt is el kellett fogadni. Meg is tették a rottweileresek bátran és tömegesen. Kevesen merték vállalni az általuk szigorúnak tartott bírálatokat.

Rottweiler szaklap áprilisi számában 1994.

Részletes leírás, almonként és kutyánként felsorolva megjelent mindez. Szép és jó, igazi kemény, dolgozni képes, egészséges rottweiler, ez volt a tenyésztési cél. Ezért, láttunk, tanultunk, nem csak kölyköket adtunk el. 1990.1991.1992. ADRK Klubkiállítások, 1991. Világkiállítás Dortmund Salzburg, Bécs, Stokerau, Valencia, Klagenfurt,….. Kiállítások, bullmastiff , rottweiler, berni pásztor- Somogyi Jani – Győző, én.

Emlékek, katalógusok, képek ALBUM ITT ( megszünt az oldal ahová fel volt tötltve. )

Berni pásztorban is sokat kutakodtunk-Gyarmati Márta sógornőnk révén- hiszen az ő tenyésztését is végigkísértük, végig asszisztáltuk, segítettünk nekik. Somogyvári Vitéz kennel, Wekerlei Nagymedve kennel.
Láttuk, tanultuk, összehasonlítottuk eközben a három fajta Klubjának tenyésztés irányítását, kívánalmait a hazaival.

Ég és föld.

Mindhárom komoly tenyésztői klub volt, valódi tenyésztésirányítással, nyilvános és bárki számára elérhető tenyésztési adatokkal.
A külföldi kiállítások jobban szervezettek voltak a hazainál, a bírók képzettebbek, udvariasabbak, segítőkészek voltak. Megnézheted merre jártunk, hol is voltunk, mit is néztünk meg, mit tettünk a tenyésztés érdekében. Kis kutakodás és minden nyomon követhető, a képtárban megtalálható.

Album: A múlt 1986-2009-ig

Bár a Rottweiler Magazinban soha nem szerepeltünk, azért mi még dolgoztunk és tettük a dolgunkat, “szakosztály” támogatás nélkül is. Kutyáink így is eredményesek voltak, nem kellett mellettük állni (nekünk) a jó eredményért. Gyakorlatilag folytattuk a megkezdett munkát a tenyésztésben is, úgy ahogyan mi gondoltuk helyesen és szakmaian. Nem önmagunk sztárolására fordítottuk a pénzt és az energiát, hanem újabb és újabb fedezésre, jó tenyészkutya kiválasztására, megtartására, felnevelésére.

1980-1992 címek

Változás éve 1992

Az az év, amikor komoly elhatározás született. Igaz,  Gigi kutyánk megfelelő fedező kan lett volna Wendihez, mégis a sokkal nehezebb és drágább, bizonytalanabb megoldást választjuk. Noris von Grüntenblickhez mentünk fedeztetni. Akkor még útlevél kellett, sok pénz volt, sok km. Kétszer 1600 km-t kellett autózni.  Jani, Győző- télen- nagy havazás közepette tette meg az utat. 1992. márciusában megszületett az R-betűs alom. 10 szuka és 1 kan!

Egy új időszak kezdődött el. 

Ide kívánkozik egy kiegészítés bár sok év telt el, de érdekes a mai tudásommal és fejemmel még 30 év múlva is. Legyen itt Nestorról a származása, eredményei a régi Rottweiler szaklapból, Hajas István kiadásában.

Opálról is találtam egy fotót és egy történetet hozzá